Infofinanciar > Info > Dr. Claudia Oanea, Managing Director Siemens Healthineers Romania: ”Suntem pregătiți pentru provocările viitorului!”
Info

Dr. Claudia Oanea, Managing Director Siemens Healthineers Romania: ”Suntem pregătiți pentru provocările viitorului!”

Dr. Claudia Oanea, Managing Director Siemens Healthineers Romania: ”Suntem pregătiți pentru provocările viitorului!”
Foto: arhivă companie

A preluat conducerea companiei Siemens Healthineers la începutul lui 2022, când predecesorul său s-a pensionat și, de atunci, medicul Claudia Oanea trece alături de companie printr-un proces de schimbări și transformări organizaționale, menite să abordeze o strategie dinamică și deschisă.

Totodată, acest proces înseamnă și o colaborarea strânsă între generații, experiențe și opinii noi, dar și dorința de a păstra cultura organizațională a companiei. Dr. Claudia Oanea crede că menirea unui lider este să țină organizația unită, să anticipeze mediul de business, nevoile oamenilor, comportamentele și vulnerabilitățile acestora astfel, astfel încât să fie pregătiți pentru provocările viitorului.  „Nu a fost ușor”, spune Claudia Oanea, dar  „este un proces continuu, care nu se oprește odată început și cred că asta este și frumusețea jocului.”

Capital: – În ce domenii activează Siemens Healthineers în România?

Laudia Oanea: – Împreună cu Varian, membru nou în grupul nostru, cu experiență vastă în radioterapie, în cele mai noi tehnologii în protocolul afecțiunilor oncologice, Siemens Healthineers oferă un portofoliu extins de echipamente medicale: diagnosting imaging – segment pe care este lider mondial – și ne referim aici la echipamente de rezonanță magnetică, computer tomografe, aparate de radiologie, mamografie, soluții de digitalizare integrată, imaging software și IT. La acestea se adaugă echipamentele de ultransonografie – ecografe pentru diverse specialități medicale, echipamente pe care le numim Advanced Therapies – Angiografe, C-arms, robotică endovasculară, soluții de imagistică pentru radioterapie – adresându-se specialităților de radiologie intervențională, cardiologie, chirurgie și oncologie. Un alt domeniu pentru care furnizăm echipamente este cel al diagnosticului de laborator și al medicinei moleculare. De asemenea, complementar, avem și echipamentele de tip Point of Care. Și, așa cum se știe, în prezent avem în portofoliu și echipamentele Varian (compania fiind achiziționată acum un an), echipamente care vin să închidă cercul de diagnostic prin tratament. Este vorba despre acceleratoare, echipamente cu ajutorul cărora pacienții oncologici pot face radioterapie.

C: – Care este specificul pieței de echipamente medicale în România față de alte țări în care compania este prezentă?

C.O: – Fiecare țară are un specific al său, iar comparațiile sunt greu de făcut. În esență, în orice țară întâlnim două segmente de piață: segmentul public și cel privat. Și de aici încep diferențele.

Sistemul medical privat este diferit de la țară la țară fiind dezvoltat în acord cu legislația locală. Sunt țări în care acesta nu este foarte dezvoltat deoarece pacienții au la dispoziție un sistem de asigurări medicale bine pus la punct pe care preferă să îl acceseze.

În România, piața de imagistică medicală și terapie oncologică este în plină dezvoltare, indiferent că vorbim de segmentul privat sau de cel de stat. Se știe că la noi segmentul privat s-a dezvoltat foarte mult ca alternativă la un sistem public precar. Mai mult, în mediul privat se caută din ce în ce mai mult performanța ca diferențiator și atunci, evident că este nevoie și de echipamente medicale pe măsură.

Totodată, asistăm la o infuzie de capital din partea Uniunii Europene care are ca scop fix dezvoltarea sistemului medical din România, cu modernizarea spitalelor, a ambulatoriilor, cu susținerea programelor naționale de luptă împotriva cancerului. Toată această strategie aduce cu ea și achiziția de echipamente medicale performante.

C: – Care sunt cele mai noi tehnologii lansate de Siemens Healthineers? De când vor fi disponibile și în România?

C.O: – La Siemens Healthineers inovația este un stil de viață și, în mod constant, sunt aduse pe piață, în slujba pacientului și a medicului, sub forma de produse, noi și noi tehnologii. De exemplu, destul de recent a fost lansată tehnologia BioMatrix, tehnologie care permite sistemului de rezonanță magnetică să se adapteze pacientului și nu invers, cum era până acum, când pacientul trebuia să se adapteze echipamentului.

Tot în domeniul rezonanței magnetice, Siemens Healthineers a lansat pe piață un nou sistem de 3T destinat cercetării, dotat cu gradienți Gemini, cei mai puternici de pe piață (amplitudine de 200 mT/m și Slew rate de 200 T/m/s). Acest tip de performanță tehnică va duce cercetarea clinică spre orizonturi pe care nici nu le identificăm încă.

În același segment Siemens Healthineers a lansat și cea mai completă tehnică de reconstrucție pe bază de rețele neuronale (Deep Learning pe baza de Deep Neuronal Network), care face ca timpul de achiziție să scadă cu peste 60-70%, păstrând însă rezoluția spațială ridicată. Este cunoscut că RM-ul este expertul compromisului: imagini de mare rezoluție se puteau obține numai cu un timp lung de scanare, în timp ce o examinare rapidă însemna renunțarea la o bună rezoluție spațială a imaginii. Acum, tehnica Deep Resolve, compusă din mai multe opțiuni (Deep Resolve Gain, Deep Resolve Sharp, Deep Resolve Boost și Deep Resolve Swift Brain) face ca timpul de scanare să fie extrem de mic, un beneficiu major pentru pacient, care nu trebuie să petreacă mult timp într-un tunel, ceea ce presupune un disconfort. În același timp păstreză o rezoluție crescută a imaginii, ceea ce se traduce prin posibilitatea unui diagnostic de certitudine, decelând patologii care poate până acum nu erau vizibile sau erau greu de pus în evidență. Mai mult, Deep Resolve Swift Brain este prima tehnică ce permite scanarea completă, cu toate secvențele necesare, a creierului unui pacient, la RM, în urgență (până acum RMN-ul nu era apanajul serviciului de urgență), în numai 2 minute.

În ceea ce privește tehnica de computer tomografie, suntem pionierii revoluției tehnologice, fiindcă Siemens Healthineers reinventează fizica cu tehnologia Photon Counting. Fizica computer tomografiei avea nevoie să fie reinventată fiindcă își atinsese limitele tehnologice și orice s-ar mai fi încercat ar fi fost sortit eșecului, din cauza limitărilor fizice care nu puteau fi depășite. Photon Counting este disponibil pe sistemul de computer tomografie de tip Naeotom Alpha și permite o rezoluție de 0,2mm cu detaliu imagistic compus din numărul exact de fotoni împreună cu energia lor, aspect care duce la formarea unei imagini unice și care ajută la diagnosticarea de elecție a unor patologii care până acum nu erau vizibile sau certe.

Parte din ADN-ul Siemes Healthineers, inovația nu se oprește aici și întotdeauna vom avea noi răspunsuri la întrebarea „care sunt cele mai recente tehnologii lansate de Siemens Healthineers?”. Tehnologia BioMatrix, dar și tehnologia Photon Counting sunt sau vor fi foarte curând disponibile și în România, în timp ce tehnologia de gradienți Gemini nu este încă disponibilă la noi, dar suntem convinși că marile centre universitare din țară așteptau lansarea unei astfel de tehnologii pentru a răspunde nevoilor de cercetare clinică.

C: – Cum contribuie în 2023 avansul tehnologic și cercetarea la un impact pozitiv pentru pacienți și medici?

C.O: – Pentru Siemens Healthineers cercetarea este o activitate de bază: avem numeroase parteneriate academice cu cele mai mari universități din lume, precum și un departament intern de R&D care are rolul de a aduce pe piață cele mai inovatoare tehnologii care pot ajuta din punct de vedere medical, mereu în beneficiul pacientului. De exemplu, recent, Siemens a fost singura companie de pe piață care a găsit o tehnică unică de accelerare denumită Compressed Sensing GRASP-VIBE, care asigură scanarea în ponderație T1, în format 3D, în mod dinamic, cu substanță de contrast, cu rezoluție temporală care permite achiziția în timp arterial. Această inovație este extrem de importantă, fiindcă investigația abdomenului prin imagistică prin Rezonanță Magnetică se poate face numai dacă pacientul este în apnee (pacientul trebuie să-și țină respirația la fiecare secvență de tip T1, în special la cea dinamică în format 3D și în ponderație T1 cu substanță de contrast). Dacă nu se poate administra substanță de contrast fiindcă pacientul nu-și poate ține respirația, atunci investigația de abdomen este incompletă și diagnosticul imagistic nu poate fi stabilit. Deci, un pacient tarat care nu poate să-și țină respirația pentru câteva secunde, un pacient sedat, un copil sau un pacient care nu știe să-și țină respirația nu poate fi investigat complet la RM la nivel abdominal (în special a ficatului), iar diagnosticul nu poate fi stabilit corect. Or, Siemens Healthineers este singura companie care oferă o soluție pentru examinarea abdominală, integral în respirație liberă, inclusiv la momentul administrării substanței de contrast în mod dinamic în ponderație T1 în format 3D.

Pe de altă parte, cercetătorii Siemens Healthineers din diverse locații din lume sau cei care colaborează cu Siemens Healthineers și care aparțin unor universități de renume caută noi soluții inovatoare, pe bază de inteligență artificială și nu numai, prin care pacientul să beneficieze de investigații și tratamente unice. Gândiți-vă ce ar însemna ca profitând de inteligența artificială să se modeleze exact felul cum se comportă dezvoltarea anormală și continuă a unor celule neoplazice pentru a anticipa astfel care este tratamentul ce va opri această reproducere și va vindeca cancerul! Este o idee utopică, ce încă nu își are expresie în activitatea de zi cu zi, dar este cu adevărat un deziderat spre care tindem. Siemens Healthineers este o companie implicată în cercetare în mod activ cu scopul creării unei lumi “cancer free”, dar nu numai. Prin tehnicile de scanare, de diagnostic și de tratament, Siemens Healthineers are ca scop îmbunătățirea calității vieții pentru oricine și oriunde.

C: – 2022 a fost un an cu provocări în multe domenii: cum a fost pentru Siemens Healthineers?

C.O: – Sectorul sanitar în general este unul definit de numeroase provocări. La Siemens filosofia noastră este „Suntem liderii inovației în sectorul medical. Pentru oricine. Oriunde.” Și de aici toate provocările. Pentru că cea mai mare încercare este să fii acolo, „pentru toată lumea…pretutindeni”. Așa cum știm, sectorul medical trece printr-o perioadă de transformare, reorganizare, dezvoltare. Atât anul trecut cât și anul acesta, dar și în viitorul apropiat ne vom confrunta cu numeroase provocări dat fiind că toate aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte. Rolul nostru este să fim parteneri cu acest sistem și chiar dacă provocarea nu este direct a noastră, suntem și noi parte din acest proces de transformare.

Există o infuzie de fonduri europene pe diverse arii, care ar trebui să contribuie la modernizarea unităților medicale, doar că termenele de implementare ale acestor proiecte sunt foarte strânse, condițiile de îndeplinit sunt stricte…rămâne de văzut dacă până la final reușim să ne aliniem la ele ca să putem vorbi despre programe de succes.

Dacă luăm exemplul anului trecut, cea mai mare provocare a fost reprezentată de termenele de livrare ale echipamentelor. Atât pandemia cât și războiul din Ucraina au influențat timpii de livrare dar și costurile. Cu toate acestea, ca lideri ai pieței, am dovedit încă o dată că putem să găsim mereu soluții astfel încât să fim cu un pas înainte. Astfel am reușit să avem cele mai bune termene de livrare pe o piață foarte competitivă. Iar partenerii noștri știu asta. În domeniul medical nu îți poți permite să pierzi timpul. Trebuie să recunosc că această capacitate a noastră de a ne mobiliza rapid mi-a dat un sentiment de mândrie.

C: – Ați anunțat recent deschiderea primului centru de referință Siemens Healthineers din România la Ovidius Clinical Hospital. Ce înseamnă acest lucru?

C:O: – Este într-adevăr o premieră națională acest parteneriat și nominalizarea OCH ca centru de referință Siemens Helathineers. Acest lucru înseamnă că acest centru medical beneficiază în totalitate de aparatură și tehnologie marca Siemens Healthineers, ceea ce contribuie semnificativ la oferirea unor servicii medicale de calitate. Astfel, OCH se va extinde cu două noi centre: Oncologie și Radioterapie OCH și Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH, care vor fi inaugurate la începutul lunii aprilie și vor încorpora în urma acestui parteneriat strategic cele mai recente inovații și tehnologii medicale ale Siemens Healthineers în România.

C: – Sunteți de mai bine de un an în fruntea diviziei din România a Siemens Healthineers: ce a însemnat această experiență pentru dvs?

C.O: – Am preluat conducerea companiei la începutul lui 2022, când predecesorul meu s-a pensionat, după o carieră de 30 de ani în cadrul Siemens. Provocarea acestei preluări a fost așadar, pe măsură. De altfel, tot anul 2022 a fost pentru noi unul al transformării și al reinventării ce va continua și în 2023. Organizația trece printr-o perioadă de primenire: anul trecut am avut multe pensionări și noi colegi ni s-au alăturat. Această dinamică firească se traduce într-un mix de generații, aer proaspăt, noi experiențe, noi opinii, dar și dorința de a păstra cultura organizațională care ne-a consacrat.

În paralel cu aceste schimbări și transformări organizaționale, a trebuit să ne adaptăm și noi la modificările din piață, să schimbăm strategia din una tradiționalistă și conservatoare în una deschisă și dinamică. Nu a fost ușor. Este un proces continuu, care nu se oprește odată început, dar cred că asta este frumusețea jocului.

Mai mult decât atât, pentru mine, personal, este important să păstrez o organizație unită, deschisă, dinamică, chiar dacă suntem în proces de transformare. Totodată, trebuie să privim în viitor, să anticipăm ce va veni și să ne pregătim în consecință.

C: – Cu ce gânduri și obiective ați început anul 2023?

C.O: – Am în minte un citat care îmi place mult: „Nu pot face tot binele de care lumea are nevoie, dar lumea are nevoie de tot binele pe care îl pot face” – Jana Stanfield.

În 2023, la nivel personal, mi-aș dori să văd mai multă responsabilitate, mai multă energie pozitivă în jurul nostru. Mai multă bunătate, sinceritate, onestitate și mai puțină frică, nedreptate și umilință.

Ca lider, îmi doresc să reușesc să realizez simbioza perfectă între oamenii din organizația noastră, cultura de companie și obiectivele pe care le avem de îndeplinit.

Ca profesionit în domeniul sănătății, vreau să putem susține sistemul de sănătate din România păstrând același nivel de implicare, inclusiv academică, așa cum facem deja în alte țări unde sistemul funcționează mult mai bine.