Infofinanciar > Lumea la zi > Dorin Recean, față în față cu Nicolae Ciucă: „Republica Moldova se confruntă cu atacuri hibride, fără precedent”
Lumea la zi

Dorin Recean, față în față cu Nicolae Ciucă: „Republica Moldova se confruntă cu atacuri hibride, fără precedent”

Dorin Recean si Nicolae Ciuca
sursă foto: News Moldova

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, a declarat joi, 23 martie,  în cadrul unei conferințe comune cu prim-ministrul Nicolae Ciucă faptul că țara sa se confruntă în această perioadă cu „atacuri hibride, fără precedent”. Recean a subliniat faptul că Republica Moldova face față acestor încercări de destabilizare a statului de drept și va continua să asigure pacea și siguranța țării sale. 

Republica Moldova face faţă, acum, unor atacuri hibride, fără precedent, dar o să accentuez, face faţă şi va continua să asigure pace şi stabilitate. Instituţiile statului sunt capabile să prevină orice tentativă de destabilizare, indiferent cum ea poate să fie concepută şi de aceea încurajăm societatea şi mediul de afaceri să ne concentrăm pe dezvoltarea economică, pe dezvoltare socială, să producem bunăstare”, a afirmat Dorin Recean. 

Conflictul din Transnistria va fi rezolvat pe căi pașnice 

Premierul Republicii Moldova a declarat în cadrul conferinței cu omologul său român, Nicolae Ciucă, că țara sa a avut mereu intenția de a rezolva conflictul transnistrean prin mijloace pașnice. 

„Acest lucru deja se întâmplă, regiunea din stânga Nistrului deja are un comerţ foarte dezvoltat cu UE, acesta trend va fi accentuat şi nu există o agendă contrapusă UE versus reglementarea conflictului transnistrean. Ele se întâmplă”, a explicat Dorin Recean.

Nicolae Ciucă a reiterat declarațiile premierului moldovean și a subliniat la rândul său faptul că Republica Moldova are toată susținerea internațională, atât din partea României, cât și din partea celorlalte state occidentale, pentru ca încercările de destabilizare a statului de peste Prut să fie oprite pentru a menține pacea și rânduiala naturală a statului de drept. 

Premierul a afirmat că întreaga comunitate internaţională a înţeles ameninţările la care este supusă Republica Moldova, motiv pentru care a existat o coordonare şi va exista în continuare sprijinul atât din partea României cât şi a celorlalţi parteneri europeni pentru menţinerea stabilităţii în ţară. „Vom acorda tot sprijinul necesar pentru ca, împreună cu celelalte ţări, să sprijinim Republica Moldova să îşi menţină parcursul şi coerenţa în procesul de aderare la UE”, a mai precizat Ciucă, citat de News.ro

Moldova nu este la risc de război cât timp Ucraina continuă să lupte

Președinta Maia Sandu a declarat că nu vede niciun pericol de război în Republica Moldova cât timp Ucraina luptă cu Rusia, în pofida a ceea ce ea a spus că sunt eforturi rusești de destabilizare a țării sale. 

În timpul unui discurs în fața parlamentului, Sandu a salutat Ucraina pentru că a rezistat în fața Rusiei de când Moscova a invadat-o în urmă cu mai bine de un an și i-a îndemnat pe moldoveni să se unească pentru a susține candidatura fostei republici sovietice la aderarea la Uniunea Europeană. 

„Nu există niciun pericol ca războiul să vină în Moldova cât Ucraina luptă”, a declarat Sandu în fața parlamentului. „Vreau să-i asigur pe cetățenii noștri că Moldova nu se află acum în pericol de război. Armata rusă nu poate ajunge aici în timp ce Ucraina rezistă și protejează astfel Moldova. Suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul și dragostea lor pentru libertate”, citează Reuters.