Infofinanciar > Lumea la zi > BBC: Procesele îl ajung din urmă pe Donald Trump! Fostul președinte SUA întâmpină probleme din toate părțile
Lumea la zi

BBC: Procesele îl ajung din urmă pe Donald Trump! Fostul președinte SUA întâmpină probleme din toate părțile

Trump, Sursă foto: The Indian Express
Sursă foto: The Indian Express

Bătăliile juridice cu care se confruntă Donald Trump sunt vaste și variate. Fostul președinte este anchetat pentru orice, de la gestionarea documentelor strict secrete până la prețul pus pe penthouse-ul său din New York.

Însă patru investigații de profil înalt ar putea avea cel mai mare impact asupra lui Trump, din punct de vedere personal și politic. Toate sunt în curs de desfășurare și nu au dus la acuzații penale.

Cazul documentelor

Departamentul de Justiție investighează scoaterea documentelor guvernamentale de la Casa Albă, care au fost apoi duse la proprietatea din Florida de Donald Trump, Mar-a-Lago, după ce acesta a părăsit funcția de președinte. Anchetatorii evaluează modul în care au fost stocate aceste documente și cine ar fi putut avea acces la ele.

Proprietatea întinsă de pe plajă a fostului președinte a fost percheziționată în luna august și au fost confiscate 11.000 de documente, dintre care aproximativ 100 marcate ca fiind clasificate. Unele dintre acestea au fost etichetate ca fiind strict secrete.

În mod surprinzător, știm foarte puțin despre ce conțin documentele în acest stadiu. Dar materialele clasificate conțin de obicei informații despre care oficialii consideră că ar putea afecta securitatea națională dacă ar fi făcute publice.

Ce a spus Trump?

El a negat că ar fi comis vreo infracțiune și a criticat ancheta departamentului de justiție, catalogând-o drept „motivată politic” și o „vânătoare de vrăjitoare”.

Fostul președinte a susținut, de asemenea, că unele dintre documente sunt protejate de „privilegiu”, un concept juridic care ar împiedica utilizarea lor în proceduri viitoare. Un avocat independent analizează materialele confiscate pentru a stabili dacă acest lucru poate fi adevărat.

Dar, Trump nu a răspuns direct la întrebarea cheie: de ce se aflau documentele la Mar-a-Lago?

Așadar, cât de gravă este situația?

Aceasta este o anchetă penală activă și ar putea duce la depunerea de acuzații. Printre alte statute, departamentul de justiție consideră că Trump ar fi putut încălca Legea spionajului prin păstrarea unor informații de securitate națională care „ar putea fi folosite în detrimentul Statelor Unite„.

Și, pe lângă acuzațiile legate de documentele clasificate în sine, procurorii analizează, de asemenea, obstrucționarea justiției ca o altă potențială infracțiune. Echipa domnului Trump este acum implicată într-o bătălie juridică cu Departamentul de Justiție, în ceea ce privește ancheta.

Acuzat de fraudă

Procurorii din New York examinează Organizația Trump, compania familiei fostului președinte. Există două anchete în New York, una civilă și cealaltă penală.

Letitia James, procurorul general al New York-ului, conduce ancheta civilă (care nu poate duce la acuzații penale) și a petrecut aproape trei ani analizând dacă compania a comis diverse acte de fraudă de-a lungul mai multor decenii în acest stat.

Printre acestea se numără presupusa supraestimare a valorii bunurilor imobiliare, cum ar fi terenurile de golf și hotelurile, pentru a obține împrumuturi mai favorabile și rate de impozitare mai bune. Între timp, ancheta penală care durează de ani de zile este condusă de procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, și analizează aceleași probleme în ceea ce privește operațiunile din New York.

Ce a declarat Trump?

Fostul președinte și avocații săi au insistat asupra faptului că firma nu a operat ilegal. El a acuzat-o pe doamna James, o democrată, că urmărește o vendetă politică, citând remarcile pe care aceasta le-a făcut înainte de a fi aleasă procuror general, în care a promis că îl va da în judecată și l-a catalogat drept un „președinte nelegitim”.

Astfel că, James a intentat un proces pentru fraudă în septembrie, care ar putea, teoretic, să ducă la încetarea existenței Organizației Trump în forma sa actuală, scrie BBC.

James a declarat că fostul președinte, cei trei copii mai mari ai săi și doi directori ai companiei au comis numeroase acte de fraudă între 2011 și 2021.

Procesul susține că familia și-a rotunjit averea netă cu miliarde de dolari care ar fi fost obținuți prin mijloace frauduloase. Autoritățile solicită impunerea unor sancțiuni, cum ar fi interdicția pentru Trump și pentru copiii săi de a ocupa funcții de conducere în orice afacere din New York.

Ancheta penală a fost mai liniștită până acum. Cu toate acestea, James a transmis concluziile sale procurorilor federali, care ar putea duce la deschiderea unei noi anchete penale.

Asaltul de la Capitoliu

Presupusul rol al domnului Trump în atacul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021, când o mulțime de susținători ai săi a luat cu asalt clădirea în încercarea de a împiedica confirmarea victoriei electorale a președintelui Joe Biden, este analizat de mai multe organisme guvernamentale federale.

Cea mai activă a fost o comisie a Congresului care a analizat îndeaproape acțiunile luiTrump. Aceștia au ținut audieri televizate în care au prezentat cazul în care afirmațiile sale privind frauda electorală au condus direct la revoltă. Un alt aspect este ancheta penală a Departamentului de Justiție privind 6 ianuarie și eforturile mai ample de a anula alegerile. Este cea mai mare anchetă polițienească din istoria SUA, dar nu este clar în ce măsură Trump este o țintă.

Ce a spus Trump?

El a negat responsabilitatea pentru revoltă și a criticat comisia din Congres, pe care a descris-o ca fiind un „tribunal cangur” și o „pseudo-comisie nealeasă”.

El a continuat să repete acuzațiile sale nefondate de fraudă electorală pe scară largă.

Cât de grav este, așadar, acest lucru?

Comisia Congresului, formată din șapte democrați și doi republicani, nu are puterea de a-l urmări penal, dar a votat pentru a-l cita pe Trump.

Acest lucru înseamnă că este obligat legal să depună mărturie în fața Congresului, dar se așteaptă ca acesta să sfideze citația, ceea ce va duce probabil la o bătălie juridică prelungită.

De asemenea, comisia analizează dacă să facă o sesizare penală prin care să recomande departamentului de justiție să îl acuze pe fostul președinte SUA.

Ancheta penală a Departamentului de Justiție a dus deja la inculparea a sute de persoane care au luat cu asalt Capitoliul.

Fostul președinte nu a fost chemat la interogatoriu în cadrul acestei anchete, dar rămâne o posibilitate. De asemenea, el ar putea, teoretic, să fie acuzat dacă anchetatorii consideră că există suficiente dovezi de infracțiuni.

A vrut să fure voturi

Procurorii din acest stat cercetează presupuse tentative de anulare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020. Ancheta penală a fost deschisă după ce a fost dezvăluită o convorbire telefonică de o oră între fostul președinte și cel mai înalt oficial electoral al statului, la 2 ianuarie 2021.

„Vreau doar să găsesc 11.780 de voturi”, a spus Trump în timpul convorbirii cu secretarul de stat republican Brad Raffensperger, făcând referire la numărul de buletine de vot necesare pentru a-i oferi victoria în acest stat decisiv.

Ce a spus Trump?

El a descris investigația, așa cum a făcut multe altele, drept o „vânătoare de vrăjitoare”.

De asemenea, Trump l-a atacat pe oficialul juridic care conduce ancheta, procurorul șef al comitatului Fulton, Fani Willis, ca fiind un „tânăr, ambițios, democrat de stânga radicală… care prezidează unul dintre cele mai pline de crime și corupte locuri”.

Deci cât de gravă este situația?

„Acuzațiile sunt foarte grave. Dacă vor fi inculpați și condamnați, oamenii riscă pedepse cu închisoarea”, a declarat Willis pentru Washington Post luna trecută.

Ea a adăugat că o decizie privind punerea sub acuzare nu este iminentă, dar a spus că Donald Trump ar putea fi chemat în curând să depună mărturie.

Nu se știe dacă fostul președinte este investigat în mod direct, dar se știe că unii dintre aliații săi fac parte din anchetă. Una dintre ținte este fostul său avocat personal Rudy Giuliani, care a depus mai multe contestații legale pentru a dezminți rezultatul alegerilor. Avocații lui Giuliani au declarat că acesta nu a comis nicio abatere în acest stat.

Se pare că anchetatorii examinează posibile infracțiuni penale în cazul apelurilor făcute către oficiali din Georgia, precum și presupusele declarații false făcute politicienilor de acolo.

Totuși, pentru o condamnare penală, procurorii ar trebui în cele din urmă să dovedească dincolo de orice îndoială rezonabilă că cei implicați știau că acțiunile lor erau frauduloase.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.