Infofinanciar > Lumea la zi > Donald Trump nu a fost arestat la New York! Procesul fostului președinte american a fost amânat
Lumea la zi

Donald Trump nu a fost arestat la New York! Procesul fostului președinte american a fost amânat

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Sursa foto The Hill
Sursa foto: The Hill

Donald Trump a devenit primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale, pentru presupusele plăți de bani făcute unei vedete de filme de adulți cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2016, pentru tăcerea acesteia. Astăzi, Donald Trump a ajuns în fața Tribunalului din New York. Procesul lui Trump a fost amânat pentru data de 4 decembrie.

Fostul președinte s-a confruntat cu numeroase procese și capete de acuzare penale. Iată trei dintre acuzațiile care au avut cel mai mare impact asupra arestării sale, atât în plan personal, cât și politic. 

Acuzațiile aduse împotriva fostului președinte american 

Un mare juriu a votat pentru punerea sub acuzare a fostului președinte după ce procurorii din New York au investigat o plată de 130.000 de dolari către fosta vedetă pentru filme de adulți, Stormy Daniels. 

Daniels susține că ea și Donald Trump au întreținut relații sexuale și că a acceptat banii de la fostul său avocat înainte de alegerile din 2016 în schimbul tăcerii sale cu privire la această întâlnire. Trump a negat însă întotdeauna că ar fi avut relații sexuale cu vedeta. 

Între timp, practicile de afaceri ale companiei familiei sale, Trump Organization, au fost examinate de procurori. Letitia James, procurorul general din New York, a condus o anchetă civilă (care nu poate duce la acuzații penale) și a petrecut ani de zile analizând dacă compania fostului președinte a comis diverse acte de fraudă de-a lungul mai multor decenii. 

O anchetă penală condusă de procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, analizează aspecte similare. Fostul președinte și avocații săi au insistat asupra faptului că acuzațiile aduse Organizației Trump sunt motivate politic. Trump i-a criticat în mod repetat atât pe James, cât și pe Bragg. 

Ancheta asupra Organizației Trump a dus deja la arestări în luna ianuarie 

Ancheta penală asupra Organizației Trump a dus deja la condamnări. În decembrie, compania a fost găsită vinovată de fraudă și falsificare de registre comerciale și a fost amendată cu 1,6 milioane de dolari. Allen Weisselberg, directorul financiar al organizației, a fost condamnat la cinci luni de închisoare în luna ianuarie. 

În cazul civil, James a intentat un proces împotriva lui Trump și a trei dintre copiii săi, acuzându-i de fraudă și înșelăciune „uluitoare”. Procesul susține că familia și-a umflat averea netă cu miliarde de dolari și solicită 250 de milioane de dolari care ar fi fost obținuți prin mijloace frauduloase. De asemenea, se solicită interzicerea lui Trump și a copiilor săi de a ocupa funcții de conducere în orice afacere din New York. 

Un judecător din Manhattan a respins cererea lui Trump de amânare a procesului, spunând că data programată de 2 octombrie este „bătută în cuie”. 

Documentele secrete găsite la reședința lui Trump 

Departamentul de Justiție a cercetat și îndepărtarea documentelor guvernamentale de la Casa Albă, care au fost apoi duse la proprietatea din Florida a lui Trump, Mar-a-Lago, după ce acesta a părăsit funcția. Anchetatorii evaluează modul în care au fost stocate aceste documente secrete și cine ar fi putut avea acces la ele. 

Proprietatea de pe plajă a fostului președinte a fost percheziționată în august când au fost confiscate 11.000 de documente, dintre care aproximativ 100 marcate ca fiind clasificate. Unele dintre acestea au fost etichetate ca fiind strict secrete, relatează BBC.