Lumea la zi

Donald Trump 2024: De ce îi va fi mai greu să candideze de această dată

capital.ro
sursa foto capital.ro

Donald Trump și-a anunțat a treia candidatură consecutivă la prezidențiale, într-o încercare extrem de rară a unui fost lider american de a recuceri Casa Albă după ce a pierdut alegerile.

Discursul, care a durat mai mult de o oră, a fost în mare parte un amestec de lăudăroșenii cu privire la palmaresul său prezidențial și atacuri la adresa primilor doi ani de președinție ai lui Joe Biden.

Au fost expuse unele dintre punctele forte continue ale lui Trump. El are un simț de neegalat al depistării problemelor care sunt importante pentru conservatorii de bază, cum ar fi imigrația și criminalitatea. Stilul său imprevizibil și incendiar poate conduce buletinele de știri și le poate fura lumina reflectoarelor concurenților săi. El are o bază de susținători loiali și poate motiva americanii de obicei neimplicați să voteze. Iar după patru ani de mandat, mulți dintre acești susținători dețin poziții de autoritate în cadrul Partidului Republican.

Slăbiciunile

Dar discursul său a evidențiat, de asemenea, unele dintre principalele slăbiciuni. El a trecut cu vederea greutățile și pașii greșiți din timpul pandemiei Covid și a ignorat total lunile sale de negare a alegerilor care au culminat cu atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către o mulțime de susținători ai săi.

El a încercat să apere prestația ștearsă a Partidului Republican în alegerile de la mijlocul mandatului de săptămâna trecută, ceea ce a dus la critici tot mai mari din rândurile conservatorilor. Trump a declarat că sarcina care îl așteaptă nu este una pentru un „candidat convențional”, ci pentru o mișcare de milioane de oameni – mișcarea sa, oamenii săi și campania sa. El a abordat această mișcare spre președinție în urmă cu șase ani, dar există motive să credem că obstacolele cu care se va confrunta ultima sa candidatură la Casa Albă sunt mai descurajatoare de data aceasta. Iată de ce, potrivit BBC.

1. Conduce cu un record

În urmă cu opt ani, Trump era o tabula rasa pentru politica oamenilor albi. Fără niciun record ca deținător de funcție, alegătorii puteau să-și proiecteze speranțele și dorințele asupra lui. Putea face promisiuni expansive – atât de câștigătoare! – fără ca criticii să indice deficiențele și eșecurile din trecut. Nu mai este cazul. În timp ce Trump a avut câteva realizări politice notabile în timpul celor patru ani de mandat, inclusiv reduceri de taxe și reforma justiției penale, a avut, de asemenea, câteva eșecuri proeminente.

Republicanii își vor aminti de incapacitatea sa de a abroga reformele democrate în domeniul sănătății și de promisiunile sale repetate privind investițiile în infrastructură care nu s-au concretizat niciodată. Și mai este și modul în care Trump a gestionat pandemia de coronavirus, care l-ar putea expune la atacuri pe mai multe fronturi. Democrații au criticat de mult timp răspunsul său ca fiind insuficient de agresiv, dar există politicieni de dreapta care consideră că a mers prea departe în susținerea eforturilor de atenuare impuse de guvern.

2. Umbra zilei de 6 ianuarie

Trump nu va trebui să candideze doar pe baza bilanțului său politic în calitate de președinte. El va trebui să apere modul în care a gestionat sfârșitul președinției sale și rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american. Imaginile din acea zi, cu susținătorii care fluturau bannere cu Trump în mijlocul gazelor lacrimogene în timp ce jefuiau Capitoliul și opreau temporar tranziția pașnică a puterii, nu vor fi ușor de uitat.

Alegerile de la jumătatea mandatului au demonstrat că ceea ce s-a întâmplat în acea zi – și cuvintele și acțiunile lui Trump în săptămânile care au precedat-o – ar putea încă să influențeze comportamentul alegătorilor. Mulți candidați republicani care au oferit un sprijin total pentru refuzul lui Trump de a accepta rezultatele alegerilor din 2020 au pierdut. Mulți dintre ei au obținut rezultate mai slabe decât alți candidați republicani din statele lor care nu au fost categorici în negarea alegerilor.

3. Dureri de cap din punct de vedere juridic

Unul dintre motivele vehiculate pentru care Trump pare atât de nerăbdător să lanseze o nouă candidatură la președinție este că aceasta îi va permite să încadreze mai eficient multiplele sale anchete penale și civile ca parte a unei vendete politice mai mari. Deși acest lucru ar putea funcționa în scopuri de relații publice, expunerea juridică a lui Trump în aceste cazuri este foarte reală.

Fostul președinte se apără în prezent împotriva unei anchete penale de fraudă electorală în Georgia, a unui caz civil de fraudă care vizează imperiul său de afaceri din New York, a unui proces de defăimare care implică o acuzație de agresiune sexuală și a unor anchete federale privind rolul său în atacul de la Capitoliu și manipularea de către acesta, după președinție, a materialelor clasificate.

4. Un adversar mai dur

Când a început competiția prezidențială republicană în urmă cu opt ani, Trump s-a confruntat cu un guvernator din Florida considerat favoritul prohibitiv al partidului. Jeb Bush, însă, s-a dovedit a fi doar un vis. O campanie electorală masivă și un nume de familie celebru nu au fost suficiente. El nu era în pas cu baza republicană în ceea ce privește imigrația și politica educațională. Iar numele Bush nu mai avea aceeași putere în cadrul partidului ca odinioară.

Dacă Trump vrea să obțină nominalizarea în 2024, s-ar putea să fie nevoit să treacă din nou prin fața unui guvernator din Florida. Spre deosebire de Bush, Ron DeSantis tocmai a obținut o victorie copleșitoare la realegere care sugerează că este în ton cu susținătorii de bază ai partidului său. Deși nu a fost încă testat pe scena națională, cariera sa politică este în ascensiune.

Nu este clar dacă DeSantis va candida sau cine altcineva va intra în competiția prezidențială republicană în acest moment. Guvernatorul Floridei ar putea apărea ca fiind alegerea de consens în rândul credincioșilor partidului care nu sunt interesați să-i mai dea o șansă lui Trump. În acest caz, alegătorii republicani ar putea avea genul de alegere binară care să le îmbunătățească șansele de a-l opri pe Trump înainte ca nominalizarea sa să fie asigurată.

5. Probleme de popularitate

În ajunul anunțului prezidențial al lui Trump, un grup conservator a publicat o serie de sondaje care îl arătau pe Trump în urma lui Ron DeSantis într-o competiție directă  în rândul alegătorilor republicani din Iowa și New Hampshire. Aceste state organizează voturi la începutul procesului de nominalizare republicană.

De asemenea, DeSantis conducea cu 26 de puncte în Florida și cu 20 de puncte în Georgia, care are un tur de scrutin pentru Senat în decembrie. În toate aceste state, cifrele lui Trump au fost mult mai mici decât în sondajele anterioare. Potrivit sondajelor la ieșirea de la urne de la alegerile de la mijlocul mandatului recent încheiate, Trump pur și simplu nu este foarte popular – inclusiv în statele-cheie pe care ar trebui să le câștige pentru a-și asigura președinția în cadrul alegerilor generale.

În New Hampshire, doar 30% dintre alegători au declarat că doresc ca Trump să candideze din nou la președinție. Chiar și în Florida, această cifră a crescut doar la 33%. Desigur, Trump a depășit opiniile net negative cu privire la candidatura sa și în 2015. Dar, după opt ani ca figură politică pe scena națională, este posibil ca aceste opinii să fie mult mai puțin probabil să se schimbe de data aceasta.

6. Timpul

Dacă va câștiga președinția, Trump va avea 78 de ani când va depune jurământul. Și, deși aceasta este aceeași vârstă pe care o avea Joe Biden când s-a mutat la Casa Albă, l-ar face al doilea cel mai bătrân președinte din istoria SUA. Timpul își pune amprenta în moduri diferite asupra unor persoane diferite, dar poverile tot mai mari ale vârstei sunt inevitabile.

Nu există nicio garanție că Trump poate rezista la tipul de campanie riguroasă necesară pentru a câștiga nominalizarea republicană – în special una în care va fi probabil confruntat cu candidați mult mai tineri. Trump a dat dovadă de o rezistență remarcabilă în trecut, dar fiecare om are limitele sale.