Infofinanciar > Info > Doar patru zile de muncă pe săptămână. Unde s-a implementat această măsură
Info

Doar patru zile de muncă pe săptămână. Unde s-a implementat această măsură

program mai scurt
România Liberă

Numărul de zile lucrătoare de doar patru zile a devenit o normalitate în numeroase țări din Occident. România a rămas codașă în trecerea la acest sistem de lucru, în care angajații au o săptămână mai scurtă și un weekend prelungit.

În acest moment doar patru din zece companii cu activitate în România ar fi de acord cu formula de lucru occidental.

Decizia este a angajaților

Tot mai multe state au început să experimenteze cu acest nou sistem de lucru. Marea Britanie, Islanda, Belgia și Noua Zeelandă deja au început să implementeze săptămâna mai scurta.

În România s-a implementat deja în legislație modelul de lucru de patru zile, în loc de cinci. Companiile care aleg să pună în practică sistemul sunt însă puține.

Codul Muncii permite redistribuirea activității astfel încât weekend-ul angajaților să fie mai lung, însă rămâne la latitudinea angajatorilor.

Ana Vișan, Managerul de Marketing BestJobs explică  „Săptămâna de lucru de 4 zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate”, potrivit Wall-Street.ro

Compania BestJobs a realizat un sondaj pe această temă, care a arătat că doar patru din zece companii ar fi de acord să implementeze formula de 4 zile. O astfel de modificare ar putea schimba ziua de muncă, astfel încât să ajungă chiar și la zece ore pe zi.

Angajatorii sunt însă îngrijorați ca angajații lor ar putea ajunge la o stare de extenuare adus de volumul de muncă sporit din timpul zilei, în ciuda faptului că experimental desfășurat pentru astfel de situații arată contrariul.

Companiile românești, pământ fertil pentru programul mai scurt

Stilul de lucru cu săptămâna mai scurta este mai ușor de implementat în companiile IT și Tech și chiar din zona bancară, financiară și de marketing. Angajatorii din aceste domenii ar putea găsi mult mai simplu formule mixte, iar angajații să aibă fiecare o zi liberă diferită.

Printre companiile din România care au adoptat programul de muncă mai scurt se numără Rompetrol și OMV, unde ziua de vineri a devenit mai scurtă.

„Sunt multe companii care oferă un grad mai mare de flexibilitate al programului, al orelor de lucru și locației de unde se lucrează. Totuși, implementarea săptămânii de 4 zile rămâne momentan la nivel de discuție, fiind alegerea angajatorilor dacă adoptă sau nu o astfel de măsură. Este necesară o analiză atentă a impactului pe care pe care l-ar putea avea ca resurse, productivitate și costuri” ,mai spune Ana Vișan.

Hub-ul global de tehnologie al ING Group, ING Hubs România, deja a implementat modelul de lucru cu zece ore pe zi concentrate într-o săptămâna de patru zile. Compania a anunțat la finele lunii ianuarie a anului acesta că adoptarea noului sistem se va face gradual și în mod voluntar, pe baza unor procese de înscriere.