Infofinanciar > Info > Vești bune pentru companii: Liberalii propun reducerea impozitului pentru firmele cu profit în creștere
Info

Vești bune pentru companii: Liberalii propun reducerea impozitului pentru firmele cu profit în creștere

Indice în creștere
Sursă foto: Ziarul Financiar

Liberalul Maria Horga a anunțat că, împreună cu Florin Roman, Raluca Turcan și Bogdan Huțucă, au depus un proiect de lege prin care se acordă bonificații firmelor care declară un profit impozabil mai mare față de anul precedent.

Potrivit inițiativei legislative, pentru profitul suplimentar declarat se va achita un impozit pe profit care nu depășește 10%, iar restul impozitului se va menține la aceeași cotă de 16%, precizează Horga.

Bonificații pentru premianți

„Am depus, împreună cu colegii mei liberali Florin Roman, Raluca Turcan şi Bogdan Huţucă, un proiect de lege privind acordarea unei bonificaţii pentru firmele care declară un profit impozabil mai mare decât în anul precedent. În cazul acestor firme, pentru profitul suplimentar declarat se va plăti un impozit pe profit de 10%, în timp ce pentru restul impozitului se va menține la cota de 16%”, menționează un deputat al Partidului Național Liberal.

Maria Horga precizează că în cadrul acestui proiect, inițiatorii actului legislativ au prevăzut ca firmele care plătesc impozitul datorat trimestrial sau anticipat până la termenele scadente beneficiază de un bonus de 10%.

„Este o facilitate similară cu cea de care beneficiază cetăţenii care îşi plătesc anticipat impozitele.De aceste facilităţi fiscale vor beneficia doar firmele care nu înregistrează datorii la bugetul general consolidat. Sunt necesare măsuri pentru a încuraja conformarea voluntară şi nu măsuri de taxare suplimentară a companiilor, bazate doar pe speranţa unor partide că retorica populistă şi naţionalistă le va aduce procente electorale. În acest fel, companiile vor fi încurajate să declare integral profiturile şi plătească la termen obligaţiile fiscale. Aşa cum s-a întâmplat atunci când s-au luat măsuri similare, acordarea acestor facilităţi fiscale va avea efecte benefice directe prin creşterea sumelor încasate la bugetul de stat”, menționează Maria Gabriela Horga.

Cum se aplică metoda de calcul

Deputatul liberal explică faptul că la ora actuală, ponderea veniturilor bugetare din PIB oscilează între 31-32% în cazul țării noastre, cu 10% mai puțin față de media Uniunii Europene. „Aprobarea actului normativ va determina o scădere a înclinaţiei unor companii de a ”exporta” profiturile în zone cu cote mai reduse de impozitare”, a completat Maria Horga.

De exemplu, o firmă are profit impozabil în 2023 de 600.000 de lei, în 2024 aceeași companie are profit impozabil de 1 milion de lei. În situația în care inițiativa legislativă va fi votată, în forma actuală, societatea respectivă va plăti impozit pentru anul 2024 astfel:

Pentru diferența dintre cei doi ani de 40.000 de lei se va plăti un impozit de 10%, iar pentru restul de 600.000 de lei societatea va plăti 16% impozit. Aceeași procedură se aplică și pentru anul 2025, însă compania trebuie să declare și să obține un profit impozabil peste cel din 2024, potrivit economica.net.