Infofinanciar > Lumea la zi > Dmitri Rogozin, aliatul lui Putin, a fost rănit într-un atac în Donețk! Fostul vicepremier a scăpat prin urechile acului
Lumea la zi

Dmitri Rogozin, aliatul lui Putin, a fost rănit într-un atac în Donețk! Fostul vicepremier a scăpat prin urechile acului

Dmitri Rogozin, aliatul lui Putin, a fost rănit într-un atac în Donețk! Fostul vicepremier a scăpat prin urechile acului
sursa foto delfi

Fostul vicepremier și conducător al agenției spațiale din Rusia, Dmitri Rogozin, a fost rănit în timpul unui bombardament în orașul Donețk din estul Ucrainei. Alte două persoane și-au pierdut viața în urma atacului, iar Rogozin a fost spitalizat.

Dmitri Rogozin, un politician naționalist și susținător fervent al invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat că „cineva a scurs informații” despre „întâlnirea sa de lucru într-un grup mic” la un hotel local miercuri seara.

„Un hotel dintr-o suburbie a Doneţkului, care găzduia o echipă de consilieri militari condusă de Dmitri Rogozin, a fost bombardat. Dmitri are o rană la spate. A fost dus la spital. Viaţa sa nu este în pericol”, a declarat un consilier al lui Rogozin pentru agenţia TASS.

Restaurantul în care se afla Rogozin, sursa foto Ziare.ro

Atac țintit

„Mai multe lovituri de înaltă precizie au avut loc în jurul orei 19:45, inclusiv în locul direct în care ne aflam”, a declarat Rogozin într-o postare pe canalul său din aplicația de mesagerie Telegram.

„O așchie de metal de 3×4 mm a intrat în omoplatul meu drept”, a scris el, adăugând că se așteaptă să fie supus unei intervenții chirurgicale.

Asistentul lui Rogozin a declarat anterior presei de stat TASS că fostul vicepremier a fost spitalizat cu răni care nu îi pun viața în pericol. Ulterior, asistentul său a declarat că medicii nu vor putea să recupereze schijele din rana sa.

„Evident, a fost o lovitură ţintită. Specialiştii cred că s-a tras cu sistem de artilerie autopropulsată Caesar 155 mm, fabricat de compania franceză Nexter”, a mai spus consilierul lui Rogozin.

Două persoane au fost ucise în atac, a declarat joi Denis Pușilin, care conduce Republica Populară Donețk (DNR), formațiune separatistă pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins că a anexat-o în septembrie.

Vitali Hoţenko, şeful guvernului autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a fost şi el rănit în același atac.

Rogozin, aprig susținător al lui Putin

Rogozin, care anterior a deținut funcția de vicepremier în guvernul lui Putin și trimis la NATO, a fost înlocuit în iulie la conducerea agenției spațiale ruse Roscosmos.

Presa rusă a relatat încă din această toamnă că Putin l-ar putea numi pe Rogozin ca trimis al său în cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate de Rusia și în Crimeea anexată. Kremlinul a refuzat să dezvăluie planurile sale pentru Rogozin la acel moment.

Agenția de știri de stat TASS a identificat rolul actual al lui Rogozin ca fiind cel de șef al unui grup de consilieri militari supranumit „Lupii țarului”.

Considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, Dmitri Rogozin se afla în orașul Donețk, epicentrul luptelor dintre Rusia și Moscova, pentru a oferi consultanță militară. De la începutul războiului, Dmitri Rogozin a făcut mai multe afirmații provocatoare la adresa Occidentului, vorbind și despre distrugerile pe care le-ar putea provoca bombele nucleare ruse, potrivit Libertatea.