Infofinanciar > Lumea la zi > Dmitri Medvedev comentează arestul lui Vladimir Putin! „Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie”
Lumea la zi

Dmitri Medvedev comentează arestul lui Vladimir Putin! „Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie”

Medvedev, Sursă foto: Playtech.ro
Sursă foto: Playtech.ro

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a comparat mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva lui Vladimir Putin cu hârtia igienică, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie”, a scris el pe Twitter în engleză, terminându-şi mesajul cu un emoticon simbolizând hârtia igienică.

Reacția Moscovei

Mandatul de arestare emis de CPI, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu are valoare juridică, deoarece Rusia nu recunoaște această instanță.

„Rusia, la fel ca un anumit număr de ţări, nu recunoaşte competenţa acestui tribunal. Prin urmare, din punct de vedere al legii, deciziile acestui tribunal sunt nule şi neavenite”, a declarat Peskov presei.

În același timp, Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului care, alături de Vladimir Putin, a fost menționată în mandatul de arestare al CPI pentru presupusa deportare a copiilor ucraineni, a promis că își va continua atribuțiile.

„Este frumos din partea comunităţii internaţionale să aprecieze munca noastră de ajutorare a copiilor ţării noastre, faptul că nu îi lăsăm în zonele de operaţiuni militare şi că îi scoatem de acolo (…) Există sancţiuni din toate ţările (…) Însă ne vom continua munca”, a afirmat ea, citată de agenţia rusă presă RIA Novosti.

Înainte de emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război, purtătoarea de cuvânt a diplomației, Maria Zaharova, a criticat acțiunile „lipsite de sens” și „nesemnificative” ale CPI.

Cum arată decizia Curții Penale Internaționale

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, (i) pentru că a comis actele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin alții (articolul 25(3)(a) din Statutul de la Roma) și (ii) pentru eșecul său de a exercita controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au săvârșit actele sau au permis săvârșirea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul efectivă a acestuia, în conformitate cu responsabilitatea superiorului (articolul 28 litera (b) din Statutul de la Roma).”

Tot odată, CPI a emis mandate de arestare pe baza acelorași acuzații pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului.

„Doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în biroul președintelui Federației Ruse, este responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație. (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate mai sus, pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin altele (articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma).

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.