Infofinanciar > Lumea la zi > Nu toți cecenii îl susțin pe Ramzan Kadîrov! Luptătorii pro-Kremlin atenționează: „Rusia va fi înfrântă în Ucraina”
Lumea la zi

Nu toți cecenii îl susțin pe Ramzan Kadîrov! Luptătorii pro-Kremlin atenționează: „Rusia va fi înfrântă în Ucraina”

Luptători ceceni - sursa foto - aktual24.ro
FOTO: aktual24.ro

„După Ucraina, Cecenia”, așa sună îndemnul unui comandant cecen care luptă de partea Kievului. Soldații ceceni spun clar că se află în Ucraina pentru a compensa aproximativ două secole de opresiune rusă asupra patriei lor muntoase și adesea răzvrătite, de la deportarea populației de către Iosif Stalin în anii 1940 și până la actuala guvernare brutală a satrapului Moscovei în Cecenia, Ramzan Kadîrov.

„Ne-am săturat de Rusia„, adaugă comandantul în vârstă de 45 de ani, care a cerut să fie identificat doar prin indicativul său militar Torto, o referire la un castel din apropierea orașului său natal din Cecenia, pe care l-a părăsit ca tânăr rebel la scurt timp după încheiere celui de-al doilea război cecen s-a încheiat în 2009.

„Rusia este ca un vecin bețiv”

„Rusia este ca un vecin bețiv. Într-o zi vine la tine acasă și vrea să-ți dea foc. Îl prinzi, dar el fuge. În altă zi se întoarce treaz și îți cere iertare. Iar apoi se întoarce beat cu un pistol și îți ucide soția și copiii”, adaugă comandantul rus.

„Acesta este cel de-al treilea război cecen și de data aceasta vom câștiga”, intervine unul dintre soldații lui Torto, un tânăr de 20 de ani, căruia i se spune Maga. Soț și tată, el spune că partenera sa susține pe deplin decizia sa de a lupta, deși „își face griji pentru mine, dar știe că această luptă trebuie să fie făcută”, completează soldatul.

Există în jur de 150-200 de voluntari ceceni care luptă de partea ucraineană, majoritatea fii și nepoți emigrați ai luptătorilor care au luptat în Primul sau al Doilea Război Cecen.

Aceștia sunt împărțiți în trei formațiuni, batalionul Dzhokhar Dudayev, numit după primul președinte post-sovietic al Ceceniei independente; batalionul Sheikh Mansur, care a fost criticat pentru legăturile cu grupările islamiste; și un batalion mai secretos care lucrează cu serviciul de informații militare al Ucrainei, GUR, și ai cărui membri se îmbracă în negru și, chiar și atunci când se află în limitele sigure ale Kievului, se deplasează înarmați și poartă măști de camuflaj.

„Este un iad pur și simplu”

Consensul în rândul voluntarilor străini de aici este că cecenii sunt printre cei mai dedicați în ceea ce privește lupta, la fel de mult ca cei aproximativ 200 de belaruși care luptă pentru Ucraina și mult mai mult decât majoritatea voluntarilor occidentali și latino-americani. Aceștia din urmă tind să fie aici pentru bani.

Primii, în principal americani și britanici, sunt în general veterani din Irak și Afganistan și, cu câteva excepții, recunosc că sunt aici pentru că nu le-a plăcut viața civilă și nu vor ca experiența și pregătirea lor să se irosească, deși subscriu, de asemenea, la justețea cauzei ucrainene.

În prezent, cecenii sunt în mare parte implicați în Bahmut, o bătălie sângeroasă care durează de luni de zile și care a dus la un număr mare de victime de ambele părți și a fost comparată cu confruntările din Primul Război Mondial. Pasionat de istoria militară, Torto spune că „este Verdun”, o referire la cea mai lungă bătălie din Marele Război.

„Este un iad pur și simplu”, adaugă Torto, care locuiește în Ucraina din 2016 și înainte de aceasta în Germania. Stăm în așa-numita sală de club a batalionului Dzhokhar Dudayev, un subsol din suburbiile Kievului, discutând despre motivul pentru care luptă în acest război departe de patria lor, precum și despre calitățile și caracteristicile altor voluntari străini care luptă în Ucraina împotriva Rusiei și, despre ceea ce cred despre cecenii care luptă pentru Vladimir Putin, aproximativ 12.000 de ceceni în diferite momente de când Rusia a invadat Ucraina.

Atât Torto, cât și Maga nu au nicio îndoială că, în cele din urmă, se află aici pentru a lupta pentru Cecenia, o înfrângere în Ucraina pentru Rusia va duce inexorabil la o revoltă armată în patria lor din Caucazul de Nord, susțin ei, și nu doar acolo, ci chiar în întreaga regiune a Caucazului, cuprinsă între Marea Azov, Marea Neagră și Marea Caspică. „Mai devreme sau mai târziu, vom fi cu toții liberi”, spune Torto, un bărbat cu barbă mare, care mângâie cu blândețe o pisică gri.

Rusia va trata Ucraina așa cum a tratat Cecenia

„Credeți-mă, când Rusia va pierde acest război cu Ucraina, nu va mai putea exista ca stat. Este imposibil. Se va destrăma”, adaugă Torto, o opinie împărtășită de voluntarii belaruși pe care Politico i-a intervievat cu două zile înainte. „Avem nevoie doar de libertate. Oamenii au nevoie de libertate”, completează comandantul Torto.

Acesta își exprimă dezgustul față de luptătorii ceceni ai Rusiei, supranumiți Kadyrovite și mai ales față de atrocitățile cu care au fost asociați. Etichetați drept „armata TikTok” pentru promovarea online a brutalității lor, kadâroviiții au fost acuzați de violuri, crime și jafuri, iar în iulie au fost acuzați de torturarea și castrarea cu un cutter a unui prizonier de război ucrainean în Pryvillia, regiunea Lugansk, postată pe canalul lor Telegram.

Unii anchetatori suspectează că ar fi fost mai degrabă Kadârovii decât mercenarii grupului Wagner cei care au decapitat un prizonier ucrainean la începutul acestei luni, lucru care a fost postat, de asemenea, online. Maga și Torto îi denigrează pe Kadâroviți ca nefiind „soldați adevărați” care se află în Ucraina doar pentru bani.

Kadârovii sunt folositori pentru Moscova ca propagandă, un avertisment că Rusia va trata Ucraina așa cum a tratat Cecenia și va distruge tot ce poate. Iar pentru Kadîrov, ei ajută la promovarea imaginii sale de războinic, spun ei. Armata TikTok se află rareori în apropierea liniilor de front, notează cecenii pro-ucraineni, și sunt folosiți doar pentru operațiuni de mopping-up pentru a semăna frica, spun luptătorii pro-Ucraina.

În afară de Bahmut, cele mai mândre momente de care s-au bucurat până acum în război au fost derularea de operațiuni de sabotaj și recunoaștere la nord de Kiev, imediat după invazia Rusiei, și participarea la operațiunea de eliberare a orașului Izium, în nord-estul Ucrainei.

Rusia va mobiliza mai mulți oameni

Dar, cu toată implicarea lor îndârjită în luptă, cecenii sunt rudele sărace ale voluntarilor străini care luptă aici. Spre deosebire de celelalte formațiuni străine, ei nu fac parte în mod oficial din legiunea internațională, nu sunt plătiți de guvernul ucrainean și trebuie să se echipeze singuri. „Ei ne dau muniție când suntem pe front”, spune Maga.

Pentru a rămâne în luptă, ei sunt descurcăreți, fac apel la scară largă la donații și vând online obiecte de război colectate de pe câmpul de luptă. Alte unități străine și ucrainene sunt generoase, permițându-le adesea cecenilor să păstreze partea leului din toate armele și munițiile lăsate în urmă de forțele rusești atunci când se retrag. „Rusia este cel mai mare furnizor de arme al nostru”, spune Torto. Echipamentul solicitat include câteva mitraliere grele luate de pe tancuri dezactivate.

De ce sunt tratați diferit nu este explicat pe deplin de către oficialii ucraineni, care menționează că există probleme juridice, deoarece, din punct de vedere tehnic, sunt cetățeni ruși. Dar Torto bănuiește că are legătură cu percepția larg răspândită a cecenilor ca fiind hoți și pungași fără scrupule.

Acest lucru nu i-a descurajat pe membrii batalionului Dzhokhar Dudayev și nici nu le-a diminuat entuziasmul pentru luptă, iar ei speră că participarea lor la acest război va schimba încet-încet modul în care mulți ucraineni îi privesc pe ceceni, deși cruzimea kadîrovenilor, bineînțeles, nu ajută.

Și de contraofensiva ucraineană majoră așteptată? Ei au mari speranțe, dar spun că nu va fi ușor să învingă Rusia, care va mobiliza mai mulți oameni. Dar lupta trebuie să continue, spune Torto. „Când îi aud pe experții francezi sau germani vorbind despre cum trebuie salvată Rusia și cum nu trebuie să fie lăsată să se destrame și cum poate fi reconstruită ca stat democratic, eu doar dau din cap”, spune Torto.