Infofinanciar > Lumea la zi > Discuții la nivel înalt între China și Ucraina! Care este implicarea Rusiei în acestea
Lumea la zi

Discuții la nivel înalt între China și Ucraina! Care este implicarea Rusiei în acestea

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, apare pe un ecran în timp ce ține un discurs la distanță la deschiderea unei sesiuni a ONU; sursă foto: foreignpolicy.com
FOTO: foreignpolicy.com

Miniștrii de externe chinez și ucrainean au avut o conversație telefonică, s-a marcat astfel o discuție diplomatică rar recunoscut public între cele două țări. În urma convorbirii, Ministerul de Externe chinez a avertizat că războiul din Ucraina ar putea „scăpa de sub control”.

De asemenea, diplomatul a mai spus că Beijngul își păstrează speranța unui dialog între Ucraina și Rusia „indiferent cât de dificil sau provocator ar fi”. Acesta și-a exprimat speranța că cele două părți implicate vor da curs rațiunii și nu vor închide ușa în fața unei soluții politice.  De cealaltă parte, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a confirmat discuția cu omologul său chinez despre importanța integrității teritoriale a țării sale.

Relațiile bilaterale dintre Ucraina și China capătă contur

În ultimele săptămâni, China a preluat rolul Turciei și s-a poziționat ca un fel de mediator de pace, prezentându-și propriul plan de pace Rusiei și Ucrainei.  Cu toate acestea, rămâne un aliat apropiat al Rusiei și refuză în continuare să condamne războiul din Ucraina.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a discutat luni cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, în cadrul unei convorbiri telefonice, Beijingul a făcut din nou apel la discuții pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Convorbirea, despre care Beijingul a spus că a fost făcută la cererea Ucrainei, a fost prima conversație la nivel înalt raportată între cele două țări de la 1 martie, când Kuleba a cerut Beijingului să își folosească legăturile cu Moscova pentru a opri invazia Rusiei, a declarat atunci ministerul ucrainean de Externe.

„Războaiele se termină în cele din urmă. Cheia este cum să reflectăm asupra durerii, să menținem o securitate durabilă în Europa și să stabilim un mecanism de securitate europeană echilibrat, eficient și durabil”, a declarat Wang, potrivit ministerului. „China este pregătită să joace un rol constructiv în această privință, într-o poziție obiectivă” a continuat diplomatul chinez.

Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Twitter, Kuleba a precizat că este „recunoscător omologului meu chinez pentru solidaritatea cu victimele civile. Amândoi împărtășim convingerea că încheierea războiului împotriva Ucrainei servește intereselor comune ale păcii, securității alimentare globale și comerțului internațional”.

Beijingul își asumă statutul de mediator între Rusia și Ucraina

China, care s-a apropiat mai mult de Rusia în ultimii ani, în timp ce a avut, de asemenea, legături diplomatice cordiale și legături comerciale puternice cu Ucraina, a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra țării sau să califice acțiunile sale în această țară drept o invazie. Rusia a lansat ceea ce numește o „operațiune specială” în Ucraina la 24 februarie.

La 18 februarie 2023, Biroul Politic al Comitetului Central al PCC și directorul Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, Wang Yi, s-a întâlnit, la cerere, cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, în marja Conferinței de Securitate de la München. Wang Yi a menționat că Beijing și Kiev sunt parteneri strategici și că cele două popoare ale noastre au avut de mult timp schimburi.

China mulțumește încă o dată Ucrainei pentru ajutorul acordat la evacuarea de urgență a cetățenilor chinezi. „Apreciem poziția dintotdeauna a Ucrainei cu privire la principiul „o singură Chină”. Sperăm că relația bilaterală își va continua dezvoltarea stabilă. În ceea ce privește chestiunea ucraineană, China a fost întotdeauna de partea păcii și a dialogului și a insistat asupra promovării discuțiilor de pace, potrivit ph.china-embassy.gov.

China nu dorește să vadă cum criza se prelungește și se intensifică și este dispusă să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a împiedica agravarea situației și să depună eforturi pentru a aduce pacea!” se arată într-un mesaj pe site-ul ambasadei chineze.

Kuleba a declarat că Ucraina și China au păstrat contactul pe tot parcursul anului trecut. Kievul dorește să realizeze pacea mult mai mult decât orice altă țară. „Ucraina apreciază statutul și influența importantă a Chinei pe scena internațională, precum și poziția Chinei privind o soluționare politică a crizei. Ucraina se așteaptă ca China să își continue rolul constructiv”, se mai arată în comunicatul ambasadei chineze.