Info

Directorii, îngrijorați că recesiunea va fi mai severă decât criza din 2007. COVID rămâne o amenințare pentru mediul de afaceri

Recesiune, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Potrivit unui sondaj realizat de EY, majoritatea directorilor executivi (98%) sunt pregătiți pentru o recesiune economică marcată de tensiuni geopolitice, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și incertitudine COVID-19, deși nu sunt de acord cu privire la durata, profunzimea și gravitatea recesiunii.

O încetinire moderată a economiei globale este prevăzută de 48% dintre directorii executivi care au răspuns la sondajul CEO Outlook Pulse – ianuarie 2023, în timp ce mai mult de jumătate (55%) dintre cei care se pregătesc pentru o încetinire persistentă își fac griji cu privire la o recesiune care va fi mai severă și va dura mai mult decât criza financiară globală din 2007-2008.

COVID rămâne o amenințare

„Pentru prima dată din 2020 (sondajul inaugural CEO Outlook), politicile restrictive în materie de reglementare, comerț și investiții (28%) au depășit problemele legate de COVID-19 (19%) ca principal motiv pentru care respondenții CEO și-au modificat planurile de investiții. Ca urmare a acestor provocări geopolitice exacerbate, 97% dintre respondenți își revizuiesc planurile, 44% dintre ei amânând o investiție planificată și aproape o treime (32%) oprind cu totul investițiile planificate”, arată cercetarea, potrivit Ceccar Business Magazine. 

În timp ce îngrijorările legate de incertitudinile cu privire la COVID-19 au scăzut, potrivit consultanților EY, 32% dintre directorii executivi o consideră în continuare un risc major pentru afacerea lor (în scădere de la 43% în octombrie 2022).

„În pofida perturbărilor economice tot mai puternice, alimentate de consecințele geopolitice ale războiului în curs, România, deși situată la granița cu Ucraina, continuă să contracareze tendințele și este de așteptat să înregistreze un avans al PIB de o singură cifră în 2023. Asta nu înseamnă, totuși, că directorii generali din România vor fi izolați de recesiunea economică globală. Faptul că 89% dintre respondenți iau în considerare încheierea de tranzacții, sub o formă sau alta, în următoarele 12 luni, rezonează puternic cu activitatea observată pe piața românească, care a înregistrat o creștere a numărului de tranzacții în 2022 și nu există încă niciun semn de încetinire a acesteia. Directorii generali ar trebui să își reevalueze acum fundamentele afacerii, să se concentreze pe principalele puncte forte și să ia deciziile necesare pentru a accesa oportunități care să contribuie la creșterea organizației”, a declarat Peter Latos, partener, lider al departamentelor de Consultanță, Strategie și Tranzacții la EY România.

Ce planuri au oamenii de afaceri

Directorii de întreprinderi consideră că tranzacțiile și investițiile în durabilitate și în oameni sunt, în același timp, trepte spre dezvoltare.

Liderii de companii caută modalități de a obține un avantaj competitiv în ciuda perspectivelor sumbre. În următoarele 12 luni, încheierea de acorduri de toate tipurile va continua să fie importantă pentru respondenți (89%), mai mult de jumătate (46%) dorind să procedeze la fuziuni și achiziții, 58% la asocieri în participație sau alianțe strategice, iar 34% la cesiuni.

39% dintre respondenți doresc să stimuleze investițiile în sustenabilitate ca o componentă semnificativă a strategiei și ofertei lor, inclusiv în ceea ce privește investițiile nete zero și alte preocupări sociale și de mediu, pentru a schimba cursul și a ieși mai puternici și mai competitivi din criză.

În plus, mai mult de o treime (36%) doresc să își extindă investițiile în resursele umane, ceea ce include îmbunătățirea bunăstării lucrătorilor și dezvoltarea competențelor acestora. Conform majorității răspunsurilor directorilor generali (70%), flexibilitatea muncii va fi importantă pentru a reduce fluctuația personalului și pentru a atrage noi talente.