Esential

Drăghici, EY: „România are un potențial semnificativ în Marea Neagră”. Problema fondurilor europene pentru energia regenerabilă

sursa foto: arhiva companiei
sursa foto: arhiva companiei

Miercuri, 23 noiembrie, specialiștii Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență Fiscală și Juridică al EY România, Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional al EY România și Mihai Drăghici, Director, Consultanţă al EY România au vorbit despre Economia României în contextul actual, comerţul cu bunuri de provenienţă rusească şi realizarea tranziţiei energetice. Evenimentul a fost organizat la The Edit, București.

La invitația EY România, am participat din partea publicațiilor Infofinanciar și Capital la evenimentul acestora organizat la The Edit.

Mihai Drăghici, Directorul departamentului de Consultanță a EY România, a abordat subiecte privind energia regenerabilă și atractivitatea sa la nivelul țării noastre, precum și potențialul de creștere a acestui domeniu.

În cadrul „Indicelui de atractivitate a țărilor în materie de energie regenerabilă” realizat de EY, în 2022, România nu făcea parte din clasamentul țărilor care au un grad ridicat de atractivitate a fondurilor privind energia regenerabilă.

Indicele de atractivitate a țărilor în materie de energie regenerabilă, sursa foto: arhiva companiei

Indicele de atractivitate a țărilor în materie de energie regenerabilă, sursa foto: arhiva companiei

„Indicele de atractivitate a țărilor pentru energie regenerabilă (RECAI) clasifică primele 40 de piețe din lume în funcție de atractivitatea investițiilor și a oportunităților de implementare a energiei regenerabile. Clasamentul reflectă evaluările noastre privind atractivitatea pieței și tendințele pieței globale.” se arată pe site-ul EY România.

 

Mihai Petre (stânga), Mihai Drăghici (centru), Alex Milcev (dreapta), sursa foto: arhiva personală

Mihai Petre (stânga), Mihai Drăghici (centru), Alex Milcev (dreapta), sursa foto: arhiva personală

Cum ar putea România să își crească indicele de atractivitate

„România ar putea reveni în acest top, avem un potențial semnificativ în Marea Neagră. Așteptăm legea offshore pentru regenerabil, avem nevoie de conexiunea din Dobrogea.” , a spus Mihai Drăghici. Potrivit acestuia, România poate parcurge patru faze principale pentru derularea proiectelor cu finanțare europeană.

În primu rând, în etapa de Identificare , este necesară „Monitorizarea politicilor relevante și a guvernanței Programelor de finanțare nerambursabilă„, cât și „Asistență în comunicarea și alinierea strategică între clienți și persoane interesate cheie”, și finalmente „Identificarea oportunităților de finanțare pentru prioritățile de investiție ale clientului”, a notat Mihai Drăghici.

Cea de-a doua fază se referă la „Concept și Fezabilitate”, în cadrul căreia sunt necesare „Analiza preliminară a eligibilității & îndeplinirea altor condiții de finanțare”, „Definirea conceptului proiectului și adaptarea acestuia în funcție de condițiile de finanțare” și „Eliberarea documentației de suport”, a mai spus Drăghici.

Urmează pasul trei, „Depunerea aplicației pentru finanțare”, care presupune „asistență în perioada de evaluare a proiectului”. Iar ultimul pas „Implementarea” are nevoie de suport, mai precis „Pregătirea unui plan detaliat de implementare”, Management de contract și achiziții”, Elaborarea rapoartelor de progres”, „Managementul financiar al proiectului”, „Elaborarea și depunerea cererilor de rambursare”, și finalmente „Suport în comunicare cu Autoritatea de Management”, a conchis acesta.