Lumea la zi

Direct în clasa miliardarilor! Designerul Tom Ford câștigă o sumă colosală în urma vânzării propriului brand de modă

Tom Ford, Sursă foto: Fox Business
Sursă foto: Fox Business

Creatorul de modă în vârstă de 61 de ani intră în rândul miliardarilor la 17 ani după ce și-a fondat brandul de modă omonim, grație unei tranzacții care a evaluat compania sa la 2,8 miliarde de dolari. Acordul potrivit căruia Estée Lauder va achiziționa firma de modă Tom Ford pare să-l fi făcut pe fondatorul acesteia un nou miliardar.

Gigantul cosmeticelor a anunțat marți că achiziționează brandul de modă pentru 2,3 miliarde de dolari în numerar și datorii, plus 300 de milioane de dolari în plăți amânate care vor fi achitate începând cu iulie 2025. Tranzacția evaluează compania la 2,8 miliarde de dolari, inclusiv cele 250 de milioane de dolari pe care Estée Lauder le va primi de la Marcolin, brandul italian de ochelari care deține licența pentru linia de ochelari a lui Tom Ford.

Forbes estimează că Ford, în vârstă de 61 de ani, va obține în urma vânzării aproximativ 1,1 miliarde de dolari în numerar, după deducerea taxelor estimate. Ford deținea aproape 64% din companie, potrivit unui dosar din 2013, și nu pare să fi vândut nimic din participația sa de atunci. El deține, de asemenea, cel puțin două case, inclusiv una în Holmby Hills din Los Angeles și alta în Upper East Side din New York, care valorează împreună 65 de milioane de dolari. În total, Ford are acum o valoare estimată la 1,2 miliarde de dolari. Estée Lauder și Tom Ford nu au oferit până acum niciun comentariu despre această tranzacție.

Cine a mai avut de câștigat

Ford nu este singurul care a încasat bani din această vânzare. Retailerul italian de lux Zegna a deținut  15% din companie, cu o valoare estimată de 345 de milioane de dolari (înainte de impozitare). Partenerul de afaceri de lungă durată al lui Ford, Domenico De Sole, deținea puțin peste 11% din firmă, procent care este evaluat la 259 de milioane de dolari (înainte de impozitare). Grupo Americo Amorim, un conglomerat portughez fondat de regretatul miliardar „Regele plutei” Americo Amorim (decedat în 2017.), deținea restul de 10%, procent în prezent în valoare de 230 de milioane de dolari înainte de impozitare.

Tom Ford a raportat un profit de 96 de milioane de dolari la vânzări de 1,7 miliarde de dolari în 2021, potrivit celui mai recent raport anual depus de Zegna, companie cotată la bursă, care va păstra o licență pe termen lung pentru hainele și accesoriile brandului. Anul trecut a marcat o schimbare față de 2020 și 2019, când brandul a înregistrat pierderi nete. Tom Ford are 98 de magazine în mai multe țări, printre care China, Italia, Japonia, Rusia, Elveția și Emiratele Arabe Unite, scriu cei de la Forbes.

Ford va rămâne în calitate de „vizionar creativ” până la sfârșitul anului 2023, potrivit comunicatului care anunță acordul. „Nu aș putea fi mai fericit de această achiziție, deoarece The Estée Lauder Companies este casa ideală pentru acest brand”, a declarat Ford în comunicat. „Au fost un partener extraordinar încă din prima zi în care am creat compania și sunt încântat să îi văd devenind administratorii de lux în acest următor capitol al brandului Tom Ford”.

Cariera de succes a lui Tom Ford

Născut în Austin, Texas, în 1961, Ford a crescut în Santa Fe, New Mexico, înainte de a se muta la New York pentru a studia istoria artei la NYU. Apoi s-a transferat la Parsons School of Design, studiind arhitectura în campusurile universității din New York și Paris. Se pare că interesul său pentru modă a început atunci când și-a luat un an liber de la facultate pentru a lucra la biroul de presă al casei franceze de modă de lux Chloé din Paris. După absolvire, a obținut un loc de muncă la designerul de îmbrăcăminte sportivă Cathy Hardwick.

Ford a avut prima mare șansă în 1990, când s-a mutat la Milano pentru a lucra ca designer de îmbrăcăminte pentru femei pentru Gucci. A urcat rapid în ierarhie, devenind director de design în 1992 și director de creație al mărcii în 1994. La Gucci l-a întâlnit pe actualul său partener de afaceri, Domenico De Sole, pe atunci CEO al companiei. În 1995, cei doi au ajutat la introducerea Gucci la bursa din Amsterdam și New York.

Lupta pentru putere

Dar oferta publică a pus compania în vizorul titanilor din lumea modei, care au simțit o oportunitate. În ianuarie 1999, Bernard Arnault – președintele și directorul general al conglomeratului de lux LVMH, a cărui valoare este estimată în prezent la 176,1 miliarde de dolari – a achiziționat peste 5% din Gucci. La scurt timp după aceea, Arnault a cumpărat o altă participație de 9,5% de la Patrizio Bertelli, miliardarul co-director executiv al Prada. În februarie 1999, LVMH controla 26,7% din acțiunile Gucci. „Tipul s-a invitat pur și simplu la cină fără să se sune mai întâi”, a declarat la vremea respectivă De Sole pentru Forbes, referindu-se la Arnault.

O lună mai târziu, în martie 1999, un alt miliardar francez din domeniul modei-François Pinault, fondatorul grupului de lux Kering, a cărui valoare este estimată în prezent la 36,8 miliarde de dolari – a cumpărat 40% din Gucci pentru 3 miliarde de dolari, adică 5,4 miliarde de dolari în dolari de astăzi. Acest lucru a ajutat Gucci să se extindă și să achiziționeze Yves Saint Laurent în 2000, iar Ford a fost ridicat la poziția de director de creație pentru întregul grup. Dar bătălia dintre cei doi moguli francezi pentru controlul Gucci a continuat până în 2001, când Pinault a cumpărat jumătate din participația lui Arnault la Gucci pentru 752 de milioane de dolari (1,3 miliarde de dolari ajustată la inflație) și a fost de acord să cumpere restul acțiunilor Gucci până în 2004.

Din 1994, când Ford a devenit directorul de creație al Gucci, până în 2003, vânzările Gucci au crescut cu aproape 1.200%, ajungând la aproape 3 miliarde de dolari. Ford și De Sole au supervizat achizițiile de mărci de lux ale Gucci, inclusiv Balenciaga și Bottega Veneta. Însă Ford a părăsit Gucci la scurt timp după ce Pinault a finalizat preluarea în aprilie 2004, se pare, din cauza unor neînțelegeri privind controlul asupra companiei.

Și-a înființat propriul brand de modă

În martie 2005, Ford a pornit pe cont propriu și și-a înființat propriul brand, iar De Sole s-a alăturat ca președinte al noii companii. Primul magazin emblematic al lui Ford a fost deschis la New York în 2007, în același an în care a vândut 25% din marcă către Grupo Amorim pentru o sumă nedeclarată. În 2015, Amorim a vândut 15% către Zegna, rămânând cu 10% din Tom Ford.

De-a lungul anilor, Ford a făcut, de asemenea, investiții în artă și imobiliare: În 2010, se pare că a vândut un autoportret al lui Andy Warhol pentru 32,6 milioane de dolari. De asemenea, el a deținut ferma Cerro Pelon Ranch de 20.662 de acri din New Mexico – care a servit ca locație de filmare pentru filme precum Silverado și Thor – până când a vândut-o pentru o sumă nedeclarată în ianuarie 2021. Două luni mai târziu, el a vândut și un conac victorian cu patru etaje în cartierul luxos Chelsea din Londra pentru 17 milioane de dolari.

Nu este clar ce îi rezervă viitorul lui Ford dincolo de 2023, când rolul său la Estée Lauder se va încheia. Indiferent de ceea ce va alege să facă, proaspătul miliardar va fi plin de bani.