Esential

Scrumbia afumată de Dunăre, noua modă! Cum a evoluat prețul și producția

scrumbie deltaica
sursă foto: Adrian Lambru

Un produs aproape nișat, scrumbia de Dunâre, merită acum atenția consumatorilor prin prisma specialului său, dar mai ales al gustului unicat. Pentru mai multe detalii despre acest pește, despre cum este el preparat și specificul ne-am întâlnit cu Daniel Buhai, administratorul brandului Deltaica, un producător de diverse produse bazate și pe scrumbia afumată de Dunăre.

L-am întrebat pe acesta despre specie și despre comportamentul acesteia în natură: „Migrația scrumbiei are un caracter fluctuant și ciclic. O dată la 4-5 ani este un vârf de migrație și la 4-5 ani este un punct minim al migrației, când se înregistrează cote minime de captură”, spune Buhai. „De exemplu, în anii trecuți au fost capturi foarte bune pe scrumbie”.

Când vine vorba de prețuri, administratorul susține că acesta a evoluat odată cu creșterea în popularitate a acestui produ: „Pe de altă parte, prețul a crescut în mod continuu odată cu certificarea produsului pe scheme de calitate europeană. Această specie și acest preparat (n.r. scrumbia de Dunăre afumată) a cunoscut o promovare deosebită și implicit, o socilitare în creștere din partea consumatorului”.

„Acest lucru a creat o presiune mare pe producători și pescari, ajungându-se la creșterea prețului”, declară Buhai.

Cum se consumă cel mai bine scrumbia de Dunăre

Cea mai populară formă de consum a acestui pește este cea afumată, prezentând mai multe avantaje: „La noi este cunoscută în această formă (n.r. scrumbia de Dunăre afumată), e cea mai populară pentru că se prinde într-o perioadă scurtă, 2-3 luni de zile apare o cantitate mare și trebuie să existe un mod de a o conserva pentru că nu se poate consuma în cantități mari în sezon”, povestește administratorul Deltaica.

Acesta din urmă continuă și explică procedeul de păstrare și conservare: „De aceea, este un pește industrializabil, care necesită metode de conservare și preparare ulterioare, pe parcursul anului. Se sărează, iar din acea scrumbie sărată se scot loturi și loturi care ori sunt afumate, ori marinate”.

„Personal, consider că cea mai bună prezentare ca produs este siliotca, ceea ce înseamnă o scrumbie cu 3,5% sare și aș putea spune că este echivalentul unui sashimi românesc”, mai spune Daniel Buhai.

Cum este procurată scrumbia

În momentul actual, scrumbia de Dunăre este procurată cu ajutorul asociațiilor de pescari din localitățile Murghiol și Sfântu Gheorghe, iar în perioada de vârf a sezonului, aceștia colectează cantități pe care diferiți producători le conservă prin congelare și le scot lot cu lot, preparându-le în funcție de comenzi.

L-am întrebat în acest context pe administratorul Deltaica despre comerțul din România privind produsele lor din scrumbie, dar și dacă apelează la export: „În România, scrumbia este populară. La export este greu să o scoți, pentru că ceilalți europeni nu pot face diferența între scrumbie și cvasi-cunoscutul hering, rudă a scrumbiei, dar mult mai săracă în grăsimi benefice”.

În ceea ce privește afacerea propriu-zisă, Daniel Buhai ne-a mărturisit faptul că: „Profitul este rezonabil. Este un preț în continuă creștere la pescarii inițiali, noi nu putem adapta prețurile în aceeași măsură cum cresc la materia primă. Renunțăm la marja de profit și menținem prețurile la produse pe diverse lanțuri”.