Infofinanciar > Info > Digitalizarea voucherelor de vacanță. Schimbările din proiectul de lege propus
Info

Digitalizarea voucherelor de vacanță. Schimbările din proiectul de lege propus

Vouchere de vacanță, Sursă foto: Romania TV
Sursă foto: Romania TV

Un nou proiect legislativ inițiat de Parlamentul României prevede ca angajatorii și organizațiile sindicale să stabilească de comun acord categoriile biletelor de valoare oferite angajaților, frecvența cu care acestea sunt acordate și valoarea lor. Unde este cazul, se pot decide unitatea emitentă și modalitatea de acordare (fizic sau virtual).

Modificările impuse

Legea cu numărul 165 din 2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicată în Monitorul Oficial al României, se modifică în umătorul fel:

– articolul 1, după alineatul doi se introduce un nou alineat (3), cu următorul cuprins:

„În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înțelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către deținătorul său pentru a efectua operațiuni cu biletele de valoare.”

– la articolul 10, alineatul 1 suferă modificări și are următorul cuprins:

„Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite, sau, după caz cu reprezentanții salariaților, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora și valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă și modalitatea de acordare, prin dispozitiv fizic sau instrument virtual. Angajatorul care optează pentru emiterea exclusiv printr-un instrument virtual, poate solicita oricând unității emitente și emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat de unitatea emitentă a angajatorului.”

De asemenea, sunt adăugate precizări legate de înțelesul exact al termenului de „voucher de vacanță”.

„În înțelesul prezentei ordonanțe de urgență, termenul „voucher de vacanță” va fi interpretat ca făcând referire exclusiv la voucherul de vacanță pe suport electronic, fie pe dispozitiv fizic, fie ca instrument virtual. Voucherul de vacanță poate fi utilizat inclusiv pentru plata online. Angajatorul stabilește de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite, sau, după caz tipul de voucher de vacanță pe suport electronic, respectiv pe dispozitiv fizic sau ca instrument virtual. Angajatorul care optează pentru emiterea exclusiv ca instrument virtual, poate solicita oricând unității emitente emiterea dispozitivului fizic al voucherului de vacanță, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul.”

Motivația din spate

Aceste modificări au venit într-un context în care sistemul biletelor de valoare a fost digitalizat integral. În vederea scăderii evaziunii fiscale, emiterea biletelor de valoare pe suport electronic material sau virtual, funcționează ca un instrument de incluziune financiară, al cărui efect e reprezentat de transparența procesării plăților.

Conform unui raport OCDE din noiembrie 2021 „Digitalizarea sistemului biletelor de valoare este critică pentru evoluția sa și poate avea multe beneficii […] Mai mult, digitalizarea conduce la reducerea erorilor și a fraudelor.”

De asemenea, s-a ținut cont de evoluția tehnologică datorită căreia putem folosi carduri virtuale și reduce efortul prelucrării plasticului, resursele necesare distribuirii cardurilor, gazul cu efect de seră, . Reglementarea, însă, nu constituie o obligație la adresa angajatorilor, ci doar o opțiune, fiind posibilă revenirea la cardul fizic, conform cdep.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.