Infofinanciar > Info > Vești bune de la stat. Ar putea crește valoarea unei noi categorii de vouchere
Info

Vești bune de la stat. Ar putea crește valoarea unei noi categorii de vouchere

Bani
Sursa foto: Stirile Kanal D

Luna aprilie ar putea fi luna care aduce vești bune salariaților. Atunci, ar putea crește valoarea voucherelor culturale, ce vor fi acordate salariaților în anul curent, conform unui Proiect de ordin ce a fost pus în dezbatere publică în cadrul Ministerului Finanțelor.

Suma cu care se vor majora voucherele culturale acordate la o lună va fi de 10 lei. În cazul voucherele culturale acordate ocazional angajaților, lucrurile se schimbă deoarece valoarea majorării ajunge la 20 de lei.

La ce valoare vor ajunge voucherele culturale

În acest fel, valoarea totală a voucherelor acordate lunar va ajunge la 200 de lei, iar cea a voucherelor ocazionale la 400 de lei.

„Pentru semestrul I al anului 2023, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de maximum 200 lei/lună, respectiv de maximum 400 lei/eveniment”, conform Proiectului de ordin de la Ministerul Finanțelor.

În momentul actual, un voucher cultural, ce este acordat lunar de către angajatori, este de 190 de lei. Voucherul care se acordată ocazional este de 380 de lei în prezent. Aceste valori sunt valabile până la finalul lunii martie. În acest fel, aceste noi valori vor intra în vigoare din luna aprilie a anului 2023.

Cu ajutorul voucherelor culturale, românii pot achita contravaloarea bunurilor și serviciilor culturale, conform antena3.ro.

Conform art 21. (2) din Lege, voucherele culturale se pot folosi pentru:

– abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor

– cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format.

Care sunt condițiile de eligibilitate

Beneficiarii unor astfel de tichete din partea angajatorului sunt cei care:

a) lucrează în instituţiile publice centrale şi locale;

b) sunt operatori economici;

c) lucrează în regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile, indiferent de forma juridică de organizare şi de forma de proprietate;

d) lucrează în instituţiile financiare şi instituţiile de credit;

e) lucrează în organizaţiile cooperatiste, societăţile agricole şi alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;

f) organizaţiile nonprofit, precum şi orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislaţiei române.

Voucherul cultural este valabil, conform art.23 din Lege, dacă are pe suportul electronic următoarele mențiuni:

a) numele şi adresa emitentului;

b) perioada de valabilitate a utilizării tichetului;

c) interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute de lege;

d) numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.