Infofinanciar > Info > Veste bună pentru angajații din privat! Vouchere de vacanță plătite de stat, angajaților care muncesc la patron
Info

Veste bună pentru angajații din privat! Vouchere de vacanță plătite de stat, angajaților care muncesc la patron

Vouchere de vacanță - Sursă foto: playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Angajații din mediul privat ar putea primi, la fel ca cei din sistemul public, tichete de vacanță. În urma măsurii, care ar intra în vigoare în anul 2024, angajații din mediul privat vor beneficia de 1.450 de lei anual sub forma unor vouchere.  Acestă măsură socială creează un impact financiar de 6 miliarde de lei anual.

Coincidență sau nu, voucherele de vacanță se acordă în an electoral, iar măsura va produce efecte doar doi ani de zile, după care, din 2026, se va renunța la acest beneficiu pentru persoanele care lucrează în sectorul privat.

Adrian Bența a declarat că măsura ar mai reduce inechitățile din piața muncii, însă, în același timp reprezintă o presiune în plus asupra Bugetului de Stat. Deși, angajații din privat plătesc aceleași taxe, aceștia nu beneficiază de avantajele pe care le au bugetarii.

Acordarea vocuherelor de vacanță și pentru sectorul privat este o măsură justă

„Va fi un efort bugetar, va trebui găsită o sursă de finanţare pe lângă deficitul bugetar enorm. Totuşi, din punct de vedere social, este o măsură justă pentru că trebuie să recompenseze şi acei salariaţi care lucrează în privat şi suportă salariile celor de la stat, dar deja beneficiază de astfel de vouchere. E o lege populistă, care pregăteşte următoarele alegeri, dar, uneori, şi aceste legi populiste au efecte benefice”, a explicat Daniel Bența pentru pentru România TV.

În expunerea proiectului de lege se arată că peste 4 milioane de români lucrează în sectorul privat, mai exact 4,2 milioane.

„Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor circa 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat este de circa 6,09 miliarde lei“, mai precizează sursa citată.

Pe de altă parte, datele oferite de Institutul Național de Statistică (INS) indică faptul că pe piața muncii din România activează 3,8 milioane de salariați, însă, numărul contractelor depășește pragul de 4 milioane. Prin urmare, se ridică întrebarea dacă beneficiul se acordă per contract sau fiecărui angajat în parte? În inițiativa legislativă nu se face referire și la acest aspect.

În aceeași ordine de idei, propunerea legislativă a fost semnată de peste o sută de demnitari stipulează ca de la 1 ianuarie 2024 și până la finalul anului 2026, angajații din mediul privat să primească tichete de vacanță în valoare de 1.450 de lei anual.

Se majorează și indemnizația minimă de creștere a copilului

Finanțarea pentru companiile private va proveni de la bugetul de stat, ca urmare a impozitului pe venit reținut de stat fiecărui angajator în parte.

„Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat (…) Angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu”, subliniază inițiatorii proiectului, fiind de părere că prin aceste vouchere „salariații își refac puterea și capacitatea și puterea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate mai crescută”, a precizat unul din semnatarii legii pentru adevărul.ro.

Sub același registru, conform unei inițiative legislative depusă în urmă cu doar câteva zile, indemnizația minimă de creștere a copilului nu poate fi mai mică de 60% din valoarea salariului minim brut.

Totodată, pragul maxim al indemnizației pentru copil nu poate depăși echivalentul  a patru salarii minime brute în plată. Astfel, indemnizația minimă va crește de la 1.495 la 1.800 de lei, iar plafonul maxim nu poate depăși 12.000 de lei, în condițiile în care în momentul de față suma maximă acordată este de 8.500 de lei.