Infofinanciar > Opinii > Dezvoltarea personală si profesională a angajaților. De ce este importantă și care sunt responsabilitățile ce ne revin la nivel individual?
Opinii

Dezvoltarea personală si profesională a angajaților. De ce este importantă și care sunt responsabilitățile ce ne revin la nivel individual?

Bianca Vuță, fondatoare HR Design, sursă foto arhiva personală

Deși conceptele sunt relativ noi în managementul resurselor umane, atenția și resursele alocate de către angajatori sunt din ce în ce mai mari și mai diverse în ultimii ani. Pe lângă schimbarea de mentalitate a generației Z, care pune mult accent pe acceste lucruri, experiența lucrului la distanță impusă de restricțiile pandemiei a stabilizat aceste priorități pe agenda departamentelor de resurse umane din companiile mari la nivel internațional, iar România se înscrie în acest trend.

Dar dincolo de ceea ce poate face un angajator prin traininguri dedicate, politici, proceduri sau obiective anuale stabilite împreună cu fiecare angajat, în mare parte, alegerea și implementarea acestora stă în puterea angajatului. Un angajator bun se va îngriji să ofere un cadru optim de dezvoltare pentru angajații săi, dar fiecare dintre aceștia au nevoi diferite, ritmuri diferite de învățare și se află în etape diferite de dezvoltare. Astfel că dorința și implicarea angajaților sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare individuale.

Cum se îmbină dezvoltarea personală cu cea profesională

Pentru o analiză mai facilă, voi folosi metafora automobilului: dezvoltarea profesională este caroseria, iar dezvoltarea personală este motorul. Deși au roluri distincte, sunt la fel de importante pentru un tot unitar armonios și eficient. Dezvoltarea personală, mai concret, dezvoltarea unei mentalități, a unor abilități și comportamente, este vitală pentru a putea desfășura orice tip de profesie, indiferent de complexitatea sau nivelul ierarhic al acesteia. La fel ca motorul unei mașini. Nu poți să ai o mașină frumoasă, bine întreținută la exterior, dar care nu este performantă. Un angajat care își cunoaște doar munca proprie, fără să dețină abilități variate pentru a o pune în valoare, dar și o mentalitate de creștere și dezvoltare, de învățare pentru a se putea perfecționa, devine într-un timp relativ scurt un angajat neperformant.

Dezvoltarea profesională nu înseamnă doar avansarea ierarhică, ci mai degrabă să fii capabil să dezvolți de-a lungul anilor o profesie, pentru care să fii recunoscut în piață. Înseamnă să fii interesat de tot ce se întâmplă relevant în domeniul de activitate pe care ți l-ai ales, să fii la curent cu noutățile și să aplici ceea ce se potrivește activității tale curente. Pentru ca jobul tău să rămână eficient și competitiv trebuie să i se aducă îmbunătățiri permanente, care să reflecte atât nivelul tău de experiență, cât mai ales nevoile pieței. Această dezvoltare și adaptare continuă permite unui angajat să promoveze ierarhic în cadrul organizației, iar acolo unde este cazul, să crească importanța rolului său în firmă, a impactului pe care contribuția sa o are la atingerea obiectivelor generale. Dacă este cazul, această mentalitate îi va fi de ajutor să se adapteze ușor într-o altă organizație sau chiar să înceapă o activitate pe cont propriu. În plus, dezvoltarea profesională înseamnă mai nou și dobândirea acelor competențe adiacente profesiei de bază, care vor fi de folos în situații de schimbare de organigramă sau de responsabilități.

Investiția în competențe, un element important

De exemplu, să spunem că ești economist-contabil ca profesie de bază și te-ai dezvoltat până la nivel de expert contabil. Cunoști foarte bine legislația în vigoare și standardele din profesie, elaborezi toate rapoartele și declarațiile necesare. Pentru moment este suficient. Dacă te gândești însă, că într-un viitor nu foarte îndepărtat, meseria de contabil va fi automatizată complet, cu siguranță că vei rămâne fără job dacă nu investești constant în competențe adiacente, cum ar fi: interpretarea informațiilor financiare într-un limbaj accesibil și nespecialiștilor, capacitatea de a oferi aceste informații în mod personalizat, fie că vorbim de audiență, fie că vorbim de industrie sau companie, înțelegerea implicațiilor financiare la nivel de organizație și oferirea de consiliere în luarea deciziilor manageriale, capacitatea de a face estimări și previziuni financiare etc. Asta dacă vrei să profesezi în continuare în domeniul de activitate actual. Pentru că, de asemenea, poți să îți dezvolți abilitatea de a vorbi în public și să accesezi o altă direcție profesională precum traininguri specializate sau diverse proiecte de educație financiară. Și de aici, calea poate fi deschisă către diferite nișe de piață precum pensiile private, asigurări, fonduri de investiții sau învățământ.

În ceea ce privește dezvoltarea personală, aici ne referim la abilități pe care nu le poți cuantifica, măsura sau chiar evalua într-un mod pragmatic, ci mai degrabă printr-o estimare a unor comportamente vizibile, generate de existența acestor abilități. Dezvoltarea personală este despre ariile de viață ale fiecărui individ și modul în care acesta reușește să le aducă la un nivel de satisfacție și mulțumire față de sine. Aici vorbim despre abilitatea de a genera starea de sănătate și vitalitate, atât la nivel fizic cât și mental/psihologic, vorbim despre abilitatea de a crea și menține relații, de a gestiona situația financiară personală sau despre abilitatea de a dezvolta talente native și a cultiva interese în diferite domenii (hobby, pasiuni).

Toate aceste abilități, și multe altele pe care nu le-am menționat aici, sunt menite să asigure o funcționare optimă a unui individ, care poate performa apoi în domeniul profesional ales.

În concluzie, consider că pentru a avea o dezvoltare profesională și personală conform nevoilor și dorințelor proprii, trebuie să alegem un angajator care pune accent pe dezvoltarea oamenilor și care oferă cadrul și instrumentele necesare. Este foarte important să existe un dialog permanent între cele două părți, în care nevoile și posibilitățile să fie discutate și să se identifice de comun acord un plan de dezvoltare, cu evaluare periodică atât a implementării, cât și a impactului pe care acțiunile agreate le-au avut. Dar așa cum spuneam și la începutul articolului, pentru ca dezvoltarea să fie eficientă, armonioasă și sustenabilă, implicarea personală continuă este esențială și reprezintă de fapt, cheia succesului pentru realizarea acestui obiectiv.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.