Infofinanciar > Info > Angajatorii, obligați să mărească salariile muncitorilor! Vezi care sunt condițiile
Info

Angajatorii, obligați să mărească salariile muncitorilor! Vezi care sunt condițiile

Bani Sursa foto Betmag
Sursa foto: Betmag

Angajatorii sunt obligați să mărească remunerațiile angajaților care au salariul minim, și care adună o vechime de muncă de cel puțin doi ani, conform unei prevederi adăugate cdea.țCodului Muncii în anul 2021.

OUG 142/ 2021 spune că perioada din care salariații încep să adune vechime este 1 ianuarie 2022.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, scrie în Codul Muncii.

Salarii crescute din 2024

Practic, angajatorii vor fi obligați în 2024 prin lege să majoreze salariile acelor angajați (care primesc în prezent salariul minim pe economie) care adună 2 ani de vechime în muncă, peste nivelul salariului minim care va fi la acea vreme (ce va fi stabilit de la 1 ianuarie 2024), scrie România TV.

Legea spune că majorarea drepturilor financiare va fi aplicată atât salariaților cu contracte individuale de muncă nou-încheiate, cât și celor cu contracte aflate în derulare.

Astfel, în acest fel, toți cei din câmpul muncii vor avea parte de un tratament egal, precizează reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Muncii Sălaj.

Salariul minim va crește din nou

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că salariul minim pe economie va crește „cu siguranță” de la 1 ianuarie 2024. Astfel, românii se vor bucura de o nouă creștere a remunerației minime, după cea aplicată de Guvern de la data de 1 ianuarie 2023.

„Ceea ce noi ne dorim este să creștem aceste deziderate. Să creștem veniturile oamenilor! Am spus că anul 2023 este un an de recuperare, astfel încât toată lumea să ajungă să nu mai aibă o lipsă de venituri din cauza inflației.

Salariul minim pe economie (n.red.) cu siguranță va crește de la 1 ianuarie 2024. Ceea ce vrem noi să găsim este parteneriatul cu mediul de afaceri astfel încât acest salariu minim să crească amplu, cel puțin cum a crescut de la 1 ianuarie 2023. Pe brut aproape 500 de lei, pe net mai mult de 300 de lei”, a precizat Adrian Câciu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Cu cât va crește salariul minim pe economie

Procentul cu care va fi crescut salariul minim de la începerea anului viitor va depinde de modul în care va evolua economia României pe parcursul primului semestru al anului 2023, a spus Adrian Câciu.

„Dacă nu avem elemente de hazard, cum au fost în 2022 când a început războiul din Ucraina, evident că vom găsi câteva soluții. Trebuie să vedem cum merge economia în primul semestru”, a mai adăugat ministrul Finanțelor.

Întrebat fiind dacă există posibilitatea ca salariul minim să fie crescut la 4.000 de lei, Câciu a precizat că „o să vedem cum rezultă și din dialog, și din analizele pe care le facem, și din ceea ce înseamnă, de fapt, dezbaterea din coaliție”.