Infofinanciar > Info > Apare voucherul de 2000 de lei! Guvernul anunță cine îl va primi. Buget de 450 milioane de euro
Info

Apare voucherul de 2000 de lei! Guvernul anunță cine îl va primi. Buget de 450 milioane de euro

Apare voucherul de 2000 de lei! Guvernul anunță cine îl va primi. Buget de 450 milioane de euro
sursă foto monitorul cluj

Un motiv de fericire și o șansă la o viață mai bună pentru mamele cu o situație vulnerabilă. Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene a anunțat miercuri că va implementa un pachet de măsuri pentru mamele care se încadrează într-o categorie vulnerabilă în valoare de 450 de milioane de euro.

Măsuri de sprijin în valoare totală de peste 446 de milioane de euro, finanţate prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027 şi Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, vor fi acordate mamelor care aparțin grupurilor vulnerabile, potrivit unui comunicat al ministerului. În această situație, sunt vizate domenii ocupare, servicii suport pentru familiile monoparentale, pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate, sprijin material pentru mame şi nou-născuţi din grupuri vulnerabile.

Un sprijin pentru mamele cu nou-născuți

În aceste acțiuni finanțate, sunt incluse și ajutoarele pentru sprijinirea mamelor cu nou-născuți, din grupurile defavorizate, cu un buget total de 120 milioane de euro.

„Beneficiarii acestei măsuri sunt cuplurile mamă – nou-născut din grupurile defavorizate (mame beneficiare VMG, mame care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, mame care se află în situaţie de risc, inclusiv cu dizabilităţi, mame aflate temporar în situaţii critice de viaţă, mame care nu deţin acte de identitate, mame minore, mame – cetăţeni străini sau apatrizi provenite din zone de conflict), care primesc tichete sociale pe suport electronic pentru achiziţionarea produselor de îngrijire a noului-născut. Ajutorul se acordă copiilor născuţi cu cel mult 3 luni înainte de acordarea sprijinului. Valoarea voucherului este de 2000 de lei şi se va acorda într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027)”, transmite MIPE.

Totodată, sunt incluse în această finanțare serviciile de consiliere și sprijin material adresat copiilor aflați în situații de vulnerabilitate. Finanţarea pentru acest aspect este de 160 milioane de euro. Măsurile includ sprijin psiho-social, acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, activităţi educative, activităţi de prevenire şi combatere a comportamentelor negative, precum şi servicii – suport dedicate părinţilor şi aparţinătorii copiilor aflaţi în situaţie de vulnerabilitate. În plus, se asigură consiliere psiho-socială adresată reprezentanţilor copiilor, dar şi sprijin material pentru reparaţii ale locuinţelor, necesare pentru asigurarea unor standarde de bază pentru supraviețuire. 

Părinții se pot integra mai ușor pe piața muncii

41 de milioane de euro vor fi investiți pentru susţinerea angajatorilor prin amenajarea unor spaţii destinate supravegherii şi îngrijirii copiilor cu vârstă preşcolară sau pentru crearea de parteneriate cu entităţi specializate care oferă servicii de îngrijire copii.

Un alt obiectiv al acestei finanțări este creşterea oportunităţilor pe piaţa muncii pentru femei. Se vor oferi programe de dezvoltare personală, consiliere vocaţională, continuare/reintegrare în sistemul de învăţământ, asigurare de măsuri de angajare, consiliere, formare, acompaniere în vederea inserţiei/reinserţiei socio-profesionale.

Se vor implementa măsuri pentru familiile monoparentale, cu o finanțare de 80 milioane de euro. Sprijinul acordat familiilor monoparentale se adresează în principal, dar nu exclusiv, mamelor singure. Acestea reprezintă procentul dominant de părinţi singuri.

44 de milioane de euro este bugetul dedicat măsurilor de sprijin pentru comunitatea romă. Acesta include acţiuni de informare şi consiliere profesională, mediere şi facilitare a angajării.  Scopul este creşterea ocupabilităţii în rândul populaţiei de etnie romă cu accent pe tineri şi femei. De asemenea, se vor organiza campanii de informare şi consiliere privind sănătatea reproducerii, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane în rândul populaţiei de etnie romă, conform MediaFax. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.