Info

Ajutor de 500 de lei de la Guvern! Familiile vulnerabile vor avea bani în plus pentru curent, gaze, lemne și căldură!

Bani, Sursă foto: Știrea de Iași
Sursă foto: Știrea de Iași

Guvernul are pe masa discuțiilor un proiect ce prevede un ajutor de 500 de lei pentru familiile cu venituri reduse. Banii vor fi virați pe un card, iar oamenii îi vor putea folosi pentru plata facturilor la energie electrică, gaze, căldură sau pentru lemne de foc. Decizia este în dezbatere în cadrul coaliției de guvernare.

Familiile vulnerabile ar putea primi un ajutor considerabil de la stat. Executivul își propune direcționarea sumei de 500 de lei pentru fiecare familie care nu-și permite plata facturilor sau a lemnelor pentru foc. Banii ar putea ajunge pe cardurile românilor în ianuarie 2023. Marcel Boloș a subliniat că programul de ajutor presupune virarea a câte 100 de lei din noiembrie 2022, până în martie 2023.

500 de lei pentru familiile vulnerabile

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a transmis luni, pentru Antena 3, citată de romaniatv.net, că schema de ajutor ar putea să se bazeze pe virarea banilor în tranșe.

Guvernul se gândește să acorde câte 100 de lei/lună pentru fiecare ,,punct de consum”, mai precis pentru fiecare gospodărie, pe perioada noiembrie 2022 – martie 2023, iar toți banii să fie acordați o singură dată, întreaga sumă urmând să ajungă direct pe cardurile beneficiarilor.

Acest ajutor ar putea fi direcționat către familiile în care veniturile nu depășesc 2000 de lei, potrivit unor surse ale Executivului.

Beneficiarii sumelor de 500 de lei

O decizie finală privind acest ajutor trebuie luată în cadrul coaliției de guvernare. Ordonanța 119, care va reglementa piața de energie, va prezenta un raport preliminar în Parlament, în cursul săptămânii viitoare. Ulterior, ea va fi discutată în comisiile aferente pentru obținerea avizelor necesare.

Politicienii ar trebui să aibă în vedere introducerea în proiectul de ajutor și familiile cu trei copii, persoanele care au nevoie de aparate medicale, precum şi şcolile, spitalele, bisericile şi instituţiile de utilitate publică. Decizia trebuie luată cât de repede se poate, deoarece noua ordonanţă trebuie aplicată de la 1 ianuarie 2023, prevederile sale fiind valabile și peste doi ani, până în martie 2025.

Mugur Isărescu despre inflația României

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, se așteaptă la o inflaţie mai mare decât cea din prezent, ajungând în jur de 16%, pentru finalul anului. Estimările viitoare ale ratei pentru inflație vor depinde în mod esenţial de deciziile referitoare la durata și forma schemei de plafonare a preţurilor pentru energia electrică şi gazele naturale.

”La sfârşitul acestui an vedem o inflaţie mai mare decât în prezent, în jur de 16%. În noiembrie anul trecut, creşterea lunară a IPC a fost chiar zero. Nu vedem o asemenea performanţă şi în noiembrie anul acesta. Când va apărea în decembrie inflaţia din noiembrie, comparativ cu noiembrie anul precedent, va fi probabil peste 15%. Asta nu înseamnă că ce s-a întâmplat în octombrie a fost un accident. Efectul de bază îşi joacă rolul său în evoluţia indicelui preţurilor de consum. Probabil datorită acestui lucru o să avem din nou o creştere a ratei anuale a inflaţiei până la 16%. După care, pe ipoteza iniţială pe care s-a calculat scenariul de bază, scade inflaţia probabil permanent, cu excepţia lui august anul viitor. Am calculat repede şi rata anuală a inflaţiei în ipoteza prelungirii schemei de plafonare şi observăm o diferenţă majoră de câteva puncte procentuale. Mai mult ca sigur că în luna februarie, când avem raportul viitor, proiecţia viitoare va ajunge undeva în apropierea ţintei prin 2024. Nu am apucat să calculăm efectele indirecte. Dacă unele preţuri la energie, gaze naturale se vor duce în jos, e posibil să avem o evoluţie mai bună, să intrăm mai repede în intervalul ţintit. Dacă avem prelungirea războiului, cu efecte puternice în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie, cu o iarnă dificilă, traiectoria se schimbă”, a precizat Mugur Isărescu.