Infofinanciar > Info > Românii care și-au asigurat locuințele la Euroins beneficiază de despăgubiri! Care este procesul
Info

Românii care și-au asigurat locuințele la Euroins beneficiază de despăgubiri! Care este procesul

Euroins
sursa foto: economedia.ro

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a transmis o serie de precizări în legătură cu retragerea autorizației de funcționare a Euroins și de modalitatea în care asigurații pot cere despăgubiri.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis că va retrage licența Euroins și va constata indiciile privind starea de insolvență. Decizia organului a fost publicată în Monitorul Oficial vinerea trecută. Astăzi, 21 martie, președintele Euroins a precizat că va da în judecată statul român pentru decizia de a retrage licența.

Asigurarea rămâne valabilă până la data expirării

La sfârșitul lunii februarie, un număr de 125.000 de români aveau locuințele asigurate prin Euroins, o asigurare obligatorie împotriva riscurilor de cutremur, inundații și alunecări de teren. De aceea, PAID a transmis că asigurarea obligatorie a locuințelor (PAD) împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale este doar distribuită de firmele de asigurări (precum Euroins), plata despăgubirilor efectuându-se însă de PAID.

„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a declarat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.

În cazul instrumentării daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre beneficiari, în situația în care distribuitorul poliței nu va putea. Astfel, compania pune la dispoziția publicului numărul scurt 021 9930, apelabil non-stop, din orice rețea.

„Ne vom asigura că nu există sincope în soluționarea daunelor și vom face toate demersurile pentru a prelua, de la Fondul de Garantare a asiguraților, plata directă a dosarelor. Avem toată încrederea că timpii de plată vor rămâne rezonabili și că toate dosarele de daună vor fi achitate”, a mai precizat Nicoleta Radu în comunicat.

Falimentul nu afectează valabilitatea asigurării

PAID se ocupă în exclusivitate de plata despăgubirilor, așa încât falimentul unei companii prin care s-a vândut o astfel de poliță de asigurare, ca în cazul Euroins, „nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari. Așadar, în cazul daunelor, beneficiarii pot primi despăgubiri de până în și inclusiv 20.000 de euro de la PAID. În cazul daunelor mai mari, banii pot fi recuperați într-o limită a 500.000 de lei, de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă locuința are asigurare facultativă la Euroins.

Persoanele care au avut daune și mai mari și trebuie să își recupereze peste 500.000 de lei sunt nevoite să se înscrie la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în prima instanță de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București.

Brokerii de asigurări consultați de publicația HotNews.ro au transmis că, în mod normal, 95% dintre polițele obligatorii PAD au în completare și polițe facultative, ceea ce înseamnă că este posibil ca o majoritate din cele 125.000 de polițe PAD vândute de Euroins să aibă în completare și asigurări facultative de la același asigurător.

Astfel, în contextul deciziei ASF de a retrage autorizația de funcționare a Euroins, românii vor trebui să se adreseze către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă trebuie să recupereze daune care depășesc 20.000 de euro, scrie Adevărul.