Lumea la zi

Detalii neștiute din viața Reginei Elisabeta! Andrew Noble: „Am discutat cu Regina despre România”

Regina Elizabeta Sursa foto People
Sursă foto: Inquam Photos

În cadrul Momentului Național de Reculegere în memoria Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, organizat la Viscri (Brașov) în fața Casei Albastre deținută de Regele Charles în România, ambasadorul britanic Andrew Noble a mărturisit un detaliu surprinzător din viața Reginei. Potrivit spuselor lui Noble, chiar dacă aceasta nu a vizitat niciodată România, Regina cunoștea foarte bine progresele pe care țara noastră le-a înregistrat în era democrației.

„Doamnelor şi domnilor, mulţumesc că aţi venit în această seară la Casa Albastră, casa fostului prinţ Charles de Wales din Viscri. (…) La lumina lumânărilor ne găsim, astăzi, într-un sat în inima Transilvaniei, ca să reflectăm asupra vieţii Reginei Elisabeta a II-a.

Înmormântarea are loc mâine, la Londra, cu prezenţa şefilor de stat din toată lumea, mai ales cu preşedintele Iohannis şi soţia lui, cu Majestatea Sa Margareta şi Prinţul Radu. (…) Regina a fost o prezenţă globală timp de 70 de ani.

Chiar dacă Regina nu a vizitat România niciodată, vă pot spune că Regina a ştiut foarte bine cum s-a dezvoltat România în aceşti 32 de ani de libertate. Am discutat cu Regina despre România şi a fost un loc important şi pentru că este un loc foarte important pentru Regele Charles”, a precizat ambasadorul Andrew Noble.

Casa Regelui Charles, o punte între români și britanici

Totodată, ambasadorul american a ținut să precizeze că faptul că această casă din Viscri (Casa Albastră), deținută de Regele Charles în inima Transilvaniei, este un punct de legătură între familiile regale britanice şi române, dar și între cele două popoare, scrie Agerpres.

„Şi în viitor va juca un rol important ca să ne amintească despre ceea ce ne uneşte. Doamnelor şi domnilor, este un moment deosebit de trist pentru populaţia Regatului Unit, pentru populaţia ţărilor în care regina a fost şi şef de stat, în ţările Commonwealth şi în celelalte ţări unde nu am aşteptat ca să aibă acest impact imens.

Ne gândim la serviciul pe care l-a făcut pentru noi toţi, pentru datoria pe care am simţit-o faţă de noi, oamenii normali, oamenii simpli şi nu cred că această amintire va dispărea repede, mai ales în această grădină, în această casă vom simţi prezenţa Reginei Elisabeta a II-a şi mai ales prezenţa Regelui Charles al III-lea.

Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa aici, astăzi, pentru mine ca ambasador înseamnă un semn foarte important al iubirii care există între Regatul Unit şi acest sat important, Viscri”, a concluzionat ambasadorul Andrew Noble.

La acest moment de reculegere, care a fost marcat în România la ora 20:00, au participat aproximativ 50 de persoane.