Lumea la zi

Regina Elisabeta împreună cu sora sa, prințesa Margareta este înmormântată în capela St George din Windsor. Trupul răposatului ei soț va fi mutat pentru a fi lângă ea

Nunta Regina Sursa foto The Mirror
Sursa foto The Mirror

După ultima sa călătorie, Majestatea Sa Regina va fi înmormântată la Windsor, alături de iubitul ei soț, Prințul Philip. După funeraliile sale de stat de luni de la Westminster Abbey, procesiunea funerară a reginei se va îndrepta spre Capela St George de la Castelul Windsor.

Locul de odihnă finală al Majestății Sale va fi în Capela memorială Regele George al VI-lea, care este o anexă a Capelei St George. George’s. Mama și tatăl ei sunt înmormântați acolo, la fel ca și cenușa surorii sale, Prințesa Margaret. Sicriul prințului Philip, care a fost înmormântat în cavoul regal din apropiere în urma decesului său din aprilie anul trecut, va fi, de asemenea, mutat și pus lângă cel al reginei.

Regina a pus să fie construită anexa memorială în conformitate cu dorința tatălui său, regele George al VI-lea, care nu a dorit să fie înmormântat în cavoul regal pe termen lung.

Capela, care are o înălțime de doar 18 picioare, o lățime de 10 picioare și o adâncime de 14 picioare, a fost finalizată în 1969 și a fost prima adăugire la Capela St George’s din 1504. A costat aproximativ 25.000 de lire sterline și a fost plătită de regină.

Capela St George în sine găzduiește rămășițele unui total de 45 de membri ai familiei regale, inclusiv zece monarhi și alți șapte dintre consoartele lor. Înmormântarea reginei va crește numărul acestora la 11.

 Westminster Hall.

Zeci de mii de britanici au stat la coadă ore întregi pentru a-și prezenta omagiile, iar mulți alții speră să intre înăuntru înainte ca perioada solemnă să se încheie luni dimineață. După funeraliile de stat ale Majestății Sale, slujba de înmormântare de la Capela St George va fi condusă de decanul din Windsor și va cuprinde o adunare a familiei și prietenilor răposatei monarhe, precum și a persoanelor îndoliate din trecutul și prezentul casei sale, inclusiv a personalului personal de pe proprietățile sale private. La finalul ultimului imn, regele va pune pe sicriu steagul Companiei Reginei Grenadier Guards – stindardul regal al regimentului -.

Baronul Parker, Lordul Șambelan și cel mai înalt funcționar din casa regală a defunctei regine, își va „rupe” bagheta de birou și o va așeza pe sicriu.

În timp ce sicriul este coborât în cavoul regal, Regele de Arme al Jartierei va pronunța stilurile și titlurile Reginei, iar Cimpoierul Suveranului va interpreta o lamentație și se va îndepărta încet, astfel încât muzica să se stingă.

Seara, o slujbă privată de înmormântare va fi oficiată de decanul din Windsor, la care vor participa Charles și membri ai familiei regale.

La fel cum a făcut regina cu tatăl ei, Charles va arunca un pumn de pământ pe sicriul mamei sale. Acesta va coborî apoi pe un puț pe o distanță de aproximativ 4,5 metri înainte de a fi trimis pe un coridor și așezat în cavou, în spatele porților de fier ale acestuia.

În prezent, o lespede de piatră neagră este așezată în podeaua Capelei memoriale Regele George al VI-lea.

Aceasta prezintă numele lui George al VI-lea și al soției sale Elizabeth – care a murit în 2002 – cu litere de aur, deasupra datelor de naștere și deces, potrivit Daily Mail

În apropiere se află o lespede de pietre albe și negre în formă de diamant, care este scoasă la înmormântări pentru a avea acces la un lift.

Sicriele regale sunt coborâte în puț pe o distanță de aproximativ 4,5 metri înainte de a coborî pe un coridor și de a fi așezate în cavou, în spatele unor porți de fier.

Ceremonie privată

Prințesa Margareta a murit cu câteva săptămâni înaintea mamei sale și a fost ulterior incinerată. Cenușa ei a fost inițial păstrată în cavoul regal, apoi a fost mutată în capelă pentru a fi alături de părinții ei.

Capela memorială a fost adăugată în partea de nord a bisericii St George’s, în spatele a două dintre contraforturile care susțin zidul nordic al clădirii.

Ceremonia de transferare a corpului Regelui George acolo a fost privată, la fel ca și inaugurarea capelei în săptămâna următoare.

Capela Sfântul Gheorghe în sine a fost comandată de regele Eduard al IV-lea, construcția începând în 1475 și terminându-se în 1528, sub domnia regelui Henric al VIII-lea.

Henric se numără printre monarhii care au fost înmormântați acolo. Printre ceilalți se numără George al III-lea, George al IV-lea, George al V-lea și William al IV-lea.

Printre alți membri ai familiei regale care sunt îngropați acolo se numără tatăl reginei Victoria, prințul Edward, soția lui George al III-lea, regina Charlotte, și bunicul reginei Mary, prințul Adolphus.

Pe lângă înmormântări, în capelă au avut loc nunți regale succesive, inclusiv cea a reginei Victoria cu prințul Albert și cea a prințului Harry cu Meghan Markle în 2018.

În aprilie anul trecut, imagini emoționante au arătat-o pe regină nevoită să stea singură din cauza reglementărilor privind coronavirusul în timpul funeraliilor prințului Philip în interiorul capelei.