Lumea la zi

Skynews: ”Ascunzătoarea Regelui Charles: Cea mai iubită proprietate a monarhului”

infoactual.ro
FOTO: infoactual.ro

Monarhul își va petrece prima zi, în afara atenției publice de la moartea mamei sale, la iubita sa casă Highgrove House de lângă Tetbury, Gloucestershire. O casă georgiană neoclasică care datează din anii 1780. Regele Charles s-a întors la reședința sa din Highgrove, în Gloucestershire, pentru o zi de reflecție privată. Pasionat de grădinărit și ecologist, Regele Charles a petrecut peste 40 de ani transformând grădinile din jurul casei.

În planificarea de la ”Podul Londrei” pentru perioada de după moartea reginei, o zi a fost rezervată pentru ca noul monarh să se retragă de la îndatoririle publice la reședința familiei sale. Nu se așteaptă ca el să participe la niciun eveniment public, deși se înțelege că va lucra pentru a se pregăti pentru noul său rol și va primi cutiile ”roșii” cu documente de stat.

Casa a fost deținută de diverse familii până când a fost cumpărată de Ducatul de Cornwall de la fiul fostului prim-ministru Harold Macmillan, Maurice Macmillan, în 1980. Regele a ales conacul cu nouă dormitoare pentru accesul ușor la Londra, Țara Galilor și la alte proprietăți deținute de Ducatul de Cornwall. El și soția sa de atunci, prințesa Diana, au renovat proprietatea cu adăugiri neoclasice în 1987, iar interiorul a fost dezgolit și redecorat.

Regele Charles al III-lea pasionat de ecologie și grădinărit

Proiectul de pasiune al regelui Charles al III-lea au fost grădinile proprietății, care erau pline de vegetație și neîngrijite când s-a mutat pentru prima dată, dar care de atunci au fost complet reamenajate. Monarhul cu ”degete verzi” a introdus o grădină sălbatică, o grădină formală, o bucătărie înconjurată de ziduri și o stână. Convingerile sale ecologice se regăsesc pe proprietate, care include panouri solare, cazane pe biomasă și pompe de căldură cu sursă de aer, în timp ce deșeurile din casă sunt filtrate printr-un sistem de canalizare natural cu stufăriș.

telegraph.co.uk

telegraph.co.uk

Fructele și legumele din grădină sunt folosite pentru mesele de la masa lui Charles și Camilla, iar florile din grădină sunt folosite pentru a decora casa. Regele a plantat, de asemenea, arbori și plante rare pentru generațiile viitoare, iar semințele de patrimoniu au fost plantate pentru a se asigura că acestea înfloresc.

Monarhul a declarat: „Am fost foarte încântat să vă mulțumesc: „Una dintre cele mai mari bucurii ale mele este să văd plăcerea pe care grădina o poate aduce multora dintre vizitatori și faptul că toată lumea pare să găsească o parte din ea care este specială pentru ei.” Oaspeții și publicul pot vizita grădinile din 1994, iar mii de oameni le vizitează în fiecare an.  Rămâne de văzut unde va locui regele în timpul domniei sale, potrivit skynews.com

people.com

people.com

 

În mod tradițional, monarhul ar locui la Palatul Buckingham, deși un prieten a declarat anterior pentru Mail on Sunday: „În ciuda a ceea ce crede toată lumea despre faptul că nu vrea să locuiască acolo, va avea cu siguranță o locuință acolo – dar va fi o situație mult mai modestă de apartament deasupra magazinului, asemănătoare cu cea a premierului de pe Downing Street.”

Din punct de vedere tehnic, casa aparține Ducatului de Cornwall, așa că a trecut în proprietatea Prințului William, care este noul Duce de Cornwall.  Aceasta înseamnă că regele ar putea plăti fiului său o chirie estimată la 700.000 de lire sterline pe an pentru a sta la Highgrove.