Infofinanciar > Info > Deficitul bugetar riscă să depășească 6% din PIB. Este necesară implementarea unor măsuri urgente
Info

Deficitul bugetar riscă să depășească 6% din PIB. Este necesară implementarea unor măsuri urgente

Banca Națională a României
Sursă foto: Jurnalul

Statul se confruntă cu o situație destul de critică din punct de vedere economic. Țara noastră are un deficit bugetar destul de mare, care poate fi reglat prin implementarea unei serii de masuri ce va aduce economia țării pe linia de plutire. Un obiectiv al oficialilor este reglarea acestui deficit bugetar și micșorarea procentului acestuia pe cât de mult posibil. Dacă situația la nivelul țării nu este reglată, România riscă să depășească un prag critic al deficitului bugetar și să piardă anumite avantaje precum fondurile din partea Comisiei Europene.

Conform datelor BNR, situația la nivelul țării este destul de îngrijorătoare. La finalul anului 2023, deficitul bugetar ar putea ajunge să depășească pragul de 6% din PIB. Acest lucru poate fi combătut prin urgentarea implementării anumitor măsuri, pentru a opri cât mai repede creșterea deficitului.

Deficitul bugetar al țării

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a explicat prin intermediul unui articol publicat pe blogul „Opinii BNR”, care este situația actuală la nivelul țării din punct de vedere economic, dar și care sunt pericolele la care ne expunem. Așadar, aceasta a afirmat că deficitul bugetar al țării riscă să depășească  6% din PIB, la finalul anului 2023. Acest scenariu destul de sumbru pentru România va fi aplicat în cazul în care nu sunt aplicate o serie de măsuri, pentru a urgenta un regres al nivelului deficitar. Atingerea pragului de 6% din PIB ar reprezenta o mare problemă, având în vedere nivelul de 5,7% din PIB înregistrat în 2022, explică expertul.

Conform acestuia, amânarea implementărilor unor măsuri în acest an, dar și în anul viitor va duce la încadrarea României pe lista FMI. O repercusiune destul de gravă a creșterii deficitului bugetar ar putea fi suspendarea fondurilor din partea Comisiei Europene. „Este uşor de imaginat consternarea pe care ar stârni-o la Bruxelles şi pe pieţele financiare o asemenea contraperformanţă: o ţară care s-a angajat să reducă în acest an deficitul bugetar la 4,4% din PIB şi care nu este în stare să-şi reducă, nici măcar marginal, deficitul faţă de anul precedent ar fi, probabil, o premieră la nivelul UE” a declarat Valentin Lazea.

Economistul a semnalat că pentru a nu ajunge într-o situație limită din punct de vedere al deficitului bugetar, țara noastră ar trebui să implementeze un pachet fiscal, începând cu data de 1 septembrie. Acest pachet ar trebui să fie echivalat cu cel puțin 2 procente din PIB, cu scopul de a nu suporta rușinea neconsolidării din punct de vedere fiscal în acest an. „De ce 2 procente din PIB? Pentru că, aplicându-se numai în ultimele 4 luni (adică o treime din acest an) acest pachet ar genera o reducere a deficitului bugetar de circa 0,67% din PIB, probabil suficient pentru a veni – marginal – sub nivelul deficitului de 5,7% din PIB de anul trecut.” a explicat economistul-șef BNR.

Revenirea la cota unică

Conform specialistului, soluția pentru rezolvarea deficitului bugetar care se accentuează pe zi ce trece este simplă: revenirea la o cotă unică. Dacă statul ar renunța la aplicarea facilităților fiscale, încasările la bugetul de stat ar fi mai mari și ar putea acoperi o parte din problema deficitului. „Din cauza numeroaselor scutiri şi exceptări de la plata taxelor şi impozitelor, România are astăzi un sistem fiscal regresiv, în care cei care câştigă mai mult plătesc la buget mai puţin. Eliminarea acestor scutiri şi exceptări ar putea să aducă peste 2 procente din PIB, adică ceea ce este necesar pentru rezolvarea problemei fiscale prezentate în enunţ.” a afirmat Valentin Lazea, conform Economedia .