Info

Declarații de ultimă oră oferite de Alina Gorghiu! Ce planuri are PNL în privința creșterii pensiilor

Alina Gorghiu, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a subliniat că liderii coaliției de guvernare trebuie să organizeze „cât se poate de repede” o şedinţă comună, pentru a stabili procentul final de majorare a pensiilor din anul viitor. Conform oficialului, liberalii iau în calcul o creștere a drepturilor pensionarilor nediferențiată de 15%. Gorghiu a mai susținut că impactul bugetar al măsurii va fi în jurul sumei de 18 miliarde de lei

„Ne dorim creşterea punctului de pensie care să acopere rata inflaţiei, ne dorim ca această creştere să asigure puterea de cumpărare a pensionarilor. Şi premierul, şi eu şi colegii noştri suntem foarte preocupaţi de maniera în care se va rezolva în coaliţie această problemă. Ne-am dorit ca această discuţie (n.r. din BPN al PNL de săptămâna trecută) să ducă spre un punct de vedere pe care PNL să îl aibă în coaliţie, astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare. Argumente (…) discutate sunt: rata inflaţiei este de aproximativ 15 procente şi a afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat 6,1% – inflaţia de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranţă, procentul cu care punctul de pensie va creşte va fi mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut. (…) Calculele făcute de specialiştii liberali arată că nu este afectat deficitul bugetar dacă se ajunge la o mărire cu 15% a punctului de pensie”, a susținut Gorghiu, luni, la Senat.

Majorarea, acoperită de buget

De asemenea, oficialul PNL a asigurat că există resurse financiare pentru a acoperi această majorare a pensiilor, întrucât în anul 2022 bugetul a înregistrat încasări mai mari, scriu cei de la Digi24.

„Ne dorim o şedinţă a coaliţiei cât să poate de repede în aceste zile. Se va ţine această şedinţă a coaliţiei şi le vom arăta colegilor din coaliţie calculele noastre (…) care sprijină o creştere a pensiilor conform viziunii PNL. Sunt convinsă că cei de la Ministerul Finanţelor, cei de la Ministerul Muncii vor veni cu calcule, astfel încât, sper eu, în cel mai scurt timp coaliţia să poată decidă varianta finală. (…) Sunt mai multe scenarii de discuţii care vor fi înaintate acestei coaliţii şi (…) vom ajunge la varianta finală”, a transmis aceasta.

Totodată, senatorul liberal a luat în calcul o majorare a pensiilor nediferențiată, care să respecte regulamentele Constituției.

„Cred că avem suficiente argumente astfel încât să ajungem la o mărire nediferenţiată a pensiilor, aşa cum este legal şi constituţional. Coaliţia va fi cea care va avea ultimul cuvânt de spus, repet, cu cifrele pe masă”, a mai susținut Alina Gorghiu.

Impact bugetar de 18 miliarde de lei

În cadrul aceluiași discurs, oficialul PNL a susținut că, luând în considerare calculele experților liberali, impactul bugetar al majorării pensiilor cu 15% va fi de aproximativ 18 miliarde.

„E important să se discute cu Finanţele şi cu Ministerul Muncii şi cu cei care ştiu cum vor să alcătuiască bugetul, astfel încât să vedem cât se poate face această mărire. E o decizie care trebuie să aibă în spate un studiu de impact, astfel încât formula finală să fie sustenabilă. (…) Nu s-a pus problema de majorare a pensiilor doar cu procentul de 6,1%, care este rata inflaţiei pe anul trecut, motiv pentru care, conform legii, este obligatorie indexarea cu acest procent (…) De aici în sus pornim cu creşterea pensiilor.(…)”

În plus, Gorghiu a asigurat că nu există niciun conflict în interiorul Partidului Național Liberal.

„Nu se pune problema niciunui conflict în interiorul PNL. Nu se pune problema decât a unui dialog care să aducă argumente mai multe pe masa coaliţiei (…) Există o singură îngrijorare şi nu este cea legată de strategia de capital politic pe care PSD şi-o face şi anume aceea că nu suntem suficient de determinaţi să obţinem cât se poate de mult pentru categorii vulnerabile. PNL doreşte ferm să ajute pensionarii în perioade vulnerabile şi nu doar pensionarii, fiind foarte atenţi şi la mediul de afaceri”, a mai evidențiat senatorul PNL.