Infofinanciar > Info > De la 1 iulie cresc salariile bugetarilor! Cine beneficiază de majorări
Info

De la 1 iulie cresc salariile bugetarilor! Cine beneficiază de majorări

DETALII ATAȘAMENT crestere-salarii-sursa-foto-unsplash.com_-scaled.jp
Sursă foto: unsplash.com

Camera Deputaților a votat marți o serie de amendamente la legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care duc la creșterea indemnizațiilor pentru diverse categorii de bugetari.

E vorba despre două seturi de amendamente la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului, care duce la creșteri salariale pentru angajații din ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru angajații care gestionează fonduri europene.

Cele două proiecte de lege au fost adoptate de deputați cu 195 de voturi pentru, 46 împotrivă și 8 abțineri. Ele au trecut deja de Senat iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Modificările care au primit vot pozitiv:

  • Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătăți.
  • Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
  • de la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021
  • de la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022.
  • de la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15.                                              Cele două proiecte de lege au fost criticate de către opoziție, Oana Țoiu, deputat USR, a acuzat parlamentarii coaliției de guvernare că nu au realizat fișe de impact financiar și nu au precizat sursele de finanțare care vor susține aceste creșteri salariale.