Infofinanciar > Info > Dacă se fac duminică alegeri parlamentare, PSD-ul câștigă. Care sunt cele mai mari griji personale ale românilor
Info

Dacă se fac duminică alegeri parlamentare, PSD-ul câștigă. Care sunt cele mai mari griji personale ale românilor

PSD - sursa foto - psd.ro
Sursa foto - psd.ro

Potrivit sondajelor, Partidul Social Democrat este liderul în ceea ce privește intenția de vot a românilor. Acest lucru a reiești în urma unui sondaj de opinie pe care l-a realizat CURS.

Astfel, dacă duminica viitoare o să se desfășoare alegeri parlamentare, voturile românilor ar arăta în felul următor: 35% dintre alegători ar vota cu Partidul Social Democrat; 23% cu Partidul Național Liberal; 10% ar alege Alianța pentru Unirea Românilor; 9% ar vota USR; PMP ar primi 6% din totalul de voturi, iar UDMR 5 procente.

Cum a fost realizat sondajul

Sondajul a fost realizat pe baza unei metodologii compuse. Prima dată, s-a luat în calcul universul de eșantionare, acesta fiind format din oamenii adulți care au rezidență în România și au cel puțin 18 ani. Ca număr de oameni care au răspuns acestui sondaj, valoarea a fost de 1067 de respondenți care sunt persoane cu drept de vot care sunt cel puțin majori. Acest eșantion a fost de tip probabilist, cu mai multe stadii și stratificat, iar marja maximă de eroare la nivelul întregului sondaj ar fi este de +/- 3%, nivelul de încredere fiind de 95%.

Aceste răspunsuri au fost colectate prin metoda Computer Assited Telephone Interviewing, validarea acestui eșation realizându-se pe baza celor mai recent date ale Institutului Național de Statistică.

În cadrul unei emisiuni de pe Antena 3, a fost prezentat un sondaj CURS. Românii au fost întrebați în ce direcție cred ei că se îndreaotă țara, 73% dintre ei afirmând faptul că statul nostru se duce pe un drum greșit. 14% dintre respondenți spun că România are o direcție bună, iar 13% s-au abținut din a da un răspuns sigur.

Conform CURS, principala preocupare a românilor sunt prețurile. Procentual vorbind, situația se prezintă astfel: prețurile, costul energiei, utilitățile și inflația reprezintă 38% din nesiguranțelor românilor; războiul și problemele de securitate națională însumează 26%; economia și criza financiară au strâns 24%; pensiile, salariile și implict nivelul de trai sunt la un nivel de 22%; problemele legate de sănătate și de pandemie sunt în cuantum de 16%. Locurile de muncă și educația ocupă procente de 11%, respectiv 9%.

Grijile personale ale românilor și concluziile sondajului

În ceea ce privește principalele dificultăți din viața personală a persoanelor intervievate, războiul se află printre ultimele lucruri de care aceștia își fac griji, având un procent de 6%. Pe primul loc se află nivelul de trai, pensiile și salariile, cu 44%, urmate de prețuri, costul energiei, utilitățile și inflația care au 39 de procente. Problemele personale care vizează sănătatea și pandemia însumează 32 %, iar locurile de muncă 12%.

Întrebările au avut un caracter deschis, răspunsurile fiind spuse direct de către respondenți.

Sondajul arată că războiul trebuie să fie printre principalele griji ale statului, însă la nivel persona acest conflict este printre ultimele locuri, abia pe locul cinci. Românii se îngrijorează cel mai mult de nivelul de trai și abia apoi de sănătate.