Infofinanciar > Info > Cei mai norocoși salariați. Fără plata impozitului timp de doi ani
Info

Cei mai norocoși salariați. Fără plata impozitului timp de doi ani

impozit sursa foto Tribuna
Sursa foto: Tribuna

Conform unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, o anumită categorie de salariați nu vor avea impozit de plătiți timp de doi ani.

Pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a fost publicat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea programelor guvernamentale „StudentInvest” şi „FamilyStart”, dar şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ce prevede proiectul?

Această măsură prevede ca tinerii care vor accesa programul de creditare pus la dispoziție prin „StudentInvest” și care se vor angaja în termen de 4 luni de la data promovării examenului de licență, vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe salariu pe o perioadă de maxim 2 ani. Această perioadă începe cu data angajării. Tinerii care deja sunt angajați vor beneficia de scutirea plății impozitului pe salariu din prima lună după promovarea examenului de licență.

Acest program are un caracter educațional. Se pune accentul pe creșterea aceesului la programele de învățământ superior. Acest lucru duce la diminuarea abandonului universitar, precum și a șomajului în rândul tinerilor absolvenți.

Cum se procedează în acest proiect?

„Pentru tinerii care se angajează în termen de 4 luni de la finalizarea studiilor de licenţă, angajatorul depune lunar la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală documentaţia necesara în vederea scutirii de la plata impozitului pe salariu, în limita a maximum 500 lei/lună, pentru o perioada de 2 ani, începând cu data angajării, iar tinerii deja angajaţi beneficiază de scutirea plății impozitului pe salariu din prima luna după promovarea examenului de licenţă”, conform proiectului.

Scopul programului „StudentInvest” este facilitarea accesului la finanțare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani, care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de Ministerul Educației.

Această facilitate se referă la grantul de credit în valoare de maximum 50.000 de lei. În proporție de 80% este de la Fondul Român de Contragarantare. În acest caz sunt exceptate dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 5.5%. Comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanţiei este de 0.4% anual. Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei, conform Mediafax.

Pentru ca acest proiect de ordonanţă de urgenţă să se aplice trebuie adoptat de Guvern, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.