Infofinanciar > Lumea la zi > De data asta a scăpat! FBI nu a găsit niciun document clasificat în casa din Delaware a președintelui SUA, Joe Biden
Lumea la zi

De data asta a scăpat! FBI nu a găsit niciun document clasificat în casa din Delaware a președintelui SUA, Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden
Sursă foto: protocol.com

Niciun document clasificat nu a fost găsit în timpul unei percheziții efectuate de FBI în locuința președintelui Joe Biden din Rehoboth, Delaware, afirmă avocatul acestuia. Într-o declarație, reprezentantul în justiție al liderului de la Casa Albă a susținut că descinderea de miercuri a fost „planificată” cu „sprijinul deplin” al președintelui.

Percheziția de aproape patru ore a proprietății a fost strâns legată de o anchetă mai amplă privind gestionarea documentelor clasificate.

FBI nu a făcut niciun comentariu cu privire la percheziție. Întrucât a fost consensuală, nu a fost solicitat niciun mandat de percheziție.

Avocatul lui Joe Biden, Bob Bauer, a declarat că descinderea celor de la FBI a fost efectuată „fără o notificare publică prealabilă” în interesul „securității și integrității operaționale”.

În urma percheziției, care s-a desfășurat între orele 08:30 și 12:00, ora locală, Bauer a declarat că „nu au fost găsite documente cu marcaje clasificate”.

Unele „materiale și notițe scrise de mână” care par să dateze din perioada în care Biden a fost vicepreședinte, între 2009-2017, au fost luate pentru „o analiză suplimentară”, a adăugat Bob Bauer.

Supus perchezițiilor

Percheziția locuinței lui Joe Biden din Delaware face parte dintr-o serie de descinderi efectuate în diverse locații, după ce în noiembrie au fost găsite documente clasificate la Penn Biden Center, un spațiu de birouri, din Washington DC. Acest lucru nu a fost făcut public la momentul respectiv, scrie BBC.

Alte documente au fost descoperite la o altă locuință a lui Biden din Wilmington, Delaware, în timpul unor percheziții efectuate în decembrie și ianuarie.

Numărul exact de documente clasificate recuperate rămâne neclar, deși cel puțin o duzină au fost găsite numai în timpul perchezițiilor din ianuarie.

Joe Biden a declarat că echipa sa a făcut „ceea ce ar fi trebuit să facă”, alertând imediat oficialii și că, de asemenea, „cooperează pe deplin și complet” cu ancheta.

După prima percheziție din ianuarie, Biden a declarat reporterilor că dosarele se aflau într-un garaj încuiat.

„Nu este ca și cum ar sta în stradă”, a spus el.

Cea mai recentă descindere are loc la o zi după ce consilierul special Robert Hur și-a început oficial atribuțiile de supervizare a anchetei privind documentele.

A fost vizat și Donald Trump

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, și fostul vicepreședinte Mike Pence au fost, de asemenea, implicați în controverse legate de gestionarea documentelor clasificate.

În cazul lui Pence, un „număr mic de documente cu marcaje clasificate” au fost găsite la locuința sa din Carmel, Indiana, potrivit unei scrisori trimise Arhivelor Naționale de către avocatul său. Documentele au fost recuperate de FBI dintr-un seif aflat în proprietatea sa la 19 ianuarie, iar alte două cutii au fost livrate Arhivelor la 23 ianuarie.

O percheziție efectuată în 2022 în august la proprietatea Mar-a-Lago a lui Trump din Florida a scos la iveală zeci de cutii și aproximativ 11.000 de documente, dintre care aproximativ 100 cu marcaje clasificate.

Mandatul de percheziție a venit după ce avocații care îl reprezintă pe Trump au declarat că toate documentele guvernamentale au fost returnate. Fostul președinte al SUA a negat în repetate rânduri orice abatere și a susținut că a declasificat documentele luate cu el.

Saga documentelor continuă

Percheziția celor de la FBI la casa de vacanță a lui Joe Biden adaugă încă o întorsătură la o saga de documente clasificate care se întinde de aproape o lună de zile și care include un consilier special care supraveghează ancheta.

Demersul FBI ar putea dezvălui cât de deschisă și de minuțioasă a fost echipa lui Biden în ceea ce privește examinarea documentelor găsite în proprietatea sa personală. În cea mai mare parte, avocații lui Biden au efectuat propria examinare a reședințelor personale ale președintelui fără ca anchetatorii guvernamentali să se uite peste umărul lor.

Dispar suspiciunile

Cel puțin, percheziția va ajuta la eliminarea unora dintre îngrijorările exprimate de republicani, potrivit cărora guvernul îl supune pe Biden unui nivel mai scăzut de control și suspiciune decât Donald Trump, a cărui proprietate din Mar-a-Lago a fost percheziționată de FBI în august anul trecut. Când avocații lui Biden au dezvăluit pentru prima dată că au găsit materiale clasificate la domiciliul și în biroul său personal, fostul președinte, președintele Camerei Kevin McCarthy și alți conservatori s-au întrebat în mod deschis de ce actualul președinte nu a fost vizat și el de anchetatorii guvernamentali.

Acum, însă, apărătorii dlui Biden subliniază faptul că mai multe proprietăți ale lui Biden au fost percheziționate, dar nu există niciun indiciu că FBI a investigat casele din New Jersey și New York ale lui Donald Trump.