Infofinanciar > Info > De ce sunt importante modificările din administrația pensiilor private? Cele mai importante detalii ale reformei Pilonului II
Info

De ce sunt importante modificările din administrația pensiilor private? Cele mai importante detalii ale reformei Pilonului II

De ce sunt importante modificările din administrația pensiilor private? Cele mai importante detalii ale reformei Pilonului II
sursa foto pro tv

Guvernul României, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) la sfârșitul anului trecut, care introduce cele mai importante modificări din istoria din ultimii 14 ani a sistemului de pensii private. Aceste modificări vor afecta direct aproximativ 7,9 milioane de participanți la pensiile Pilonului II.

Moștenitorii acestora care decedează înainte de a-și fi născut dreptul la pensie, au acum posibilitatea de a încasa activul în tranșe pe o durată de 5 ani sau într-o plată unică, în comparație cu posibilitatea de a transfera activul în propriul cont de pensie privată și a încasa doar atunci când sunt pensionați sau în caz de boală, așa cum era până acum.

Această posibilitate nouă este una dintre modificările cu impact direct asupra celor 7,9 milioane de participanți adusă prin Ordonanța de Urgență (OUG) concepută la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Se elimină comisionul de administrare

O cea de-a doua modificare este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuția virată lunar pentru Pilonul II.

De asemenea, printre modificări se numără că, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani, cum se întâmpla anterior. Moștenitorii pot solicita acum plata oricând își doresc.

În plus, cei care au o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot acum să revendice suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia, ori că ar fi revizuibilă sau nerevizuibilă.

Plățile în cadrul fondurilor de pensii private au crescut enorm

Modificările aduse de Ordonanța de Urgență (OUG) au o importanță majoră în contextul creșterii numărului de plăți efectuate de fondurile de pensii administrate privat.

În ultimii ani, numărul de fonduri a crescut exponențial, atingând peste 50.000 de plăți până la finalul anului 2021, în valoare totală de peste 660 de milioane de lei. În primele nouă luni ale anului trecut, s-a înregistrat un nou record, cu 18.000 de participanți și moștenitori primind o sumă totală de 297 de milioane de lei.

Astfel, aproape 1 miliard de lei au fost virați către peste 68.000 de participanți și moștenitori, majoritatea acestor plăți fiind efectuate în cazul decesului unor participanți sau a invalidității.

Important este că atunci când participanții și moștenitorii optează pentru încasarea sumei în tranșă unică sau eșalonată pe 5 ani, aceștia trebuie să achite un număr de taxe și contribuții către stat, precum impozitul pe venit de 10% și contribuțiile de 10%, în plus față de comisionul bancar. Dacă pensia este încasată lunar, aceasta vine cu o deductibilitate de până la 2000 de lei, iar administratorul își ia comisioanele pe perioada de contributivitate, conform Studii Financiare.