Infofinanciar > Lumea la zi > De ce nu se vede creșterea economică în buzunarele românilor? Statul a îndatorat fiecare familie cu 24.000 de euro
Lumea la zi

De ce nu se vede creșterea economică în buzunarele românilor? Statul a îndatorat fiecare familie cu 24.000 de euro

Bani lei românești
Sursa foto: Stirile Kanal D

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucureşti, susține că datoria publică a României, care la sfârșitul anului trecut depășise valoarea de 130 de miliarde de euro, trebuie achitată de fiecare familie. Iar nota de plată cumulată până în prezent este de 24.000 de euro.

Profesorul universitar Cristian Păun susține că fiecare familie din România duce în spate o datorie publică de 24.000 de euro. Ceea ce reprezintă de aproape 100 de ori mai mult decât în 1995.

Creșterea masivă a datoriei publice a României a fost alimentată de majorarea an de an a deficitelor bugetare. Adică de faptul că majoritatea anilor, din cei 28 de ani luați în calcul, guvernele care s-au succedat la conducerea României au cheltuit mai mult decât au colectat. Prin urmare, pentru a avea de unde să își acopere nevoile, statul s-a împrumutat. Și continuă să o facă și în prezent pe o scară mult mai mare, ceea ce face ca valoarea datorie publice să crească în ritm galopant.

Conform celor mai recente date, în luna noiembrie anul trecut datoria publică a României ajunsese la 130 de miliarde de euro. Iar cum datoria este, până la urmă, plătită tot de concetățenii noștri, înseamnă că fiecare familie din România are de plată vreo 24.000 de euro. Până acum…

Dobânzile la datoria publică reprezintă un sfert din PIB

„În 1995 datoria era de 65 de euro pe cap de locuitor (valoare echivalentă – n.r.). În 2021 a ajuns la peste 6.000 de euro. Adică o familie de doi adulţi şi doi copii are o datorie publică astăzi de 24.000 de euro. Deci astăzi trebuie să fii conştient, ca român, că statul ţi-a pus în contul de datorii 24.000 de euro. Ai un minus fără să ai străzi, fără să ai spitale, fără să ai şcoli“, a explicat profesorul universitar Cristian Păun.

Potrivit profesorului de la ASE, dobânzile plătite la datoria publică acumulată de guvernele ultimilor 25 de ani au însumat aproape 50 de miliarde de euro în total. Numai anul trecut, guvernul condus de Nicolae Ciucă a achitat dobânzi în valoare de peste 6 miliarde euro

„Am plătit dobânzi la datoria publică din 1995 încoace echivalentul a 50 de miliarde de euro, o pătrime din PIB-ul anual al României astăzi. În 2022 am ajuns să cheltuim pe dobânzi, ca procent din PIB, cât jumătate din investiţii sau cât toate cheltuielile de capital ale României. Să plăteşti pe dobânzi mai mult decât pe investiţii înseamnă faliment pe termen mediu-lung”, a precizat Cristian Păun.

Împrumuturile statului nu contribuie la dezvoltarea României

Profesorul universitar susține că, pentru acoperirea nevoilor, rezultate din cauza deficitelor bugetare, statul este obligat să se împrumute. Ceea ce nu reprezintă un lucru rău, în esență, afirmă Cristian Păun, dar este mult mai important pentru ce te împrumuţi.

„Noi producem datorie pentru că producem deficite. Dacă ne uităm la aceste date simple, ajungem încet-încet să vedem că aceste deficite sunt produse pentru lucruri care nu contribuie la dezvoltarea României. De aceea nu se văd de multe ori creşterea PIB în buzunarele românilor, confortul sau calitatea vieţii lor, pentru că noi producem aceste deficite pentru consum”, a mai precizat profesorul de la ASE citat de Alephnews.