Educație financiară

Necesarul brut de finanțare, în creștere cu 3,2 miliarde de lei! Ministerul de Finanțe anunță un deficit bugetar de 5,8% din PIB

romanialibera.ro
FOTO: romanialibera.ro

Ministerul Finanțelor, conform datelor publicate, susține că finanțarea necesară brută, pentru anul 2022 a crescut la 148, 6 miliarde de lei, o majorare cu 3,2 miliarde de lei, după ce, prin recenta rectificare bugetară, Guvernul a decis să mărească deficitul în sumă nominală.

”Necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental pentru anul 2022 se revizuiește la suma de aproximativ 148,6 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar de 5,8% din PIB (aproximativ 80,1 miliarde lei), urmare a rectificării bugetare aprobată prin Ordonanța Guvernului nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de cca 68,5 miliarde lei”, potrivit informațiilor publicate de site-ul Ministerului de Finanțe.

Potrivit informațiilor oferite de .hotnews.ro finanțarea netă suplimentară ar urma să se realizeze din surse interne iar la baza acesteia este fundamentată de rectificarea bugetară.

Deficitul bugetar crește la 5,8% din PIB și se ridică la 80, 1 miliarde de lei

Prima rectificare bugetară din anul curent a permis creșterea deficitului cu aproape 3,2 miliarde de lei, iar deficitul total se ridică la 80,1 miliarde de lei, conform Ordonanței publicată în Monitorul Oficial.

De asemenea, guvernanții vor propune o a doua rectificare bugetară anuală undeva în luna noiembrie. Moment în care, în funcție de execuție, bugetele instituțiilor de Stat vor suferi modificări. Punctul de plecare al aleșilor în realizarea celei de-a doua rectificare bugetare va fi centrată în jurul PIB-ului actual .

Experții financiari consideră faptul că cei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în cazul în care nu-și vor folosi resursele financiare, o parte din buget va fi transferat spre  un alt portofoliu.

Prima rectificare bugetară a lăsat Camera Deputaților fără 2, 86 milioane de lei, domeniul Jusțiției, de asemnea, a rămas fără o parte din buget, Înalta Curte de Casație și Justiție a pierdut 3,3 milioane de lei, în timp ce Consiliul Superior al Magistraturii a pierdut 18, 7 milioane de lei.

Diplomația a pierdut și ea din finanțe, Ministerul Afacerilor Externe a rămas fără 67 milioane de lei. Instituția care veghează asupra constituționalității legilor, respectiv Curtea Constituțională a răma fără 564.000 de eli. Avocatul poporului și Curtea de Conturi au pierdut 1, 48 milioane de lei respectiv 23, 7 milioane. Alte portofolii care au rămas cu un buget redus sunt Ministerul Culturii cu 275 milioane, Ministerul Afacerilor Interne care a pierdut 559, 3 milioane de lei și cihiar și Ministerul Finanțelor acesta din urmă a rămas fără 146, 9 milioane de lei.

Rectificarea bugetară a făcut victime și în rândul bugetelorinstituțiilor de apărare și securitate națională, de exemplu SRI a pierdut438.000 de lei, Serviciul de Pază și Protecție 500.000 de lei iar serviciul de Telecomunicații Speciale a rămas fără 150, 9 milioane de lei, scrie economie.hotnews.ro