Infofinanciar > Lumea la zi > De ce este brusc grâul ucrainean atât de controversat în Europa? Un subiect ce divizează Uniunea
Lumea la zi

De ce este brusc grâul ucrainean atât de controversat în Europa? Un subiect ce divizează Uniunea

Cerealele ucrainene, Sursă foto: Agora md
Sursă foto: Agora md

Înalți oficiali ai Uniunii Europene se grăbesc acum să negocieze cu acele câteva state membre care au interzis temporar importurile de cereale ucrainene. Unanimitatea este un concept adesea pus la încercare în Uniunea Europeană.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, diviziunile legate de chestiuni precum ajutorul militar și candidatura Ucrainei la UE au pus la îndoială un front comun general. Săptămâna trecută, de exemplu, abordarea UE în ceea ce privește relațiile cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, China, a fost, de asemenea, pusă sub semnul întrebării după remarcile președintelui francez Emmanuel Macron, care a afirmat că Europa nu ar trebui să fie „urmașa” Washingtonului sau a Beijingului în ceea ce privește Taiwanul.

Iar acum, grâul ucrainean amenință să divizeze Uniunea

Pe fondul unei creșteri recente a cantităților cerealelor și produselor agricole ieftine din Ucraina, Polonia și Ungaria au anunțat sâmbătă, 15 aprilie, interdicții temporare asupra importurilor, pentru a proteja interesele propriilor fermieri. Slovacia li s-a alăturat luni, 17 aprilie, iar Bulgaria miercuri, două zile mai târziu.

România, o altă țară care a fost martoră la proteste ale fermierilor pe această temă, nu a venit până acum cu nicio interdicție. În timp ce Ucraina a recunoscut preocupările fermierilor europeni, autoritățile de la Kiev spun că ucrainenilor le este mai greu decât celor din alte state. Există însă unele semne de atenuare a crizei.

Reprezentanți ai UE, nemulțumiți

Înalți oficiali ai UE au condamnat măsurile, dar au promis să rezolve problema cu ajutorul banilor, propunând acordarea a milioane de euro în plus pentru sprijinirea fermierilor de pe continent. De asemenea, Ucraina urmează să poarte discuții cu celelalte națiuni din UE care au impus interdicții la sfârșitul acestei săptămâni.

Iar după discuții cu omologii săi polonezi la Varșovia, ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, a confirmat miercuri, 19 aprilie, că tranzitul de cereale și produse alimentare ucrainene va fi reluat prin Polonia. După începerea războiului din Rusia, Moscova a blocat rutele de transport maritim din porturile din Marea Neagră, împiedicând navele ucrainene să transporte cereale și alte produse agricole către restul lumii.

Blocajul s-a încheiat în august anul trecut, printr-un acord semnat de Rusia și Ucraina prin care exporturile au fost reluate. Dar ucraineanul Solskyi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la statutul acestui acord cu Moscova, care în prezent urmează să expire la 18 mai, scrie Aljazeera.

Culoarele de solidaritate

Între timp, Rusia a acuzat Ucraina că împiedică procesele de inspecție a navelor în Turcia. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanți ai UE, până în martie 2023, peste 23 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate prin intermediul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră.

Pentru a se asigura că nu mai există obstacole în calea exporturilor globale, UE a convenit în unanimitate să ridice toate taxele pentru cerealele ucrainene și a introdus anul trecut „culoarele de solidaritate” pentru tranzitul cerealelor. La mai bine de un an de la începerea războiului, această măsură a blocului a început să îi înfurie pe fermierii din Europa Centrală și de Est.

Problema cerealelor ucrainene în România

„Cerealele ucrainene ar trebui să ajungă în țările care au nevoie urgentă de ele. Dar, în același timp, acest lucru îngreunează situația unor țări precum România, care este un exportator net de cereale, mai mult de jumătate din producția noastră internă fiind exportată”, a declarat pentru Al Jazeera Alina Crețu, director executiv la Forumul Fermierilor și Procesatorilor Profesioniști din România.

„Dacă unii comercianți locali cumpără aceste cereale din Ucraina, în loc să cumpere de la fermierii locali, ceea ce se întâmplă deja acum, fermierii noștri se vor confrunta cu falimentul, deoarece nu putem concura cu prețul cerealelor ucrainene”, a mai spus ea.

Gestionează UE corect situația?

„Simțim că UE nu este clară în ceea ce privește situația fermierilor din România, dar nu numai. Interzicerea importurilor de cereale ucrainene pe piețele noastre pentru o perioadă determinată și asigurarea unei tranziții stricte a acestora prin România îi va ajuta pe fermierii noștri să se descurce în această perioadă”, a declarat Crețu, care locuiește la o fermă împreună cu soțul ei în sud-estul României, unde cultivă grâu, orz, porumb și floarea-soarelui.

Sentimente similare au fost exprimate de sindicatele agricultorilor din Polonia și din alte țări din Europa Centrală și de Est.