Infofinanciar > Info > Vești bune pentru cei care primesc pachete cu alimente! Astăzi începe distribuirea ajutoarelor de la UE
Info

Vești bune pentru cei care primesc pachete cu alimente! Astăzi începe distribuirea ajutoarelor de la UE

pachete cu alimente ajutor social Sursă foto: dailybusiness.ro
Sursă foto: dailybusiness.ro

Pachetele cu 25 de kilograme de alimente primite de la Uniunea Europeană încep să se împartă pe data de 19 aprilie 2023. Ajutorul acordat de UE va ajunge la românii care au un venit minim garantat și alocație de întreținere a familiei. 

Pentru a revendica pachetele cu ajutoare, cetățenii trebuie să se deplaseze la centrele de distribuire cu actele de identitate personale și cele ale membrilor familiei. 

Ce vor conține pachetele de alimente de la UE 

Pachetele de ajutor alimentar pentru cetățenii cu un venit minim garantat, persoanele care beneficiază de o alocație pentru întreținerea familiei și cei care sunt aflate într-o situație critică de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente sau în alte situații vulnerabile stabilite prin anchete sociale urmează să conțină douăzeci și cinci de kilograme de alimente. 

În această cantitate, se vor regăsi cinci pachete a câte un kilogram de făina, patru pungi a câte un kilogram de mălai, două pungi a câte 400 de grame de paste făinoase, patru sticle de ulei de un litru de ulei, două pachete de zahăr a câte un kilogram de zahăr și patru pungi a câte un kilogram de orez. 

În pachete primite de la UE se vor regăsi și conserve și alte alimente neperisabile, precum cinci conserve de carne de vită a câte 300 de grame fiecare, trei conserve de carne de porc a câte 300 de grame fiecare și cinci conserve de pate de ficat de 200 de grame. De asemenea, cetățenii urmează să primească și produse realizate din fructe, astfel, în pachete se vor găsi și două borcane de compot de fructe, de câte 720 de mililitri, un borcan de 260 de grame de gem de fructe și un borcan de 360 de grame de gem de fructe dietetic. 

Există sancțiuni dure pentru cei care vând pachetele cu ajutoare 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene alături de Poliția locală au anunțat că persoanele care intenționează să vândă sau vând pachetele de alimente primite de la Uniunea Europeană vor suferi sancțiuni grave. 

Cei care fac acest lucru riscă să fie excluși de pe lista beneficiarilor de ajutoare, iar astfel persoanele în cauză nu ar mai avea posibilitatea să primească un alt pachet de 25 de kilograme de alimente, și nu se vor regăsi pe viitor în lista beneficiarilor de ajutoare sociale, potrivit Antena 3.

„Dacă sunt astfel de situații (să vândă produsele/pachetele – n.r.) în care totuși noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic și totuși aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliție locală pentru că ordonanța prevede sancțiuni dure pentru astfel de situații, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor. Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş. 

În cazul în care, la sfârșitul acestei tranșe de pachete cu ajutor alimentar, acestea urmează să fie distribuite persoanelor cu handicap. În acest caz, acestea vor fi acordate în ordinea sosirii la centrul de distribuire local și în limita stocului de ajutoare rămas.