Infofinanciar > Lumea la zi > Brazilia investighează revoltele de extremă dreapta din capitală! Bolsonaro este acuzat de instigare
Lumea la zi

Brazilia investighează revoltele de extremă dreapta din capitală! Bolsonaro este acuzat de instigare

proteste brasilia sursa: Reuters
sursa: Reuters

Curtea Supremă din Brasilia l-a suspendat duminică seară, târziu, pe guvernatorul Brasiliei pentru o perioadă de 90 de zile din cauza deficiențelor în securitatea din capitală, după ce mii de susținători ai fostului președinte de dreapta, Jair Bolsonaro, au răscolit clădiri guvernamentale. 

Judecătorul Curții Supreme Alexandre de Moraes a ordonat, de asemenea, platformelor de socializare Facebook, Twitter și TikTok să blocheze propaganda care instigă la lovitură de stat. 

Autoritățile braziliene au început să investigheze cel mai grav atac asupra instituțiilor țării de la restabilirea democrației în urmă cu patru decenii, președintele Luiz Inacio Lula da Silva promițând că îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili de revoltă. 

Revoltele din capitala Braziliei 

Zeci de mii de demonstranți antidemocratici au invadat duminică Curtea Supremă, Congresul și palatul prezidențial, au spart ferestre, au răsturnat mobilierul, au distrus opere de artă și au furat Constituția originală a țării din 1988. De asemenea, au fost confiscate arme dintr-un birou de securitate prezidențială.  

Președintele de stânga, Lula, care a preluat mandatul la 1 ianuarie, a declarat că forța de poliție locală militarizată care se subordonează guvernatorului Brasiliei, Ibaneis Rocha, un fost aliat al lui Bolsonaro, nu a făcut nimic pentru a opri avansul protestatarilor. 

Lula a decretat intervenția federală a securității publice în capitală și a promis pedepse exemplare pentru liderii asaltului „fascist” care a avut ca scop provocarea unei lovituri de stat militare care l-ar putea readuce pe Bolsonaro la putere. 

„Toți cei care au participat vor fi găsiți și pedepsiți”, a declarat Lula reporterilor din statul Sao Paulo. Asaltul a ridicat întrebări în rândul aliaților lui Lula cu privire la modul în care forțele de securitate publică din capitală au fost atât de nepregătite și au fost ușor copleșite de revoltătorii care își anunțaseră planurile cu câteva zile înainte pe rețelele de socializare. 

Lula l-a acuzat pe Bolsonaro că și-a inflamat susținătorii după o campanie de acuzații nefondate privind fraudarea alegerilor după sfârșitul guvernării sale, marcată de un populism naționalist care a provocat diviziuni. 

Declarațiile lui Bolsanoro 

Din Florida, unde a zburat cu 48 de ore înainte de încheierea mandatului său, Bolsonaro a respins acuzațiile, scriind pe Twitter că demonstrațiile pașnice sunt democratice, dar invadarea clădirilor guvernamentale „a depășit limita”, implicând faptul că acesta nu ar fi avut nicio legătură cu revoltele realizate în numele său. 

Invazia, care a amintit de asaltul asupra Capitoliului SUA de acum doi ani de către susținătorii fostului președinte Donald Trump, a fost condamnată rapid de liderii mondiali, de la președintele american Joe Biden și cel francez Emmanuel Macron la șefii de stat din America Latină. 

Sute de persoane au fost deja arestate 

Poliția a recucerit clădirile publice avariate din emblematica capitală futuristă după trei ore și a dispersat mulțimea cu gaze lacrimogene. 

Ministrul justiției, Flavio Dino, a declarat că 200 de manifestanți au fost arestați, dar guvernatorul Rocha a avansat un număr de 400. 

Dino a declarat că investigațiile vor avea ca scop să descopere cine a finanțat cele câteva sute de autobuze care au adus susținătorii lui Bolsonaro la Brasilia și, de asemenea, să-l ancheteze pe Rocha pentru că nu a organizat securitatea necesară pentru a opri revolta. 

Atacul se plănuia de săptămâni întregi 

Ocuparea clădirilor guvernamentale a fost planificată de cel puțin două săptămâni de către susținătorii lui Bolsonaro în grupuri pe platforme de mesagerie pe rețelele de socializare, precum Telegram și Twitter, însă nu a existat nicio mișcare din partea forțelor de securitate pentru a preveni atacul, numit de unul dintre grupuri „preluarea puterii de către popor”. 

Mesajele văzute de Reuters pe parcursul săptămânii au arătat că membrii unor astfel de grupuri organizează puncte de întâlnire în mai multe orașe din țară, de unde autobuze închiriate vor pleca spre Brasilia, cu intenția de a ocupa clădiri publice. 

Planul includea camparea în fața sediului comandamentului armatei, unde grupuri de puciști au campat de când Lula a câștigat la limită alegerile din octombrie. 

La începutul după-amiezii de duminică, când protestatarii au început să sosească pe esplanada din Brasilia, în loc să fie reținuți, au fost escortați de mașini ale Poliției Militare cu girofaruri. Poliția antirevoltă a sosit la fața locului abia la două ore după ce au început invaziile, scrie Reuters. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.