Infofinanciar > Lumea la zi > Criza microcipurilor. Cu cât au crescut veniturile într-o industrie cu mari dificultăți de producție?
Lumea la zi

Criza microcipurilor. Cu cât au crescut veniturile într-o industrie cu mari dificultăți de producție?

microcipuri Sursa foto: unsplash.com
microcipuri sursa foto: unsplash.com

Astăzi se produc aproximativ un trilion de cipuri anual, în jur de 125 pentru fiecare om de pe planetă, dar în ultimul an ne-am obișnuit cu perioade mari de așteptare atunci când ne comandăm o mașină sau un gadget nou apărut pe piață. Criza sanitară provocată de Covid combinată cu restricționarea transportului, cu diverse accidente și cu divergențele geopolitice au dus la mari întârzieri în procesul de producție sau distribuție.

Acest lucru a făcut ca prețul produselor să crească de la lună la lună și conform digitimes.com, în martie, vânzările de semiconductori la nivel mondial au ajuns la 50,6 miliarde de dolari și au totalizat 151,7 miliarde de dolari în primul trimestru din 2022, în creștere cu 23% față de 2021

„Vânzările globale de semiconductori au rămas puternice în primul trimestru din 2022, crescând pe toate piețele regionale majore și în toate categoriile de produse, comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Pentru luna martie, vânzările în America au continuat să conducă toate piețele regionale, crescând cu 40,1% de la an la an.” a declarat John Neuffer, președinte și CEO al SIA (Asociația Industriei Semiconductorilor).

În plus față de creșterea vânzărilor de la an la an în America, vânzările au crescut față de martie 2021 în Europa (25,7%), Japonia (20,4%), Asia Pacific/All Other (17,9%) și China (17,3%). Vânzările de la o lună la alta au crescut și în Asia Pacific/All Other (2,9%), Europa (2,6%), Japonia (1,4%) și China (1,0%), dar au scăzut ușor în America (-1,5%)

Companii noi în clasamentul din 2021

În 2021, primele 10 companii de semiconductori din lume dețineau o cotă combinată de 57% din piața totală de 614,6 miliarde de dolari. MediaTek și AMD au fost cele două noi intrări în acest clasament, potrivit IC Insights.

MediaTek a înregistrat un salt uimitor de 61% în vânzări, ceea ce a urcat compania cu trei poziții în clasament (de pe locul 11 pe locul 8), în timp ce AMD a înregistrat o creștere și mai mare, de 68% în vânzări în 2021, pentru a urca de pe poziția 14 pe locul 10 în clasament.