Lumea la zi

Daily Mail: Ucraina susține că unul dintre lunetiștii săi a nimerit și ucis un soldat rus de la 2.710m

Daily Mail: Ucraina susține că unul dintre lunetiștii săi a nimerit și ucis un soldat rus de la 2.710m
Sursa foto Bundeswehr/Maximilian Schulz

Ucraina susține că unul dintre lunetiștii săi a doborât un soldat rus de la 2.710 m, ceea ce face ca aceasta să fie a doua cea mai lungă împușcătură mortală de luptă înregistrată vreodată. Britanicul Craig Harrison deține în prezent al doilea record, de 2.475 m.

Cea mai lungă distanță de ucidere confirmată de un lunetist a fost cea a unui soldat canadian neidentificat, la 3.540 de metri.

Un lunetist ucrainean a susținut că a executat a doua cea mai lungă crimă de luptă din istorie, potrivit șefilor militari de la Kiev.  Lunetistul, care și-a păstrat numele sub anonimat, a doborât un soldat rus la o distanță de 2.710 m – aproximativ 1,7 mile – potrivit armatei ucrainene, care a publicat ceea ce a susținut că este o înregistrare a împușcăturii cu privire la luneta lunetistului. Dacă acest lucru se confirmă, trăgătorul de elită ucrainean l-ar depăși pe britanicul Craig Harrison, care a ucis doi luptători talibani la o distanță de 2.475 m în provincia Helmand, Afganistan, în 2009.

Un lunetist canadian anonim deține recordul pentru cea mai lungă omorâre în luptă, cu 3.540 de metri, după ce a doborât un militant ISIS într-o locație necunoscută din Irak, în 2017.

Lovitura lunetistului ucrainean

Potrivit dailymail.com, imaginile publicate de forțele armate ucrainene cu privire la uciderea soldatului rus arată imaginea unui bărbat care se deplasează printre copaci înainte ca trăgătorul să își focalizeze ținta pe pieptul său. Vizorul termic sare în sus, indicând că s-a tras cu pușca, înainte ca figura să cadă la pământ aproximativ trei secunde mai târziu.

O a doua figură vine apoi în fugă spre omul doborât, aparent în încercarea de a-și ajuta camaradul rănit, înainte ca lunetistul să tragă din nou. Ambele siluete se prăbușesc apoi pe podea. Armata ucraineană nu a oferit alte detalii despre incident, cum ar fi data sau locul în care a fost filmat, ori arma sau muniția folosită.

Unii utilizatori de internet au contestat imaginile, sugerând că majoritatea lunetelor termice nu ar fi putut să îi vadă pe soldații ruși la acea distanță.

Alții au remarcat că a trecut prea puțin timp între momentul în care s-a tras cu pușca și momentul în care soldatul s-a prăbușit pe podea pentru a explica distanța parcursă.

Recordul lunetistului canadian

Atunci când lunetistul canadian a reușit să doboare recordul de ucidere în 2017, armata a declarat că a fost nevoie de aproximativ 10 secunde pentru ca glonțul să-și atingă ținta.

Confirmarea omorurilor militare este o activitate notorie și complicată, care se bazează în mare măsură pe autodenunțurile soldaților, din cauza dificultății de a obține informații din spatele liniilor inamice în timpul unui conflict. Prin urmare, raportarea excesivă a victimelor este frecventă și i-a afectat pe tacticienii militari de-a lungul istoriei.

Se spune că Adolf Hitler ar fi calculat greșit forța RAF în timpul Bătăliei Angliei, deoarece Luftwaffe a exagerat de șapte ori numărul de victime în primele săptămâni de luptă.  Ulterior, s-a constatat că RAF a supraestimat numărul de victime de două ori.

În cazul lui Craig Harrison, poliția națională afgană a confirmat că acesta a ucis doi luptători talibani atunci când a vizitat locul împușcăturilor, la scurt timp după aceea pentru a încerca să recupereze armele militanților.

Un elicopter Apache echipat cu un telemetru cu laser a fost apoi trimis deasupra poziției de tragere a caporalului Harrison pentru a măsura distanța dintre cele două puncte. Ulterior, lunetistul a declarat că a tras folosind o pușcă L115A3 Long Range Rifle, iar condițiile erau „perfecte” în acel moment – fără vânt, vreme blândă și vizibilitate bună.

În cazul împușcăturii canadiene care a bătut recordul, se crede că aceasta a fost filmată de o dronă Predator care se învârtea deasupra  în acel moment. Armata canadiană a declarat că împușcătura a fost făcută cu o pușcă cu lunetă McMillan TAC-50, trasă de la etajele superioare ale unei clădiri înalte.

Încă un record este deținut de un alt lunetist britanic, care a ucis șase talibani cu un singur glonț, după ce acesta a lovit comutatorul de declanșare al unei veste sinucigașe pe care o purta. Caporalul în vârstă de 20 de ani, din cadrul Coldstream Guards, a reușit această lovitură uluitoare în Kakaran, în sudul Afganistanului, în decembrie 2013. Lovitura sa a parcurs 850 de metri pentru a ajunge la țintă, dar același trăgător eliminase anterior un luptător taliban la 1.340 de metri.