Infofinanciar > Lumea la zi > Civilii și soldații ruși se tem de războiul din Ucraina! Autoritățile de la Kiev anunță că peste 2000 de persoane s-au predat
Lumea la zi

Civilii și soldații ruși se tem de războiul din Ucraina! Autoritățile de la Kiev anunță că peste 2000 de persoane s-au predat

gandul.ro
FOTO: gandul.ro

La adresa Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării s-au prezentat în ultimele săptămâni aproximativ 2000 de soldați ruși care s-au predat de bunăvoie, potrivit declarației făcute de reprezentantul serviciilor de informații militare Andrei Yusov.

Oficialul ucrainean suține că autoritățile din Kiev s-au confruntat cu „un val de apeluri la capitulare”, din cauza ofensivei forțelor militare ucrainene din regiunea Harkov dar și după anunțul mobilizării parțiale din Rusia. Potrivit lui Yusov, solicitările de predare vin și din partea civililor care se tem că pot fi mobilizați la care se adugă și cei care au fost mobilizați deja dar se află în continuare pe teritoriul Federației Ruse.

Peste 2000 de sodați și civili ruși s-au predat de bunăvoie

„Nu doar soldaţii care se află pe teritoriul Ucrainei în calitate de ocupanţi sunt cei care cer să se predea, ci şi cei care tocmai au fost mobilizaţi şi se află încă pe teritoriul Federaţiei Ruse. Solicitările vin şi de la rude sau de la oameni care se tem că pot fi mobilizaţi. În câteva săptămâni am primit deja peste 2.000 de cereri de predare”, a afirmat Yusov.

În tabăra oficialilor ruși, Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că ” Atingerea păcii în Ucraina este imposibilă fără a îndeplini cerinţele Rusiei, citat de TASS. În acest context, Volodimir Zelenski a fost nevoit să semneze un decret prin care pune în aplicare decizia Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei prin care este eliminate posibilitatea de a purta discuții cu președintele rus, Vladimir Putin.

Liderul de la Kiev a declarant că va discuta cu Rusia doar în momentul în care la cârma Federației Ruse se va afla un alt președinte. Totuși, potrivit Constituției elaborată de Duma de Stat, liderul de la Kremlin poate conduce Moscova până în 2036. „Ținând cont de rezultatele întâlnirii de la sediul comandantului şef şi după ascultarea membrilor Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei a decis că nu este posibil să iniţieze negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin”, potrivit decretului publicat pe site-ul lui Zelenski redat de Mediafax.

Serghei Șoigu: ”Instruirea personalului unităţilor instruite se desfăşoară în 80 de tabere”

Serghei Șoigu a făcut și el referire la starea pregătirii personalului militar ” Instruirea personalului unităţilor instruite se desfăşoară în 80 de tabere de antrenament şi în şase centre de pregătire”. În momentul de față ordinul de mobilizare emis de Putin a făcut posibil organizarea a unui număr de 200.000 de cetățeni  ruși care să sprijine trupele din Ucraina, potrivit romaniatv.net

Peste 200.000 de oameni au intrat în forţele armate în cadrul mobilizării decise de preşedintele Putin, a adăugat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, potrivit Ria Novosti, ”funcţionarii competenţi au fost instruiţi să asigure mobilizaţilor îmbrăcămintea necesară şi să-i numească în funcţii militare”, a mai precizat oficialul rus.

Uniunea Europeană și-a arătat sprijinul pentru armata lui Zelenski și a anunțat că va demara un amplu proces de instruire pentru forțele armate ucrainene. În acest sens aproximativ 15000 dintre soldații Kievului vor fi pregătiți în stateme membre UE.