Lumea la zi

Daily Mail: Rishi Sunak a dezvăluit un acord de mai multe miliarde de lire sterline pentru cinci noi nave de război

sunak sursa foto evenimentul zilei
sursa foto evenimentul zilei

Premierul britanic, Rishi Sunak, dezvăluie un acord de 4 miliarde de lire sterline pentru cinci noi nave de război pentru apărarea Marii Britanii, în timp ce atacă Rusia pe scena mondială. Fregatele Type 26 vor fi construite după ce contractul a fost atribuit firmei britanice BAE Systems. Sunak a calificat Rusia drept „stat paria” și a declarat că o va condamna la G20, conform informațiilor publicației Daily Mail.

Rishi Sunak a dezvăluit aseară un contract de mai multe miliarde de lire sterline pentru cinci noi nave de război pentru a consolida apărarea Marii Britanii, în timp ce a catalogat Rusia drept „stat paria”. Primul-ministru a anunțat că vor fi construite cinci fregate de tip 26, înainte de o confruntare cu Rusia la summitul G20 de astăzi din Indonezia.

Mai mult de 4 miliarde de lire sterline vor fi cheltuite pentru aceste nave de război avansate, care sunt folosite în principal pentru lupta antisubmarin și vor mări flota de la cele trei care sunt construite în prezent.

Contractul, care a fost atribuit firmei britanice BAE Systems, va susține 4.000 de locuri de muncă în Marea Britanie, construcția celor opt fregate urmând să fie finalizată până la mijlocul lui 2030.

Acest contract a fost semnat în contextul în care Sunak a promis că va folosi ziua de deschidere a summitului G20 pentru a ataca Rusia și pe președintele Vladimir Putin în legătură cu invazia din Ucraina. Putin, care nu a reușit să participe la summitul din Bali, l-a trimis în schimb pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov.

Declarațiile lui Rishi Sunak

Cu toate acestea, ieri a existat o confuzie cu privire la participarea lui Lavrov, după ce s-a raportat că acesta a fost internat în spital din cauza unei afecțiuni cardiace. Ulterior, consilierii săi au insistat asupra faptului că aceste informații sunt false, postând o înregistrare video cu Lavrov în pantaloni scurți și tricou, citind documente. Anunțând aseară acordul privind navele de război, Rishi Sunak a declarat că „acțiunile Rusiei ne pun pe toți în pericol. În timp ce acordăm poporului ucrainean sprijinul de care are nevoie, valorificăm, de asemenea, amploarea și profunzimea expertizei britanice pentru a ne proteja pe noi și pe aliații noștri. Acest lucru include construirea următoarei generații de nave de război britanice”, conform dailymail.com.

„Putin și reprezentanții săi nu vor avea niciodată un loc legitim la masa negocierilor până când nu vor pune capăt războiului lor ilegal din Ucraina. La G20, regimul lui Putin – care a înăbușit disidența internă și și-a fabricat o aparență de validitate doar prin violență – va auzi corul opoziției globale față de acțiunile sale”, a mai subliniat premierul britanic.

Întrebat dacă îi va strânge mâna lui Lavrov sau îi va da cu tifla la summitul de două zile, Rishi Sunak a răspuns: „Voi profita de ocazie pentru a condamna fără echivoc statul rus și pe Putin pentru războiul lor detestabil și ilegal și asta am de gând să fac. Este revelator faptul că Putin nu este acolo. Rusia devine un stat paria și el nu este acolo pentru a-și asuma responsabilitatea pentru ceea ce face. Dar voi folosi această ocazie pentru a consemna oficial condamnarea mea față de ceea ce fac”.

Sunak a adăugat că este deschis la discuții de pace între Ucraina și Rusia, dar numai în viitor, după ce situația se va stabiliza.

Această declarație vine în urma unor rapoarte potrivit cărora SUA l-ar fi încurajat în privat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să dea un semnal că este deschis la negocieri cu Rusia.

Comentând aceste informații, Sunak a declarat: „Ei bine, aceasta este o întrebare pentru ucraineni. Ei vor decide abordarea lor în privința negocierilor. Bineînțeles că vor să vadă, ca toată lumea, o rezolvare pașnică a acestei situații. Dar eu consider că sarcina noastră… este de a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru o eventuală negociere”.

El a mai menționat că „este puțin cam nedrept să le spui ucrainenilor: „Uite, ar trebui să negociați, când țara voastră și infrastructura voastră civilă sunt bombardate fără încetare – așa cum se întâmplă în prezent. Așadar, treaba noastră este să continuăm să-i ajutăm pe ucraineni să se apere singuri și să se plaseze în cea mai puternică poziție posibilă, la momentul ales de ei, pentru a ajunge la o soluție negociată”.

Rishi Sunak și relațiile sale cu Occidentul

Rishi Sunak se va întâlni mâine pentru prima dată cu președintele american Joe Biden, unde cei doi se vor angaja să continue să lucreze în colaborare, ca răspuns la război. Cei doi lideri vor încerca, de asemenea, să convingă țările membre mai puțin favorabile Ucrainei să se ralieze poziției lor, punând mai multă presiune asupra lui Putin pentru a se retrage.

De asemenea, ieri a avut o întrevedere tete-a-tete cu premierul canadian Justin Trudeau, unde și-a exprimat dorința de a adera la pactul comercial CPTPP. Pactul, care este alcătuit din 11 țări, inclusiv Japonia și Australia, ar putea asigura că 99,9% din exporturile britanice către țările membre sunt eligibile pentru comerț fără taxe vamale. În replică, dl Trudeau a spus că a vrut să vă „prindă”.

De asemenea, Rishi Sunak se va întâlni cu premierul indian Narendra Modi pentru discuții privind un acord comercial între Marea Britanie și India.