Infofinanciar > Esential > Ce importanță au serviciile în economia Portugaliei? Turismul a devenit o industrie majoră care susține considerabil PIB-ul țării
Esential

Ce importanță au serviciile în economia Portugaliei? Turismul a devenit o industrie majoră care susține considerabil PIB-ul țării

turismul din portugalia
sursa foto dreamstime

Sectorul serviciilor este extrem de important pentru economia Portugaliei, reprezentând mai mult de trei cincimi din producția totală. Turismul a crescut devenind o industrie majoră și milioane de oameni vizitează Portugalia anual. Destinații turistice notabile includ Lisabona, Algarve și Valea Douro. Vizitatorii din Franța, Germania, Spania și Regatul Unit reprezintă cea mai mare parte a turiștilor.

În 1995, veniturile din turism s-au ridicat la 5,65 miliarde USD, sau aproximativ 4,8 la sută din produsul național brut. Aceasta corespundea la aproximativ 9,51 milioane de turiști la acel moment și aproximativ 594 USD de persoană. În 25 de ani, dependența țării de turism a crescut drastic. Înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, vânzările erau de 24,59 miliarde de dolari, 10,25% din produsul național brut. Astfel, fiecare vizitator a cheltuit în medie 1.423 USD în vacanța în Portugalia.

În 2020, încasările turistice au scăzut din cauza pandemiei de COVID-19. Din cele 24,59 miliarde de dolari (2019), au mai rămas doar 10,52 miliarde de dolari. Aceasta este o scădere cu 57% în Portugalia.

Se investesc 20 de miliarde de euro

Creșterea economică remarcabilă din ultimii ani a fost doar începutul. Sub stăpânirea socialistă, economia a crescut atât de semnificativ încât banii obținuți vor fi acum investiți și returnați populației generale. Guvernul Portugaliei intenționează să folosească veniturile în creștere din sectorul public pentru a transforma națiunea într-una mai dreaptă și mai modernă.

Costa a prezentat o propunere de investiții la nivel național și i-a surprins pe mulți încă o dată: 20 de miliarde de euro sunt considerate o sumă incredibilă de bani pentru o țară de dimensiunea Portugaliei. 60% din fonduri sunt destinate transportului public; banii rămași vor fi investiți în sectorul energetic și proiecte de mediu.

Metrouri noi, trenuri noi

Linia de cale ferată foarte folosită care leagă Lisabona și Porto urmează să fie modernizată, rețelele de metrou urbane vor fi extinse și vor fi investite în transportul public în zonele rurale. Acest lucru va genera noi locuri de muncă, va revitaliza economia și va ridica transportul public la un nivel de ultimă generație. În plus, Portugalia va deveni mai sensibilă la mediu în acest proces. Și Portugalia a făcut toate acestea cu un buget solid – în 2019 a obținut chiar excedente bugetare.

Este cu siguranță un factor major, în special în Algarve, dar Portugalia este acum pe locul 21 dintre cele 45 de țări din regiunea Europei pentru stabilitatea sa financiară, iar scorul său general este peste mediile regionale și mondiale.

Industriile principale includ rafinăriile de petrol, producția de ciment, produse din plastic, textile, construcții, oțel, încălțăminte și piele și, desigur, turismul. Contribuția totală a Portugaliei pentru călătorii și turism la PIB reprezintă aproximativ 17 la sută. Se estimează că această cifră va ajunge la aproape 20% din PIB în acest an. PIB înseamnă „Produsul Intern Brut” și reprezintă valoarea monetară totală a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse (și vândute pe piață) într-o țară într-o perioadă de timp (de obicei 1 an).

Companii lider la nivel mondial

Portugalia găzduiește o serie de companii remarcabile cu reputație mondială, cum ar fi The Navigator Company, un jucător mondial important pe piața internațională a hârtiei; Sonae Indústria, cel mai mare producător de panouri pe bază de lemn din lume; Corticeira Amorim, lider mondial în producția de plută; ConservasRamirez, cel mai vechi producător de conserve, Cimpor, unul dintre cei 10 cei mai mari producători de ciment din lume; EDP Renováveis, al treilea cel mai mare producător de energie eoliană din lume; Jerónimo Martins, producător de produse de larg consum și lider pe piața de retail în Portugalia, Polonia și Columbia. Acest grup a deținut anterior celebrul magazin londonez Lilywhites, dar a vândut acest magazin în 2002.

În zilele noastre cresc totul, de la cartofi noi la salate preambalate. Cifra lor de afaceri este raportată la aproape 150 de milioane de euro și au peste 1.000 de angajați în Portugalia. Fermele lor sunt acum situate din sudul spre nordul Portugaliei, precum și în Spania. 

EDP Renováveis (Regenerabile) este mult mai mare decât un simplu furnizor de energie electrică pentru casă și comerț. Brațul lor de energie regenerabilă operează în trei zone geografice largi: Europa, America de Nord și America de Sud. Compoziția sa internă este organizată similar, fiind împărțită în trei platforme: Europa și Brazilia, America de Nord (inclusiv piețele canadiene și mexicane) și Offshore.

În prezent, deține și operează parcuri eoliene în Brazilia, Canada, Mexic, Statele Unite ale Americii, Spania, Portugalia, Franța, Regatul Unit, Polonia, Italia, România, Belgia și Grecia. Venitul lor anual este de peste trei sute de milioane.

Portugalia este lider mondial în domeniul confecționării plutei

Organizată în cinci unități de afaceri – materii prime, dopuri de plută, acoperiri pentru podea și pereți, plută compozită și plută izolatoare – Corticeira Amorim vinde o gamă largă de produse în mare parte unor industrii precum industria aeronautică, construcții și producătoare de vin. Acestea contribuie la economia portugheză cu o cifră de afaceri anuală de aproape 500 de milioane de euro. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.