Infofinanciar > Lumea la zi > Cursa înarmării continuă și în secolul vitezei! Cea mai performantă bombă nucleară vine în Europa
Lumea la zi

Cursa înarmării continuă și în secolul vitezei! Cea mai performantă bombă nucleară vine în Europa

mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

Cursa înarmării continuă! Arsenalul nuclear al Europei va fi ”îmbogățit”, în luna decembrie cu o nouă bombă, intitulată bomba gravitațională B61-12. Autorii ”actului de caritate” sunt Statele Unite ale Americii care vor să modernizeze cât mai repede cu putință capacitatea nucleară a bătrânului continent. Bomba pe care o va trimite Washingtonul, Europei, este ”vedeta” armatei americane.

Inițial livrarea bombei gravitaționale B61-12 era programată pentru primăvara anului 2023, însă, pe fondul amenințrilor constante ale Kremlinului privind utilizare armelor de distrugere în masă, Statele Unite au decis să grăbească modernizarea armamentului nuclear pe care îl deține Europa.

Oficialii NATO grăbesc procesul de modernizare a armamentului nuclear din Europa

Potrivit surselor citate de Politico, oficialii NATO reuniți la Bruxelles în cadrul unei întâlniri care a avut loc în această lună au căzut de comun acord ca livrarea bombei gravitaționale să fie efectuată pâna la finalul acestui an.

Pentagonul a discutat ani la rând despre modernizarea programului B61 atât în declarațiile publice cât și în documentele bugetare, însă, oficialii Armatei Americane au considerat că procesul de înlocuirea bombelor mai vechi trebuie accelerat.

Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al instituției amintite a declarat că „modernizarea armelor nucleare americane B61 este în curs de desfășurare de ani de zile”, iar strategia de înlocuirea a bombelor mai vechi cu versiunile mai modern B61-12 „ fac parte dintr-un efort de modernizare planificat și programat de mult timp”, excluzând faptul că planurile de îmbunătățire a armamentului nuclear au legătură cu amenințările repetate venite din partea președintelui rus Vladimir Putin. „ Acesta nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel” susține oficialul Pentagonului.

Peste 10 miliarde de dolari au fost alocați pentru modernizarea proiectului B16-12

Analiștii militari nu văd cu ochi buni această strategie de modernizare a arsenalului nuclear deoarece ar putea produce o tensionare a relațiilor dintre Rusia și Occident.

Programul nuclear B61 a fost dezvoltat la începutul anilor 1960 și este un tip de bombă nucleară testată pentru prima oară în statul american Nevada. De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe versiuni, însă, o parte dintre ele au fost retrase.

Valoarea programului B61-12 se ridică la 10 miliarde de dolari și este gestionat de Departamentul de energie și are ca obiectiv înlocuirea versiunilor anterioare ale bombei nucleare. Aproximativ 100 din variantele mai vechi sunt depozitate în bazele aeriene din Germania, Italia, Belgia, Olanda și Turcia.

Versiunea updatată este proiectată în așa fel încât bombardierele și avioanele de luptă americane și aliate, printre care bombardierele B-2 și B-21 și avioanele de luptă F-15, 16, 35 și Tornado, să poată transporta această armă, potrivit romaniatv.net

Puterea explozivă a focusului poate fi ajustată pozitiv sau negativ, în funcție de obiectivul care va fi bombardat, fapt ce face bomba să fie una dintre cele mai versatile din arsenalul deținut de SUA, iar randamentul acesteia este stabilit de cadrele militare.