Lumea la zi

Polonia se dotează! Președintele Duda vrea să cumpere arme nucleare de la SUA

Arme nucleare Polonia, Sursă foto: Agora
Sursă foto: Agora

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a discutat cu Statele Unite ale Americii despre dorința țării sale de a cumpăra arme nucleare, pentru a contracara amenințările Rusiei din ultimul timp. Dacă tranzacția dintre cele două părți va avea loc, Polonia ar fi primul membru NATO care va avea în dotare arme atomice dincolo de Cortina de Fier.

„Problema, în primul rând, este că noi nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o potențială oportunitate de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare”, a precizat miercuri președintele Poloniei Duda, în cadrul unui interviu acordat publicației poloneze Gazeta Polska.

„Am vorbit cu liderii americani despre acest lucru, iar SUA iau în considerare o astfel de posibilitate, Subiectul este deschis.”, a mai completat acesta.

Dacă liderii de la Kremlin vor decide să înceapă un război nuclear, responsabilii pentru aceasta „vor fi blestemați în întreaga lume”; „Cea mai mare problemă este că noi nu avem arme nucleare”, a mai spus Duda.

De asemenea, președintele polonez și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina.

„Polonia susține Ucraina. Ucraina trebuie să se apere și să supraviețuiască acestui război. Trebuie să ajungem în situația în care Rusia va fi obligată să își retragă trupele. Ucraina trebuie să revină la granițele ei recunoscute internațional înainte de agresiunea Rusiei din 2014”, a menționat liderul polonez.

De-a lungul timpului, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia va reacționa ferm la orice încercare a Alianței Nord-Atlantice de a-și extinde capacitățile militare.

Polonia plănuiește de mult să dețină arme nucleare

Totodată, în luna aprilie a anului curent, liderul Partidului Lege și Justiție Jaroslaw Kaczynski a declarat că Polonia este „deschisă” să găzduiască arme nucleare americane, potrivit Mediafax.

„Practic, ar avea sens să extindem prezenţa nucleară pe flancul estic”, a apreciat la acea vreme Kaczynski într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt.

„Polonia ar fi încântată dacă americanii şi-ar spori prezenţa în Europa de la numărul actual de 100.000 de militari la 150.000 în viitor, din cauza agresivităţii în creştere a Rusiei. Dintre aceştia, 75.000 de militari ar trebui să fie staţionaţi pe flancul estic, adică la graniţa cu Rusia; 50.000 de militari în statele baltice şi în Polonia.”, a mai declarat liderul PiS.

În plus, Jaroslaw Kaczynski vrea ca în Polonia să fie creat un mare centru operativ al alianţei nord-atlantice, de la care să poată fi planificate şi conduse misiuni.

„Ar fi un semnal clar transmis Moscovei, care ar însemna că leadership-ul NATO este acum prezent şi în est”, a menționat în aprilie liderul Partidului Lege și Justiție..

Până acum, statele care dețin arme nucleare fabricate de americani sunt: Germania, Italia, Belgia, Țările de Jos și Turcia.