Infofinanciar > Info > Curs valutar 26 ianuarie: Leul românesc își consolidează poziția față de euro și dolarul american
Info

Curs valutar 26 ianuarie: Leul românesc își consolidează poziția față de euro și dolarul american

Bani
Sursă foto: Capital

Banca Națională a României (BNR) a emis joi, 26 ianuarie 2023, noul curs valutar. Acesta include cotațiile celor mai importante monede de pe piața financiară în raport cu leul românesc.

BNR a anunțat joi un curs de referință pentru euro de 4,8858 lei, de la un curs de referință de 4,9016 lei raportat miercuri. Evoluția descendetă a monedei euro este vizibilă, având în vedere că pe data de 19 ianuarie, cursul era de 1 euro pentru 4,9293. În cazul dolarului american se înregistrează cea mai mică valoare a săptămânii: 1 dolar = 4,4803 lei. Și gramul de aur este în scădere, după luni de creștere constantă, ajungând la 279,0697 lei per gram.

Cum au evoluat principalele valute

Dolarul american a cunoscut astăzi o scădere, ajungând la valoarea de 4,4803 lei, după o depreciere de la 4,5551 lei cât s-a consemnat pe data de 19 ianuarie, conform BNR .

Lira sterlină este cotată de Banca Națională a României la 5,5520 lei, în creștere față de valoarea înregistrată ieri, când se consemna o cotație de 5,5473 lei.

Leul românesc se întărește și în fața francului elvețian, care își continuă scăderea, fiind cotat joi la o valoare de 4,8787 lei, după ce miercuri, 25 ianuarie BNR comunica un curs de 4,8877 lei.

Gramul de aur înregistrează o scădere, ajungând joi la  valoarea de 279,0697 lei, față de cotația de ieri de 279,2843 lei.

Banca Națională a României actualizează în fiecare zi lucrătoare, la ora 13:00, cursul valutar.

Atribuțiile BNR privind cursul valutar

Banca Naţională a României (BNR) este banca centrală a României, instituţie publică independentă, conform Legii nr.312 din 28 iunie 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României și Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 157/2005.

Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental. O atribuţie principală a Băncii Naţionale a României este elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb.

Alte atribuții ale BNR sunt: autorizarea, reglementarea și supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit – în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar -, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare, emiterea de monedă, stabilirea regimului valutar și administrarea rezervelor internaţionale ale României. Din decembrie 2015 BNR este autoritate națională de rezoluție pentru sectorul bancar.

BNR oferă permanent publicului informaţii, date statistice şi explicaţii detaliate privind activitatea proprie şi a sistemului bancar, precum şi analize referitoare la evoluţiile macroeconomice şi financiare interne şi internaţionale.

Cum va arăta piața valutară în 2023

Compania iBanFirst a oferit, în cadrul unui studiu, o imagine a pieței valutare din 2023, dar și a „mișcărilor” ce ar putea avea loc în ceea ce privește principalele valute internaționale.

Astfel, din cercetare a reieșit faptul că perspectiva intrării în recesiune înseamnă o reîntoarce la condiţiile de volatilitate, dar şi o depreciere a dolarului american. De altfel, în opinia celor de la iBanFirst, moneda SUA este supraevaluată faţă de majoritatea monedelor. De pildă, față de euro dolarul este supraapreciat cu aproximativ 28%.

De asemenea, conform studiului, cursul de schimb euro/dolar va avea o tendinţă de creştere pe întreg parcursul anului 2023, începând de la pragul de 0,90 dolari/euro în primul trimestru, la 1,05 dolari/euro la 6 luni, urmând ca până la finalul anului să atingă vârful de 1,08 dolari/euro.

„În cursul anului viitor, companiile internaţionale vor activa în continuare într-un mediu de afaceri extrem de volatil, fiind predispuse riscurilor valutare. Pentru a-şi menţine competitivitatea pe pieţele externe, acestea trebuie să anticipeze fluctuaţiile pieţei, să elaboreze scenarii de prognoză pe termen mediu şi lung şi să aibă în vedere implementarea unei strategii de acoperire a riscurilor. Echipa noastră de specialişti forex vine în întâmpinarea companiilor de import – export cu know-how-ul necesar şi cu instrumente de hedging personalizate pentru a le sprijini să depăşească provocările cu care s-ar putea confrunta în operarea tranzacţiilor transfrontaliere”, a susținut Alin Latu, country manager iBanFirst România, scriu cei de la Pro TV.