Info

Curs valutar 25 ianuarie: Leul își consolidează poziția față de euro și dolarul american. Gramul de aur continuă să scadă

Euro, Sursă foto: CEC Bank
Sursă foto: CEC Bank

Banca Națională a României (BNR) a emis miercuri, 25 ianuarie 2023, cursul valutar care include cotațiile celor mai importante monede de pe piața financiară, dar și a celei naționale.

Banca Națională a României a anunțat vineri un curs de referință pentru euro de 4,9016 lei, de la un curs de referință de 4,9198 lei raportat luni. Evoluția descendetă a monedei euro este vizibilă și în cazul dolarului american care înregistrează cea mai mică valoare din ultimele zile. Și gramul de aur este în scădere, după luni de creștere constantă. Leul românesc își consolidează poziția atât în fața monedei euro, cât și a dolarului.

Cum au evoluat principalele valute

Dolarul american a suferit astăzi o scădere, ajungând la valoarea de 4,5101 lei, după o depreciere de la 4,5132 lei cât s-a consemnat lunii, 23 ianuarie.

Lira sterlină este cotată de Banca Națională a României la 5,5473 lei, în scădere față de valoarea înregistrată la îcneputul săptămânii, când se consemna o cotație 5,5862 lei, care a reprezentat un vârf al creșterii.

Și francul elvețian își continuă scăderea fiind cotat miercuri la o valoare de 4,8877 lei, după ce luni, 23 ianuarie BNR comunica un curs de 4,9102 lei. Scăderea este și mai drastică dacă ne raportăm pe data de 18 ianuarie, când francul înregistra cea mai mare valoare a săptămânii trecute, de 4,9796 lei.

Gramul de aur înregistrează o scădere, ajungând miercuri la valoarea de 279,2843 lei, față de cotația de 279,7558 lei înregistrată pe 23 ianuarie. Ese o continuare a evoluției ascendente, consemnat după maximul de 282,0325 lei atins pe 20 ianuarie.

Banca Națională a României actualizează în fiecare zi lucrătoare, la ora 13:00, cursul valutar.

Atribuțiile BNR privind cursul valutar

Banca Naţională a României (BNR) este banca centrală a României, instituţie publică independentă, conform Legii nr.312 din 28 iunie 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României și Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 157/2005.

Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental. O atribuţie principală a Băncii Naţionale a României este elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb.

Alte atribuții ale BNR sunt: autorizarea, reglementarea și supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit – în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar -, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare, emiterea de monedă, stabilirea regimului valutar și administrarea rezervelor internaţionale ale României. Din decembrie 2015 BNR este autoritate națională de rezoluție pentru sectorul bancar.

BNR oferă permanent publicului informaţii, date statistice şi explicaţii detaliate privind activitatea proprie şi a sistemului bancar, precum şi analize referitoare la evoluţiile macroeconomice şi financiare interne şi internaţionale.