Infofinanciar > Info > Cumpărarea de vechime în muncă, la termen limită! Până când pot depune românii documentele
Info

Cumpărarea de vechime în muncă, la termen limită! Până când pot depune românii documentele

Recalculare pensii
Sursa foto: evz.ro

Termenul limită până când românii își mai pot cumpăra vechimea în muncă expiră în luna august a acestui an. Legea permite plata contribuţiei de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, iar valoarea este 9.000 de lei. UISR a depus un proiect de lege pentru prelungirea termenului în care viitorii pensionari își pot cumpăra vechime în muncă până în 2026.

1 septembrie 2023 este termenul limită până când românii care vor să își cumpere vechime în muncă o mai pot face. Conform Codului Fiscal, valoarea plății pentru un an este calculată în funcțite de cota de cota de contribuții sociale, care este de 25% anul acesta. Ceea ce înseamnă că, la un salariu minim brut pe țară de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii este de 750 de lei (în creștere față de 638 lei anul trecut), valoarea totală pentru un an ajungând astfel la 9.000 de lei.

Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare – 65 de ani pentru bărbaţi si 63 de ani pentru femei.

Mecanisme de calcul diferențiate

Conform noii Legi a pensiilor, persoanele care au achitat mai puțin de 15 ani contribuţia de asigurări sociale la stat vor beneficia de un alt mecanism de calcul. Astfel, la cuantumul pensiei de 40% din valoarea salariului minim brut la momentul pensionării se va adăuga câte 1% din salariul minim brut pentru fiecare an de muncă.

Pentru persoanele care au peste 15 ani, mecanismul de calcul prevede un cuantum al pensiei de 45% din valoarea salariului minim brut la momentul pensionării la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pentru fiecare an de muncă.

Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, a explicat că introducerea acestei măsuri urmărește eliminarea inechităților din sistem. „Principiul trebuie să fie ca persoana cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sistem”, a precizat recent ministrul, citat de romaniatv.net.

Până la șase ani de vechime în muncă

Conform OUG 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare. Plata acoperă perioadele în care „persoana nu a realizat stagiul de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare“, se arată în actul normativ.

Proiect de lege pentru prelungire

Oana Țoiu, deputat USR, a depus un proiect de lege pentru prelungirea până în 2026 a termenului în care viitorii pensionari își pot cumpăra vechime în muncă. „Sunt mulți vârstnici care, sub șocurile facturilor la energie și al inflației, nu au avut de unde să plătească contribuțiile pentru anii lipsă și prelungirea termenului le va permite să obțină statutul de pensionar și, implicit, pe cel de asigurat medical, esențiale la bătrânețe. De asemenea, propunem introducerea posibilității unor tranșe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare și au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă“, se arată pe site-ul formațiunii politice.

Proiectul prevede ca plata contribuției sociale datorate să se poată fi eșalonată, în tranșe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.