Info

Cum va arăta piața imobiliară din 2023. Cu cât vor crește prețurile locuințelor

Locuinte Sursa foto News.ro
Sursa foto: News.ro

Pentru anul 2023, specialiștii în domeniul imobiliar sunt pozitivi referitor la perspectivele sectorului. De asemenea, aceștia susțin faptul că piața imobiliară se va adapta la circumstanțele în schimbare.

Alexandru Pricop, managing partner Residentialist by SVN România a spus că în primele zece luni ale anului 2022 s-a înregistrat o creștere a vânzărilor de locuințe din București și Ilfov, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, perioadă ce a atins la momentul respectiv un record.

„Vânzările de locuințe din București și Ilfov sunt, după primele 10 luni din 2022, la un plus de 9% versus perioada similară din 2021, care a fost un an record, cu o creștere de aproape 37% față de 2020, care la rândul său a adus o creștere a vânzărilor de locuințe cu 5,3% față de anul 2019. Deci, în ultimii trei ani am înregistrat o creștere a vânzărilor de aproape 54%. Cred că piața se va segmenta în următoarea perioadă iar ritmul de creștere al prețurilor va încetini la nivel general. Proprietarii din piața secundară care nu se vor alinia noilor condiții de piață nu vor avea nicio șansă să vândă”, a declarat acesta.

Creșterea prețurilor la locuințe

Senior Manager Sudrezidențial.ro, Ramona Ganea, a spus că  majorarea costurilor locuințelor a ținut de factori precum costurile pentru edificare, prelungirea perioadelor necesare pentru finalizarea unei construcții din cauza eliberării documentelor, procedura necesară pentru branșarea la utilități a noilor imobile, criza forței de muncă, potrivit adevarul.ro.

 „Vor exista reglaje, asta este evident, pentru că profitul în investițiile imobiliare este calculat și în funcție de cât de rapid este rulajul, dar nu văd să existe posibilitatea scăderii prețurilor drastic, până când nu vor scădea prețurile materialelor de construcție, până nu se vor regla costurile pentru manopere și nu vor dispărea o mare parte dintre acești factori reali care au generat creșterile de preț, cel puțin nu pentru imobilele aflate în construcție. Ce încerc să spun este că dezvoltatorii nu își doresc să blocheze tranzacționarea ținând prețurile sus, dar nici nu pot face imposibilul. Interesul comun al pieței imobiliare este să se tranzacționeze, să existe flux. Acesta este și motivul pentru care o mare parte dintre dezvoltatori sunt mult mai flexibili în ceea ce privește modalitatea de achiziție și au adoptat ca modalitate de plată variante diverse de rate la dezvoltator fără dobândă, oferind astfel oricui posibilitatea să achiziționeze fără costuri suplimentare”, a transmis aceasta.

De asemenea, anul care tocmai ce a început va fi unul de transfer pentru o nouă piață imobiliară, ce va fi adaptată pentru nevoile cumpărătorilor.

Prețurile locuințelor în 2023

Specialiștii spun că prima jumătate a anului va fi caracterizată de diverși factori de stres, factori ce vor avea un impact destul de mare asupra cumpărătorilor care nu sunt foarte siguri de astfel de achiziții.

„Prețurile vor fi relativ stabile, cu mici scăderi contextuale pe anumite segmente mass-market. Pe alocuri vom vedea oferte bune la revânzare (diferența dintre prețurile de contractare în anul 2019 și anul 2020, față de cele prezente este chiar și de 30%). Va fi loc de oportunități de achiziție pentru cei cu bani cash. În a doua jumătate de an vom vedea o creștere a numărului de tranzacții pe fondul stabilizării prețurilor apartamentelor dar și a inflației. Creșterea tranzacțiilor și oferta în scădere (pentru că se construiește și se autorizează mai puține proiecte) va duce la o creștere a prețurilor, cu efecte ce vor fi resimțite mai ales în 2024 – 2025. Chiriile în marile orașe vor crește semnificativ în anul 2023, cu peste 10%”, potrivit directorului de marketing al Imobiliare.ro, Daniel Crainic.

De asemenea, este de amintit faptul că piața imobiliară din Brașov va fi în 2023 într-o continuă dezvoltare.

„Creșterea prețurilor pentru locuințe, pe care Brașovul a avut-o în acest an, cu precădere în trimestrul al III-lea este datorată, pe de o parte, faptului că în anii trecuți Brașovul nu a avut o dezvoltare la fel de puternică pe segmentul rezidențial, așa cum s-a întâmplat în alte orașe din țară. Livrările de imobile noi din acest an au accelerat dezvoltarea în orașul din centrul țării, iar acest proces va continua și în anul următor. Anul 2022 a fost unul dificil din punct de vedere al vânzărilor, al creșterilor prețurilor materialelor de construcții și al costului cu forța de muncă, coroborate cu cererea existentă – ușor în stagnare în momentul prezent, toate acestea vor duce la o majorare cu cel puțin 8-10% a prețurilor de vânzare în următoarea perioadă, iar instabilitatea economică, situația în piața energiei și conflictul din Ucraina sunt factori care vor influența semnificativ evoluția sectorului imobiliar”, a spus Cătălin Mândru, reprezentant Qualis Properties (Brașov).