Lumea la zi

CA Immo își vinde proprietățile către frații Pavăl! Tranzacția, cea mai mare de până acum de pe piața imobiliară

Clădire CA Immo, Sursă foto: Forbes
Sursă foto: Forbes

Reprezentanții grupului austriac CA Immo, care este unul dintre principalii proprietari de clădiri de birouri din România, au anunțat marți că firma va pleca de pe piața românească, după ce compania a reușit să-și vândă toate proprietățile către Pavăl Holding (deținută de frații Pavăl, fondatorii Dedeman).

Astfel, austriecii au renunțat la 165.000 mp de suprafață totală închiriabilă brută (GLA) și la aproximativ 30,4 milioane de euro de venituri brute anualizate din chirii pentru suma de peste 400 de milioane de euro. Potrivit statisticilor, această cifră este cea mai mare de pe piața imobiliară locală. Aceasta a fost calculată luând în considerare o chirie medie de 16 euro/metru pătrat și un randament investițional de 7%. Pe locul al doilea se află tranzacția dintre NEPI Rockcastle și AFI Europe, care a însumat 300 de milioane de euro.

De altfel, reprezentanții companiei globale de consultanță CBRE, care a consiliat CA Immo, au confirmat vânzarea dintre cele două părți.

„Aceasta este ce mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România, fiind și cea mai mare investiție realizată de o companie 100% românească”, a susținut Laura Dumea-Bencze, Director Investment Properties, CBRE România.

„Suntem foarte bucuroși să vedem că interesul investitorilor români pentru segmentul de birouri este pe un trend de creștere rapidă”, a adăugat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Ce spun austriecii

„CA Immo a semnat cu succes vânzarea a șapte clădiri de birouri din București. Prețul de vânzare obținut reprezintă un discount de aproximativ 3% față de valoarea contabilă la 30 iunie 2022. Tranzacția nu este supusă niciunei alte condiții și, prin urmare, finalizarea va avea loc la scurt timp după semnare. Alături de proprietăți, echipa românească CA Immo a fost preluată de cumpărător”, au susținut reprezentanții CA Immo printr-un comunicat de presă.

Potrivit Economedia, proprietățile deținute de compania din Austria în București sunt următoarele: Bucharest Business Park (26.700 mp), Campus 6.1 (22.700 mp), Europe House (16.400 mp), Opera Center I și II (11.900 mp și 3.500 mp), Orhideea Towers (30 mp, 30 mp) și Riverplace (47.000 mp).

Banii obținuți, investiți în străinătate

Angajații CA Immo au mărturisit că banii obținuți din această tranzacție vor fi investiți în proprietățile existente și în proiectele de dezvoltare, pe gestionarea bilanțului și pe planurile externe.

„Prin această vânzare și ieșire de pe piața românească, continuăm să concentrăm portofoliul CA Immo pe proprietăți moderne de birouri de înaltă calitate pe piețele noastre principale și să monetizăm investițiile în care rata rentabilității este sub ținta noastră”, a susținut Silvia Schmitten-Walgenbach, CEO al CA Immo.

Pe lângă Pavăl Holding, în cursa achiziției clădirilor deținute de CA Immo s-au mai aflat grupul austriac Erste, sud-africanii de la Lion`s Head Investments, grupul ceh PPF și fondul ungar de investiții Adventum.